Decizie „bombă“ în instanță! Mai mulți primari și foști primari din județul Constanța vor fi reaudiați la TribunalTribunalul Constanța va reaudia mai mulți primari și foști primari din județul Constanța! Decizia a fost luată azi, 16 ianuarie 2023, în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!
 
Oficial!
 

Admite în parte cererile inculpatilor privind readministrarea probelor. Încuviintează reaudierea următorilor martori audiati în cursul urmăririi penale si în fata instantei de judecată, astfel: 1. U.A.T. Aliman - reaudierea primarului (nr. fost) Gheorghe Topalu; 2. U.A.T. Chirnogeni - reaudierea primarului Gheorghe Manta 3. U.A.T, Dobromlr - reaudierea primarului Iusein Visel (nr. fost) 4. U.A.T. Independenta - reaudiere primar Cristea Gâscan 5. U.A.T. Mereni - reaudierea primarului Gheorghe Chiriac (nr. fost) 6. 21. U.A.T. Rasova - reaudierea primarului Mihalache Neamtu. Încuviintează reaudierea martorilor propusi în apărare de către inculpatul Ichim Ioan, astfel: 1. Reaudierea directorului tehnic al Geotop 2001 SRL dl. George Daniel Popescu; 2. Reaudierea inginerului sef al Geotop 2001 SRL dl. Costel Paruschi; 3. Reaudierea coordonatorului serviciului de fotogrammetrie din Geotop 2001 SRL dna. Florina Voiculescu; 4. Reaudierea sef serviciu investitii din cadrul Consiliului Judetean Constanta dna. Tanasă Getuta; 5. Reaudierea presedintelui comisiei de evaluare a licitatiei dna. Mihaela Lungu; 6. Reaudierea sefului serviciu utilităti publice din cadrul Consiliului Judetean Constanta dl. Lucian Simion. Prorogă pronuntarea asupra probelor indicate în punctul nr. IV din cererea inculpatului Ichim Ioan, după administrarea probelor încuviintate. Respinge celelalte cereri formulate de inculpati ca neîntemeiate. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronuntată în sedintă publică azi, 16.01.2023.

 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 

„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

 
Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 6 milioane de euro Tribunalul menține sechestrul în dosarul unui fost prefect al județului Constanța

23 Mar 2023 557

DNA Om de afaceri, pus sub control judiciar de DNA

22 Mar 2023 758

Director în cadrul Agenției Domeniile Statului, arestat la cererea DNA

22 Mar 2023 524

Tribunalul Constanța, decizie în cazul falimentului Vectra Imobiliare SRL

21 Mar 2023 1511

Ce a decis judecătorul Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

20 Mar 2023 3847

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța. Pronunțare amânată

19 Mar 2023 1530

DNA a trimis în judecată un lector universitar, doctor, în cadrul unei universități

17 Mar 2023 1200

Patru medici, condamnați într-un dosar al DNA!

17 Mar 2023 3732

Procurorii Anticorupție, cu ochii pe o fermă de capre de la Săcele! Condamnări definitive (DOCUMENT)

16 Mar 2023 709

Se schimbă încadrările juridice într-un dosar al DNA Constanța! (DOCUMENT)

16 Mar 2023 789

Flagrant Agent de poliție judiciară, reținut de DNA

16 Mar 2023 7981

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru un fost adjunct al Vămii Agigea. Ceruse daune morale de 2,5 milioane de euro (MINUTA)

16 Mar 2023 1435

Surse DNA Constanța a trimis în judecată doi vameși și un polițist de frontieră

16 Mar 2023 3008

Decizia nu este definitivă! Începe judecata în cazul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă

14 Mar 2023 957

Șase ani cu executare pentru un fost comisar de penitenciare din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului

13 Mar 2023 3299