Justitie

Ioan Ghişe, de la compania germană DSD Noel, şi Vasile Damian, de la UTI, audiaţi în dosarul lui Sorin Strutinsky (rechizitoriu)

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, a audiat, ieri, două persoane în dosarul în care Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut şi ca „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, este bănuit de patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată dar şi de instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
Ieri, în faţa instanţei au dat declaraţii Ioan Ghişe, angajat al companiei germane DSD Noel, dar şi Vasile Damian, fost director operaţional al companiei UTI Grup SA. Cele două firme fac parte din consorţiul care s-a ocupat de modernizarea ecluzelor din Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 
Cei doi au fost audiaţi şi în faza urmăririi penale, la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar ieri au declarat instanţei de judecată că îşi menţin declaraţiile date la momentul respectiv.
 
Ioan Ghişe a declarat că îl cunoaşte pe Sorin Gabriel Strutinsky de aproape două luni. „Am fost la o degustare de vin, cu un partener de afaceri. La acest eveniment a venit şi domnul Strutinsky. (…) Am auzit de domnul Strutinsky când am dat declaraţii la DNA. Nu am auzit de vreo implicare a lui Sorin Strutinsky în proiectul de modernizare a ecluzelor (n.r. din Canalul Dunăre - Marea Neagră)“, a mai spus, printre altele, Ghişe. Acesta a mai precizat că întâlnirea cu Sorin Gabriel Strutinsky la degustarea de vinuri a fost una întâmplătoare.
 
La rândul său, Vasile Damian, fost director operaţional al companiei UTI Grup SA, a menţionat, printre altele, că pe timpul derulării contractului nu au existat probleme financiare şi că nu ştie ca cineva să fi intervenit la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile pentru derularea contractului de reabilitare a ecluzelor. „Îl ştiu pe domnul Strutinsky din presă. Personal nu îl cunosc“, a adăugat Vasile Damian.
 
În cauză, Sorin Gabriel Strutinsky este acuzat că, „în cursul anului 2013, același inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denunțător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze - echipamente și instalații)“.
 
„În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor CN Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins și suma de 202.500 de lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 de lei)“, potrivit DNA.
 
Amintim că, în prezenta cauză, Dorin Lazia, proprietarului grupului de firme Argos, are calitatea de martor denunţător.
 
Dosarul a fost instrumentat de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu (document)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte, anunţ de ultim moment. Vizat, Radu Mazăre

08 Mar 2019 1405

Hotărâre definitivă în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

01 Mar 2019 1488

Anunţ de ultim moment de la Înata Curte. Printre cei vizaţi, Radu Mazăre

22 Feb 2019 668

Zi importantă pentru fostul primar al constănţenilor Radu Mazăre află azi dacă va fi achitat sau condamnat

22 Feb 2019 2155

Condamnat în primă instanţă la şapte ani şi patru luni de închisoare Dosarul lui Sorin Strutinsky, amânat pentru 22 martie

13 Feb 2019 459

UPDATE. Pronunțarea amânată. După condamnarea de nouă ani în Dosarul Retrocedărilor Radu Mazăre, emoţii mari azi la Înalta Curte

08 Feb 2019 2191

Asociaţi - Mazăre, Strutinsky, Nicuşor Constantinescu şi defunctul Mihail Cârciog Insolvenţa Conpress Group, în atenţia Tribunalului Constanţa. Judecata, amânată

06 Feb 2019 1465

Sediul KLD Services, firmă controlată de Gabriel Sorin Strutinsky şi Mihaela-Elvira Gherasim-Tănase, a fost schimbat

28 Jan 2019 366

Azi, la Înalta Curte DNA a solicitat ca Radu Mazăre să primească pedeapsa maximă

25 Jan 2019 1329

Asociata lui Sorin Strutinsky, Mihaela-Elvira Gherasim-Tănase, numită administrator al societăţii Vancluse Invest SA

23 Jan 2019 820

SRI, Strutinsky şi Căpăţînă, de la Spitalul Judeţean Judecătorii vor să afle ce date a trimis Serviciul Român de Informaţii către DNA

23 Jan 2019 1874

Insolvenţa Conpress Advertising SRL, amânată pentru aprilie. Finanţele Publice cer atragerea răspunderii lui Sorin Strutinsky

17 Jan 2019 662

Din Madagascar Radu Mazăre contestă, prin avocat, concluziile raportului de expertiză contabilă

09 Jan 2019 875

Decizie de ultim moment în dosarul în care Radu Mazăre a fost arestat preventiv în lipsă

08 Jan 2019 1432

Una dintre firmele-fanion ale lui Sorin Strutinsky, Tutun şi Ziare SRL, a intrat în faliment

20 Dec 2018 1091