Dublă tragedie pe DN 2A, lângă Dorobanțu! Un buldoexcavator a intrat într-o motocicletă Kawasaki. Dosarul, în apel (VIDEO)

 
 
  • Dosarul a fost soluționat de Judecătoria Constanța prin condamnarea inculpatului (șoferul buldoexcavatorului) la trei ani de închisoare cu suspendare.
  • Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a stabilit primul termen în apel pentru jumătatea lunii ianuarie 2024.
  • Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fost investiți cu soluționarea dosarului unui grav accident rutier – soldat cu doi decedați (un motociclist și pasagerul) - înregistrat la începutul lunii septembrie 2019, pe drumul național DN 2 A.
 
Conform anchetatorilor, un bărbat, în vârstă de aproape 40 de ani, a condus un buldoexcavator pe un drum de exploatare de la marginea localităţii Dorobanțu având suspendat permisul de conducere şi necorespunzător acestui tip de vehicul.
 
Dosarul a fost soluționat de Judecătoria Constanța prin condamnarea inculpatului (șoferul buldoexcavatorului) la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a stabilit primul termen în apel pentru jumătatea lunii ianuarie 2024.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
Conform anchetatorilor, un bărbat, în vârstă de aproape 40 de ani, a condus un buldoexcavator pe un drum de exploatare de la marginea localităţii Dorobanțu având suspendat permisul de conducere şi necorespunzător acestui tip de vehicul.
 
Intersecție cu DN2 A

 
În momentul în care a ajuns la intersecția cu DN2 A km.169+350 m, spun procurorii, a pătruns pe drumul național cu intenţia de a-şi continua deplasarea către înainte pe str. Bistriţei fără să se asigure şi fără să acorde prioritate, astfel că a intrat în coliziune ce motocicleta Kawasaki care circula pe DN2 A spre Constanţa.
 

Din accident a rezultat decesul motociclistului şi al pasagerului.
 
 
Judecătoria Constanța a dispus condamnarea inculpatului la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța a reținut, sub aspectul laturii subiective, că inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției indirecte conform art. 16 alin. (3) lit. b) C.pen., întrucât, deși nu a urmărit crearea unei stări de pericol pentru ceilalți participanți la trafic, a acceptat posibilitatea producerii acesteia.
 
Instanța a apreciat că faptele săvârșite de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat, având în vedere importanța valorilor sociale lezate și circumstanțele în care acestea au avut loc.
 
Astfel, inculpatul, fără a avea un permis corespunzător, a pătruns cu buldoexcavatorul pe un drum național, cu intenția de a-l traversa, nu a respectat marcajele rutiere care interziceau o astfel de manevră și nu s-a asigurat în mod temeinic, și nu a acordat prioritate motocicletei condusă de către cele două victime, prin impactul produs generând decesul acestora, nesocotind reguli rutiere de bază.
Se va avea în vedere totuși și faptul că victimele se deplasau cu o viteză cu 15 km/h mai mare decât cea legală, chiar dacă nu este un element de cauzalitate directă a producerii accidentului.
 
Incupatul a luat 2 ani și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
Instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani și 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 3 luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă stabilită), în final pedeapsa rezultantă fiind de 3 ani închisoare.
 
Inculpatul, o persoană integrată în societate
 
În ceea ce privește modalitatea de executare, instanța a avut în vedere atitudinea inculpatului pe parcursul procesului penal, vârsta acestuia, faptul că este o persoană integrată în societate cât și faptul că decesul celor două victime ca urmare a acțiunilor sale a creat în mod indubitabil o traumă la nivel psihic care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă suficient de puternic încât pe viitor acesta să se abțină de la acțiuni contrare normelor edictate în favoarea societății.
 
Instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate
 
Instanța consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 3 ani închisoare, iar inculpatul nu este recidivist, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
 
Astfel, s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
 
Decizia Judecătoriei Constanța nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cine-l judecă pe Cristian Radu, primarul din Mangalia! (DOCUMENT)
 
Împuterniciri după tragedia de la 2 Mai
Poliția Rutieră Constanţa și Poliția municipiului Mangalia au noi șefi! (DOCUMENTE)

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Șofer beat depistat în trafic pe DN 2A, în comuna Mihail Kogălniceanu. Ce valoare a indicat etilotestul

22 Nov 2023 625

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de pe DN 2A, din apropierea comunei Crucea! Șapte persoane au ajuns la spital (GALERIE FOTO)

20 Nov 2023 936

Centrul Infotrafic Trafic blocat din cauza unui accident rutier, pe DN 2A. Nisipul transportat de un autocamion, împrăștiat pe stradă

24 Oct 2023 1131

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe DN 2A. O familie cu un copil de 5 luni, rănită (FOTO+VIDEO)

19 Oct 2023 3470

Știri Constanța Autocar cu circa 80 de pasageri la bord s-a răsturnat la Hârșova. Detalii de ultim moment despre starea victimelor (VIDEO)

10 Oct 2023 1745

Oficial de la IPJ Constanța despre autocarul cu peste 80 de cetățeni ucraineni la bord răsturnat lângă Hârșova (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Oct 2023 1170

VIDEO VIRAL Momentul tamponării în care este implicat un șofer băut pe DN 2A

02 Sep 2023 1855

VIDEO Accident cu trei morţi pe podul de la Ovidiu! Compania de asigurări, o nouă încercare de a recupera despăgubirile

01 Sep 2023 4404

Accident groaznic la Dorobanțu, Constanța! Un motociclist şi pasagerul său au murit după impactul cu un buldoexcavator! Prima condamnare (FOTO+VIDEO)

18 Jul 2023 3812

Doi șoferi, condamnați definitiv după o tragedie rutieră în județul Constanța! (FOTO+VIDEO)

25 May 2023 1426

Accident cu trei morţi pe podul de la Ovidiu! Firma de asigurări, dificultăți în instanță în recuperarea daunelor (FOTO+VIDEO)

13 May 2023 14574

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul rutier de la Hanul Morilor. Un bărbat a murit (GALERIE FOTO)

12 May 2023 1682

UPDATE. Județul Constanța Patru persoane rănite într-un accident rutier pe DN 2A în zona Hanul Morilor (GALERIE FOTO)

25 Apr 2023 1938

UPDATE Un camion cu cereale s-a răsturnat pe DN 2A, aproape de Crucea! Șoferul a fost rănit (GALERIE FOTO)

22 Mar 2023 1834

Județul Constanța Bărbat rănit într-un eveniment rutier pe podul de la Ovidiu. Ce au stabilit polițiștii

21 Feb 2023 1137