Iată de ce a fost achitat, definitiv, Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă!

 
 
  • „Scopul urmărit de inculpatul intimat ( nr. Vasile Delicoti) nu a fost acela de a o amenința pe persoana vătămată, ci de a o face să conştientizeze aspectele profesionale pe care trebuie să le amelioreze, împrejurare ce reiese din chiar conţinutul discuţiei înregistrate de persoana vătămată. Așadar, pretinsele ameninţări cu desființarea contractului de muncă, dat fiind contextul discuţiei, pot fi interpretate ca o prefigurare a consecinţelor la care se putea expune persoana vătămată în situaţia în care nu-şi remedia comportamentul profesional, în contextul în care acesteia îi erau aduse și anterior numeroase reproşuri din această perspectivă“, se mai arată în motivarea Curții de Apel.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin care au hotărât definitiv achitarea definitivă a lui Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă, județul Constanța,suspectat de purtare abuzivă!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, joi, 25 aprilie 2024, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia Judecătoriei Medgidia, din iunie 2023, care a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
Mai mult, tot atunci, judecătorii au decis achitarea edilului pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă în formă agravată, apreciind că fapta dedusă judecăţii nu este prevăzută de legea penală.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Anca Florina Bîju, fostă angajată a Primăriei Poarta Albă, are calitatea de parte vătămată.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistrații Andreea Ianca și Virgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
În sarcina lui Vasile Delicoti s-a reţinut că la data de 20.02.2019, în calitate de primar al localității Poarta Albă, ar fi adresat injurii, expresii jignitoare şi ameninţări persoanei vătămate, funcționar public în cadrul Primăriei Poarta Albă, cu ocazia unei şedinţe de lucru.
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța, reține, printre altele, că „în reglementarea infracţiunii de purtare abuzivă în varianta agravată, în cuprinsul dispoziţiilor art. 296 alin. 2 teza I Cod penal, legiuitorul consideră îndeplinită cerinţa specială a acestei infracţiuni numai în cazul în care acțiunea de intimidare este idonee pentru producerea efectului intimidant, respectiv amenințarea să fie aptă de a tulbura normalitatea psihică a persoanei vătămate“.

 
„Ca atare, având în vedere că în cauza pendinte atitudinea inculpatului intimat (nr. Vasile Delicoti) care, în calitate de superior al persoanei vătămate, a avertizat-o pe aceasta cu privire la posibilitatea desfacerii contractului de muncă în ipoteza neîndeplinirii de către acesta a condiţiilor prevăzute de lege ori a sarcinilor/ atribuţiilor ce îi revin sau în situaţia unei ineficiente colaborări nu poate fi considerată ca o afirmaţie având efect intimidant“, conform motivării.
 

Instanţa de apel a mai reţinut că „discuţiile purtate între inculpat şi persoana vătămată nu au depăşit un cadru de normalitate, specific unei conversaţii purtate între o persoană cu atribuţii de verificare şi control a modului de îndeplinire a atribuţiilor profesionale şi o persoană supusă verificării“.
 
„Astfel, conduita inculpatului se circumscrie unor reproşuri legate de nemulţumirea inculpatului în raport cu modul în care persoana vătămată își îndeplinește atribuțiile ce îi revin. Scopul urmărit de inculpatul intimat ( nr. Vasile Delicoti) nu a fost acela de a o amenința pe persoana vătămată, ci de a o face să conştientizeze aspectele profesionale pe care trebuie să le amelioreze, împrejurare ce reiese din chiar conţinutul discuţiei înregistrate de persoana vătămată. Așadar, pretinsele ameninţări cu desființarea contractului de muncă, dat fiind contextul discuţiei, pot fi interpretate ca o prefigurare a consecinţelor la care se putea expune persoana vătămată în situaţia în care nu-şi remedia comportamentul profesional, în contextul în care acesteia îi erau aduse și anterior numeroase reproşuri din această perspectivă“, se mai arată în motivarea Curții de Apel.
 
„Mai mult decât atât, legalitatea desfacerii contractului de muncă a persoanei vătămate a fost analizată cu titlu definitiv de instanţa de contencios administrativ care a respins, ca nefondată, cererea acesteia de anulare a dispoziţiei de încetare a raportului de serviciu din funcţia publică de execuţie (sentinţa civilă nr. ###/CA/11.06.2020 a Tribunalului Constanţa, definitivă prin decizia civilă nr. ###/CA/17.03.2021 a Curţii de Apel Constanţa)“, potrivit motivării.
 
„În concluzie, aşa cum s-a analizat anterior, reţinem în deplin acord cu judecătorul fondului că, în circumstanţele cauzei, presupusele amenințări exercitate de către inculpatul intimat (nr. Vasile Delicoti) asupra persoanei vătămate nu au căpătat relevanţă penală, nefiind îndeplinite condițiile de tipicitate obiectivă a infracțiunii de amenințare, și implicit a infracțiunii de purtare abuzivă în formă agravată prev. de art. 296 alin. 2 teza I Cod penal“, mai explică judecătorii.
 
Pentru aceste motive, în temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia Judecătoriei Medgidia.
 
Sursa text: Hotarâre nr. 448/2024 din 25.04.2024 pronunțată de Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Judecătorii explică de ce i-au respins lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cererea de eliberare condiționată!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achitare definitivă în cazul lui Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă

25 Apr 2024 701

Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă, achitat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

08 Mar 2024 921

Primarii Robert Șerban, de la Eforie, și Vasile Delicoti, de la Poarta Albă, termene azi la Curtea de Apel Constanța

07 Mar 2024 796

Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă, achitat pentru purtare abuzivă!

05 Jul 2023 2148

Vasile Delicoti, preşedinte interimar la PNL Nicolae Bălcescu. Mandatul său, identificarea unui candidat pentru alegerile din 11 iunie

14 May 2017 3390

Consiliul Local Poarta Albă, convocat în ședință. Delicoti vrea să cumpere o mașină pentru Primărie (document)

12 Oct 2016 2820

Investiţii de milioane de lei Canalizarea pentru satul Nazarcea, aproape finalizată. Urmează Poarta Albă

14 Apr 2016 2369

La Poarta Albă continuă investiţiile în educaţie Canalizarea din satul Nazarcea, aproape gata

17 Mar 2016 3156

Comuna Poarta Albă investeşte în educaţie Primarul Vasile Delicoti îşi doreşte o nouă unitate de învăţământ în cartierul Via

18 Feb 2016 4577

Colegiul Agricol Poarta Albă ar putea fi reabilitat Încep lucrările pentru alimentarea cu apă potabilă în satul Nazarcea

27 Jan 2016 3665

În aşteptarea finalizării unui mare proiect european Daruri pentru copii şi bătrâni, la Poarta Albă

22 Dec 2015 2422

Comuna Poarta Albă, una dintre localităţile preferate de tineri pentru un nou început

09 Jul 2015 2778

La o staţie nouă de epurare se asortează... lucrări finalizate Canalizarea de la Poarta Albă, pe ultima sută de metri

25 Jun 2015 2608

Finalizarea proiectului de canalizare şi reabilitarea instituţiilor de învăţământ, prioritare pentru primarul din Poarta Albă

28 May 2015 2145

Litoral TV Viziuni şi nevoi pentru dezvoltarea comunei Poarta Albă. Dezbatere la ,,Radiografia Zilei”

04 Dec 2014 3595