Decizie definitivă în cazul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în Camera de Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENT+MINUTĂ)

 
 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Începe procesul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în cadrul Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța și membru al autorității de audit! Nicolae Popescu a fost deferit justiției de procurorii DNA Constanța pentru șantaj.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța a menținut marți, 23 ianuarie 2024, decizia Tribunalului Constanța, din octombrie 2023, prin intermediul căreia s-a dispus începerea procesului în dosarul în care procurorii din DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în cadrul Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța și membru al autorității de audit, pentru șantaj.
 
De asemenea, instanța de apel a respins cererea formulată de Popescu Nicolae privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept vizând dispoziţiile art.13 alin.1 lit.a din OUG nr.43/2002, ordonanţă de urgenţă prin care s-a înfiinţează, la nivel naţional, Parchetul Naţional Anticoruptie.

Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Ianca Andreea și Ungureanu Virgil Marius, din Curtea de Apel Constanța.
 
Minuta Curții de Apel Constanța
 

Solutia pe scurt: În baza art.475 Cod procedură penală respinge cererea formulată de inculpatul Popescu Nicolae privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept vizând dispoziţiile art.13 alin.1 lit.a din OUG nr.43/2002. În baza art.347 alin.3 Cod procedură penală raportat la art.346 alin.2 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia declarată de inculpatul Popescu Nicolae împotriva încheierii penale nr.544/20.10.2023, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.3041/118/2023/a1. Conform art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu-avocat Popovici Florinela, în cuantum de 100 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată astăzi 23.01.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

 
În esență, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În luna octombrie 2022, în contextul derulării unui proces de partaj, inculpatul Popescu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soții, de asemenea funcționar public, pentru a o determina pe aceasta: - să îi lase în proprietate un imobil (în valoare de 249.620 euro) dobândit în timpul căsătoriei, - să preia părțile sociale ale unei societăți comerciale controlată și administrată, în fapt, de către inculpat prin intermediul unei persoane interpuse și care acumulase datorii importante față de bugetul de stat (772.132 lei)“.
 

„În același context“, se mai arată în rechizitoriul DNA, „inculpatul i-ar fi mai transmis fostei soții că va renunța și la demersurile care vizau tragerea la răspundere penală a acesteia într-o cauză penală aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru un presupus furt comis între soți și respectiv, pentru presupuse infracțiuni comise de aceasta împotriva fiului lor minor“.
 
„Concret, constrângerile la care ar fi apelat inculpatul Popescu Nicolae ar fi constat în exercitarea de amenințări ce ar fi vizat crearea unei situații defavorabile la locul de muncă pentru fosta soție și care ar fi avut ca urmare concedierea acesteia. De asemenea, inculpatul i-ar mai transmis că nu va mai sesiza organele judiciare cu privire la săvârșirea de către aceasta a altor presupuse fapte penale“, potrivit rechizitoriului.

 
Conform DNA, Nicolae Popescu ar fi inițiat o întrevedere cu fosta soție la sediul Camerei de Conturi Constanța pentru a încerca să o determine să încheie un act autentic de mediere prin care aceasta să renunțe la imobilul în care au locuit în perioada căsătoriei, pentru o sumă de bani mult mai mică decât valoarea reală a acestuia, precum și să accepte preluarea părților sociale și administrarea societății.
 
„În cazul unui eventual refuz, Popescu Nicolae va face demersuri pentru ca persoana vătămată să nu-și mai vadă fiul, rezultat din căsătoria celor doi, îi va crea probleme la locul de muncă, folosindu-și funcția de auditor public în relația cu funcționarii cu atribuții de conducere din cadrul Consiliului Județean Constanța și a organismelor din cadrul acestuia ( „O să chem și conducerea DGASPC - ului și a Consiliului Județean la mine la birou să discutăm despre situația ta…“) și va face tot posibilul pentru a fi trasă la răspundere penală în cadrul unor dosare penale existente în evidențele Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, sau în cadrul unor alte dosare ce vor avea ca obiect sesizările acestuia“, potrivit DNA.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 

Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Prin trimiterea în judecată, DNA a decis clasarea urmăririi penale efectuată de Nicolae Popescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării, prevăzută de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen.
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Nemulțumiri după achitarea lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța! (DOCUMENT)
 
Nava GSP King a scăpat de sechestru! Tribunalul Constanța a respins cererea Navis Ship Management Limited (DOCUMENT)
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost auditor la Curtea de Conturi, trimis în judecată de DNA Constanța! Decizia privind începerea procesului, contestată (DOCUMENT)

02 Nov 2023 1413

Rechizitoriu DNA Constanța a trimis în judecată un fost auditor la Curtea de Conturi a României, pentru șantaj! (DOCUMENT)

05 May 2023 2263

Surse Fost auditor al Curții de Conturi Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA. Partea vătămată, fosta şefă a creşelor din Primăria Constanţa

27 Apr 2023 1634