Joi, primul termen cu noul judecător Fragmente din cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu, din Dosarul 2 Mai!

 
 
  • În locul judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța vine, potrivit datelor noastre, judecătoarea Berevoescu Carmen-Claudia, preşedintele Judecătoriei Mangalia.
 
 
Joi, 23 mai 2024, la Judecătoria Mangalia este programat un nou termen în dosarul accidentului de la 2 Mai, din județul Constanța, din data de 19 august 2023, eveniment soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei! În dosar, Pascu Matei Vlad, din București, este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
 
Marți, 21 mai 2024, magistrații Secției Penale a Judecătoriei Mangalia au admis cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, investită inițial cu soluționarea dosarului.
 
În locul judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța vine, potrivit datelor noastre, judecătoarea Berevoescu Carmen-Claudia, preşedintele Judecătoriei Mangalia.
 
Pentru termenul de azi, judecătoarea Popoviciu dispusese ca Pascu Matei Vlad să fie adus fizic în sala de judecată.    
 
Amintim, marți, 21 mai 2024, magistrații Secției Penale a Judecătoriei Mangalia au admis cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța din dosarul tragediei de la 2 Mai.
 
Tot marți, anterior admiterii cererii de recuzare la Judecătoria Mangalia, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru Judecători, admisese cererea de transfer formulată de magistratul Popoviciu Ioana Ancuța, care astfel se va transfera începând cu data de 1 iunie 2024 de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța.
 
Mai mult decât atât, tot marți, 21 mai 2024, CSM a decis prelungirea delegării judecător cu grad profesional de curte de apel magistratului Berevoescu Carmen-Claudia în funcția de președinte al Judecătoriei Mangalia, începând cu data de 22.05.2024, până la ocuparea funcţiei, prin concurs sau examen, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.    

 
Fragmente din cererea de recuzare
 

Cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, investită inițial cu soluționarea dosarului de la 2 Mai, a fost formulată de Ganea Daniela, avocata familiei Olariu.    
 
În cererea de recuzare se arată printre altele, că, „la primul termen de judecată stabilit, 22.02.204, instanța de judecată a facut prezența părților din dosar, astfel cum aceasta a afimat și prima persoană strigată a fost una din victimele decedate, fiul familiei Olariu, întrebând dacă este prezent și după ce am menționat că este una din victimele decedate, doamna judecător a întrebat «dacă a decedat o victim㻓.
 

„Este evident că, deși cazul accidentului a fost extrem de mediatizat, cunoscut ca Accidentul de la 2 Mai, în accident au decedat două persoane, instanța avea obligația să studieze dosarul, să cunoscă părțile din dosar, victimele accidentului, lucru care evident nu s-a întâmplat“, se mai arată în cererea de recuzare.

„Un moment șocant“  

„Chiar dacă pe lista de ședință erau menționate și victimele decedate, dacă judecătorul studia dosarul, ședința ar fi trebuit să înceapă cu rectificarea citativului și nu cu strigarea unei victime decedate, fapt ce a produs în plus o suferință inimaginabilă familiei victimei de decedate, în momentul în care a fost strigat pentru a face prezenta fiului decedat, tatăl victimei Olariu Andrei Sebastian având parte de un moment șocant și izbucnind în lacrimi“, conform sursei mai sus precizată.

„Un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă“ 
 

„Erorile judecătorului au continuat în sala de judecată și au făcut obiectul unor numeroase articole de presă, creând în randul oamenilor un sentiment de revoltă și neîncredere într-o justiție corectă.

În concret, în ședința de judecată din data de 09.05.2025, fiind unul din cele mai grele momente pentru părțile vătămate și părțile civile, audiate în cauză, când erau nevoite să vorbească despre drama prin care au trecut, în dovedirea laturii civile, judecătorul cauzei într-o manieră proprie, audiază părțile civile și martorul, punând întrebări ce demonstrează ca nici după patru termene de judecată nu cunoaște dosarul, dar nici procedura de audiere a părților și martorului, refuzând la solicitarea avocaților să consemneze întrebările, astfel cum au fost puse de părți prin avocați, dar și răspunsurile, astfel cum au fost date de părți, modificând substanțial conținutul declarației, atitudine nepotrivită unui judecător, care trebuia să dea dovadă de rabdare, calm și echilibru, empatie cu familiile victimelor, dar și să respecte procedura audierii, fără a da senzația participanților implicați în derularea procedurii că nu cunoaște nici dosarul, nici procedura, sau cel puțin nu dorește să o respecte. 

Aceasta atitudine nu cadrează cu conduita pe care trebuie să o manifeste un judecător pe parcursul desfășurării unei ședinte publice, iar percepția părților din dosar, a jurnaliștilor prezenți, a opiniei publice, care a fost exprimată în nenumărate rânduri, constiuie temei al suspiciunii rezonabile în sensul că imparțialitatea judecătorului este afectată“, se mai arată în cererea de recuzare.

 
Rămâne de văzut dacă la termenul de azi noul judecător al dosarului va dispune reluarea de la 0 a cercetărilor specfice sau va menține pașii făcuți până la ultimul termen de judecătoarea Popoviciu.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Nou val de nemulțumiri la Judecătoria Mangalia
Părinții victimelor decedate în 2 Mai - „Ne-au răstălmăcit cuvintele. Una se declara și alta se consemna” (VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice a lui Vlad Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat

14 Jun 2024 665

Decizie definitivă! Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, scapă de controlul judiciar!

12 Jun 2024 598

Judecătoria Mangalia Amânare, în Dosarul 2 Mai, asupra cererii de schimbare a încadrării juridice pentru - 14 iunie

07 Jun 2024 453

Dosarul 2 Mai Decizie definitivă pentru Vlad Pascu! Rămâne în detenție

06 Jun 2024 889

Vlad Pascu contestă în instanță sancțiunea primită de la Penitenciarul Poarta Albă, după ce ar fi împrumutat unui coleg mașina de tuns, care ar fi fost transformată în aparat de tatuat (VIDEO)

06 Jun 2024 1130

Dosarul 2 Mai Vlad Pascu, așteptat joi la Tribunalul Constanța! Cere să fie eliberat din arest

05 Jun 2024 800

Oficial Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popoviciu Ioana Ancuța, de la Judecătoria Mangalia (DOCUMENT)

04 Jun 2024 842

Dosarul tragediei de la 2 Mai Judecătoria Mangalia îl menține în arest pe Vlad Pascu! (MINUTĂ)

03 Jun 2024 581

Judecătoria Mangalia Vlad Pascu rămâne în arest! (MINUTĂ)

31 May 2024 707

FOTO+VIDEO Judecătoria Mangalia, în pronunțare în dosarul lui Vlad Pascu! Ce a declarat tânărul acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai

31 May 2024 1073

Dosarul 2 Mai Vlad Pascu a ajuns la Judecătoria Mangalia (FOTO+VIDEO)

31 May 2024 760

Dosarul 2 mai Judecătoria Mangalia analizează azi cererea lui Pascu Matei Vlad de eliberare din arestul preventiv!

31 May 2024 777

Dosarul 2 Mai Se cere schimbarea încadrărilor juridice în cazul lui Vlad Pascu! „Inculpatul a transformat autoturismul într-o armă a crimei“ (VIDEO)

29 May 2024 1634

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța nu mai pleacă de la Judecătoria Mangalia la 1 iunie 2024

28 May 2024 784

FOTO+VIDEO Vlad Pascu, judecat pentru tragedia de la 2 Mai, cere să fie eliberat din arest! Când va fi analizată solicitarea tânărului bucureștean

23 May 2024 1064