Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

  • Membrii CSM au apreciat solicitarea IJ ca fiind neîntemeiată.
  • Ulterior pronunțării soluției, reprezentanții Consiliul Superior al Magistraturii au transmis un comunicat de presă în care au explicat că suspendarea unui judecător într-o astfel de procedură poate fi dispusă numai în două condiții stabilite clar prin lege.
  • Motivarea CSM este disponibilă în cuprinsul articolului.
Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru Judecători în materie disciplinară, a respins astăzi, 24 aprilie 2024, solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare a magistratului Ioana Ancuța Popoviciu, judecătorul cazului de la 2 Mai!
 
Membrii CSM au apreciat solicitarea IJ ca fiind neîntemeiată.
 
Decizia de azi nu are cale de atac.
 
Iată minuta hotărârii CSM de astăzi:
 
„Respinge propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată.
Fără cale de atac“

 

Amintim, Ioana Ancuța Popoviciu judecă dosarul în care Pascu Matei Vlad, din București, este acuzat de producerea accidentului de la 2 Mai, județul Constanța, soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei!
 
Noul termen de judecată în dosarul 2 Mai a fost stabilit pentru data de 9 mai 2024, ora 10.00.

 
Sesizarea Inspecției Judiciare vine după ce la un termen trecut judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată, Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.
 

Între timp, magistratul Ioana Ancuța Popoiviciu a formulat o cerere de transfer de la Judecătoria Mangalia, la Judecătoria Constanța sau la Judecătoria Sectorului 2 București.
 
Cererea de transfer va fi analizată de CSM în ședința Secției pentru Judecători de la o dată ulterioară.
 
Ulterior pronunțării soluției de respingere, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au transmis un comunicat de presă în care au explicat motivele care au stat la baza hotărârii pronunțate.
 
CSM a explicat astfel că suspendarea unui judecător într-o astfel de procedură poate fi dispusă numai în două cazuri strict prevăzute de lege.
 
„Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta“, au explicat reprezentanții CSM.
 
Aceștia au mai precizat: „cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției“.
 
Redăm, în continuare, comunicatul de presă complet pus la dispoziție cu privire la acest caz de către Consiliul Superior al Magistraturii:
 
„Comunicat de presă referitor la soluţia pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a unui judecător
 
 Având în vedere interesul public manifestat, Secţia pentru judecători în materie disciplinară abilitează Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu mass media să aducă la cunoștință publică următoarele:
 
Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.
 
În esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:
 
1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;
 
sau
 
2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
 
Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.
 
Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.
 
Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.
 
Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.
 
Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.
 
Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța, din Judecătoria Mangalia, vrea să plece de la Mangalia! Iată unde își cere transferul
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța nu mai pleacă de la Judecătoria Mangalia la 1 iunie 2024

28 May 2024 575

FOTO+VIDEO Vlad Pascu, judecat pentru tragedia de la 2 Mai, cere să fie eliberat din arest! Când va fi analizată solicitarea tânărului bucureștean

23 May 2024 910

UPDATE Nou termen în Dosarul 2 Mai Vlad Pascu, adus la Judecătoria Mangalia (FOTO+VIDEO)

23 May 2024 1376

Joi, primul termen cu noul judecător Fragmente din cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu, din Dosarul 2 Mai!

22 May 2024 630

Surse Berevoescu Carmen Claudia, șefa Judecătoriei Mangalia, noul judecător al Dosarului 2 Mai

22 May 2024 1807

Judecătoria Mangalia admite recuzarea judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, din dosarul tragediei de la 2 Mai! (MINUTA)

21 May 2024 1105

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța pleacă de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța!

21 May 2024 1460

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța, din Judecătoria Mangalia, vrea să plece de la Mangalia! Iată când s-ar putea decide totul (DOCUMENT)

18 May 2024 1513

Nou val de nemulțumiri la Judecătoria Mangalia Părinții victimelor decedate în 2 Mai - „Ne-au răstălmăcit cuvintele. Una se declara și alta se consemna” (VIDEO)

09 May 2024 1292

Nemulțumiri în sala de judecată Mama tinerei ucise în accidentul de la 2 Mai, către judecătoare - „Chiar nu știți nimic?”

09 May 2024 1002

Judecătoria Mangalia, termen „greu“, joi, în dosarul accidentului de la 2 Mai! Încep audierile

08 May 2024 717

„Cu 2 MAI puțini“ – pelerinaj din Vama Veche spre locul tragediei de la 2 Mai! „Fie ca vocea noastră să fie ecoul luptei lor pentru dreptate“

27 Apr 2024 887

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 3024

Ministerul Justiției despre dosarul 2 Mai „Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar“

25 Apr 2024 506

Avocatul Cuculis – „Ar mai exista o singură variantă prin care judecătoarea să nu participe în cazul în 2 Mai“ (VIDEO)

25 Apr 2024 917