Justitie

Eforie Sud. Tânăr mort la discotecă Procurorii au avut nevoie de şapte ani pentru a termina ancheta. Cine sunt inculpaţii (document)

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a lui Gigi Christian Chiru, fost senator, şi Cristian Valentin Smădu, pentru ucidere din culpă.
 
Pe scurt, procurorii arată că, „în anul 2007, în calitate de administrator unic al unei societăţi comerciale, inculpatul Chiru Gigi - Christian a demarat lucrările de consolidare şi modernizare a unui imobil în care funcţiona o discotecă din localitatea Eforie Sud, judeţul Constanţa, pentru execuţie contractând o firmă al cărei administrator era inculpatul Smădu Cristian-Valentin“. „Execuţia a fost realizată fără autorizaţie de construire şi în absenţa unor persoane competente să verifice dacă lucrările sunt corespunzător efectuate. Printre lucrări s-a numărat confecţionarea şi montarea unei balustrade metalice, care, la data de 24 noiembrie 2011, din cauza modului defectuos în care a fost realizată, s-a desprins parţial din elementele de fixare, sub greutatea unei persoane care a căzut peste ea. Ca urmare a impactului, persoana respectivă s-a prăbuşit în gol, pe pardoseala de la parterul imobilului, fapt ce a dus ulterior la moartea sa“, conform rechizitoriului.
 
Detaliat, procurorii arată că, „la solicitarea SC (…) SRL, SC (…) SRL, a efectuat o expertiză tehnică nedatată, pentru evaluarea gradului de asigurare la sarcini seismice a structurii de rezistenţă a (…), din localitatea Eforie Sud, expertiză care a concluzionat că este necesară consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii“.
 
„(…) În perioada aprilie-iunie 2007, au fost executate lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă şi de modernizare a imobilului (…).
Pentru executarea acestor lucrări, la 1.04.2007, a fost încheiat contractul de prestări servicii (…), între SC (…) SRL, în calitate de prestator de servicii şi SC (…) SRL, în calitate de beneficiar, reprezentată prin Chiru Gigi, în calitate de administrator. (…) La data executării lucrărilor, asociat unic şi administrator al SC (…) SRL era inculpatul Chiru Gigi Christian (…). Lucrările executate la imobil, (…), au constat în: „parter - în încăperea construcţiei adosată curţii dinspre mare la cota +2,60 se creează o supantă pe o structură metalică pentru a spori suprafaţa interioară a discotecii cu două scări de acces la aceasta având trepte din sticlă crystal (…)“. Aceste lucrări au fost efectuate în temeiul (…) contractului de închiriere încheiat între SC (…) SRL şi SC (…) SRL reprezentată de către Chiru Gigi“, potrivit rechizitoriului.
 
În actul de sesizare a instanţei se mai arată: „Contractul (…) privea închirierea imobilului (…) de către proprietarul acestuia, SC (…) SRL SC (…) SRL pe o perioadă cuprinsă între 15.08.2006-31.12.2010. (…) chiriaşul SC (…) SRL se obliga să efectueze lucrări de investiţii necesare pentru reabilitarea şi reintroducerea în circuitul turistic a imobilului închiriat, lucrări în valoare de 100.000 de euro, conform memoriului tehnic şi devizului estimativ întocmite de (…) inspector de şantier. (…)
 
Urmare expertizei tehnice pentru lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă a imobilului a fost întocmit proiectul (…), de către SC (…) SRL. Proiectul întocmit de către SC (…) SRL a făcut parte din proiectul general de modernizare a imobilului, proiect general realizat de către SC (…) SRL. Din proiectul întocmit de către SC (…) SRL făcea parte şi planşa (…), în care erau înfăţişate detaliile de execuţie a unei balustrade care trebuia executată pe tot conturul liber al planşeului de beton armat creat la cota +2,60 m.
Prin referatul (…) întocmit de către SC (…) SRL - inginerul (…) consideră proiectul corespunzător şi ca urmare semnează şi ştampilează planşa (…) (detalii execuţie balustradă), prin care se stabileau detaliile de execuţie pentru balustrada care trebuia executată pe tot conturul liber al planşeului de beton armat creat la cota +2,60 m“.
 
„La 7.07.2011, Primăria Oraşului Eforie emitea pentru SC (…) SRL autorizaţia pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică nr. (…) pentru spaţiul denumit (…) profilul activităţii autorizate fiind cel de restaurant. La 23.07.2011, în imobilul (…) funcţiona o discotecă (…). La parterul imobilului era amenajat ringul de dans al discotecii, acolo unde mai exista un bar şi mese pentru clienţi, iar la etaj, adică la supanta nou creată la cota +2,60 m cu ocazia consolidării şi modernizării imobilului realizate în perioada aprilie-iunie 2007, erau aşezate mese pentru clienţi. În ziua de 23/24.07.2011, persoana vătămată (…) s-a aflat în această discotecă, urcându-se la etajul 1, în partea dinspre sud a imobilului, acolo unde a stat la o masă. (…)
 
 În aceste împrejurări, la 24.07.2011, în jurul orelor 01.30, (…) a acţionat asupra balustradei din latura sudică a imobilului (…) balustradă montată la supanta nou creată la cota +2,60 m, prin impact dinamic cu corpul său asupra acesteia (adică prin cădere pe balustradă, cu viteză, de la o distanţă mică), ceea ce a dus la desprinderea balustradei din elementele de fixare în pardoseală şi a determinat căderea lui (…) de la înălţime, pe pardoseala de la parter a discotecii. Odată cu (…) la parter a căzut şi balustrada, aceasta având lungimea de 5,56 metri şi înălţimea de 93,5 centimetri. În urma căderii, (…) a suferit traumatisme craniene şi toracice, pierzându-şi cunoştinţa. Prin căderea balustradei şi a lui (…) au mai fost răniţi superficial şi martorii (…) (…) care dansau pe ringul de la parter al discotecii.               (…) a fost transportat de un echipaj al ambulanţei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. În ciuda îngrijirilor medicale acordate, la 29.07.2011, (…) a decedat în spital“, potrivit rechizitorului.
 
Inculpaţii au fost cercetaţi în stare de libertate.
 
Dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a format prin preluarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a dosarului penal cu numărul (…) privind decesul lui (…).
 
Prin ordonanţa din 28.08.2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de senator a lui Chiru Gigi - Christian.
 
Ca urmare a încetării calităţii de senator în Parlamentul României a lui Chiru Gigi - Christian, prin ordonanţa noastră din 1.02.2017, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind decesul lui (…) în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
La 9.05.2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a dispus preluarea dosarului penal privind decesul lui (…) la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale.
 
În prezent, dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Constanţa.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe judecata fostului senator Gigi Christian Chiru!

10 Nov 2018 719

Fostul senator Gigi Christian Chiru, trimis în judecată. Acuzat de ucidere din culpă. S-a stabilit primul termen

14 Aug 2018 1557

Christian Gigi Chiru, trimis în judecată pentru infracţiunea de ucidere din culpă

19 Jun 2018 1284

Ce decizie au luat procurorii în cazul dosarului în care Christian Gigi Chiru era acuzat de fapte de corupție

08 Dec 2017 1207

​Sentință definitivă în dosarul lui Christian Gigi Chiru. Ce au dispus magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție

13 Nov 2017 1148

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Christian Gigi Chiru, iniţiatorul proiectului de lege privind Ziua Dobrogei (document)

09 Nov 2017 2454

Sondaj de opinie Pe care dintre următorii foști candidați l-ați alege primar al municipiului Constanța?

26 Jun 2017 12502

Mesaj emoţionant după dispariţia lui Ion Ovidiu Brăiloiu.Ce a transmis Christian Gigi Chiru

07 Jun 2017 3386

Peste jumătate de milion de români îşi serbează onomastica de Crăciun. Printre ei, şi constănţeni celebri. Să le urăm La mulţi ani!

25 Dec 2016 4282

Interpelare pe tema podului de la Agigea adresată ministrului Transporturilor

12 Oct 2016 1451

Senatorul Christian Gigi Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, privind situația din Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu

06 Oct 2016 1136

Comunicat de presă Senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Pe cine apără legile din România?”

03 Oct 2016 617

„Haleală criminală“ „La 2 Vagabonzi“, restaurantul lui Serghei Mizil, cu un meniu inedit şi plin de umor (galerie foto)

24 Sep 2016 24848

Ordinea pe listele parlamentare, decisă la Centru În ALDE Constanţa se candidează… unde şi cum se poate

05 Sep 2016 1928

Parlamentarii, în vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce-i recomandă pe senatorii de Constanţa!?

19 Jul 2016 2037

Ce găseşti în declaraţiile de avere actualizate ale senatorilor de Constanţa (documente)

21 Jun 2016 3278

Rezultate finale pentru Primăria Constanța. Câte voturi au obţinut cei 12 candidaţi

07 Jun 2016 2644

Vocea liderilor politici din Constanţa Claudiu Palaz -”PSD practică trucuri ieftine de golani”

05 Jun 2016 8840

Chiru a mers la vot alături de soţie şi doi dintre copii (galerie foto+video)

05 Jun 2016 1169

Ce provocare lansează Gigi Chiru competitorilor săi electorali de dreapta

05 May 2016 961

Interviu online cu Christian Gigi Chiru, candidatul ALDE la primăria Constanţa „2016 impune un model de om politic care trebuie să fie în mijlocul comunităţii, aşa cum fac eu de ani buni!“

05 May 2016 4349

Reţelele de socializare la îndemâna politicienilor constănţeni care au transmis mesaje de Paşte!

02 May 2016 1428

Cine sunt şi cu ce „bagaj“ vin în campanie candidaţii la fotoliul de primar al Constanţei (galerie foto+documente)

27 Apr 2016 5512

UPDATE.Lista completă propusă de ALDE pentru CLM Constanţa

26 Apr 2016 2040

Şi-a depus candidatura, în această dimineaţă, şi Vergil Chiţac (galerie foto)

25 Apr 2016 1559

UPDATE Chiru, candidatul ALDE la Primăria Constanţa, îşi depune candidatura (video)

25 Apr 2016 1522

PSD şi ALDE Constanţa şi-au anunţat candidaţii la primării în aceeaşi zi Relaţia ALDE - PSD, tot mai trainică… în timp (galerie foto + document)

23 Apr 2016 3650

Gigi Chiru, varianta oficială a ALDE pentru Primăria Constanţa. Banias nu este interesat de Consiliul Judeţean, vrea la parlamentare

22 Apr 2016 1469

UPDATE2- Călin Popescu-Tăriceanu a venit la Constanța să îl susțină pe Gigi Chiru (galerie foto)

22 Apr 2016 1634

De astăzi, senatorul Gigi Chiru a intrat oficial în cursa pentru Primăria Constanța

19 Apr 2016 1085

Hotnews.ro Cum vor liberalii să-l învingă pe urmaşul lui Mazăre în bătălia pentru tronul Constanţei cu un militar. Plus - Cine este candidatul locotenent-colonel fără nicio zi în armată

14 Apr 2016 4607

Christian Gigi Chiru a bătut palma cu Călin Popescu Tăriceanu

12 Apr 2016 1276

Christian Gigi Chiru, candidat la primărie din partea ALDE şi preşedinte la municipiu

12 Apr 2016 2703

Comunicat de presă - Senatorul Christian Gigi Chiru

05 Apr 2016 850

Propunere de includere a Cazinoului pe lista monumentelor UNESCO

05 Apr 2016 1011

Comunicat de presă - Vizita de lucru a Comisiei pentru transporturi şi energie din Senatul România la Bruxelles

21 Mar 2016 807

Comunicat de presă Christian Gigi Chiru

10 Mar 2016 621

UPDATE-Vergil Chiţac va face echipă cu Gheorghe Dragomir. Liberalii fac cerc în jurul candidaţilor şi îi vor susţine!

01 Mar 2016 1883

PNL insistă pe ideea alegerii primarilor din două tururi

25 Jan 2016 1963

Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari Cât s-au spetit senatorii de Constanța

16 Jan 2016 1880

UPDATE 3. Gheorghe Dragomir confirmă Primarul orașului Ovidiu pleacă la PNL. George Scupra - „AZI“

07 Jan 2016 2966

Comunicat de presa - Senator Christian Gigi Chiru

06 Jan 2016 698

Azi e mare sărbătoare! Constănţeni renumiţi care îşi celebrează onomastica de Crăciun

25 Dec 2015 3052

Sondajul pentru Primărie, ţinut la sertar de PNL Constanţa Privire de ansamblu asupra candidaţilor şi concluziile sociologilor

11 Dec 2015 2685

Sondaj PNL Constanţa Vergil Chițac a obţinut cea mai bună performanță pe dimensiunea de imagine

09 Dec 2015 1518

Comunicat de presă senatorul Christian Gigi Chiru

11 Nov 2015 573

Comunicat de presă senator Christian Gigi Chiru

09 Nov 2015 927

Comunicat de presa Cabinet Senatorial Chiru 4 Noiembrie 2015

04 Nov 2015 776

Puterea şi opoziţia, în război preelectoral PSD versus PNL în bătălia pentru publicitatea stradală (galerie foto)

02 Nov 2015 1387

Adrian Stan devine apolitic Noul statut PNL îl scoate în afara partidului pe senatorul Gigi Chiru (documente)

26 Oct 2015 1864