Judecătorii explică de ce i-au respins lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cererea de eliberare condiționată!

 
  • „Raportat la faptul că petentul se află la prima analiză şi la restul considerabil rămas de executat, pedeapsa expirând la termen la data de 14.12.2027, instanţa apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemenţă, neavând convingerea că acesta poate fi reintegrat social şi că prezintă suficiente garanţii care să susţină ideea că nu va continua să săvârşească infracţiuni“, potrivit motivării.
  • Decizia Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti a fost contestată de Radu Mazăre, la Tribunalul București.
 
 
Magistrații de la Judecătoria Sectorul 4 Bucureşti și-au motivat decizia prin care au respins cererea de eliberare condiționată formulată de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței (condamnat la 9 ani de închisoare).
 
În fața magistraților, Radu Mazăre a arătat, printre altele, că a executat fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, acesta executând 2/3 din pedeapsa cu închisoarea aplicată, prima condiţie fiind astfel îndeplinită.
 
Totodată, fostul edil al Constanței a arătat că şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă, a fost recompensat, nu a fost sancţionat disciplinar, a participat la programe educaţionale şi sociale, a desfăşurat activităţi de deservire a unităţii.
 
Radu Mazăre a mai menţionat că a participat constant la activităţi cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activităţi de grup religioase sau liturgice desfăşurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, programe şi activităţi de asistenţă socială, program de pregătire pentru liberare şi a solicitat în mod constant să participe la activităţi lucrative în toată perioada de încarcerare.
 
Prin urmare, s-a apreciat că fostul primar al municipiului Constanța a dat dovadă de însuşire şi acceptare a regulilor  de încarcerare, existând suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat în viaţa sa.
 
Radu Mazăre a arătat că este integrat în viaţa de familie, beneficiind în perioada de executare a pedepsei închisorii de sprijinul mediului de suport al familiei extinse, prin vizite, convorbiri telefonice, toate acestea constituind premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins.
 
Cererea respinsă
 

Așa cum arătam și mai sus, magistrații de la Judecătoria Sectorul 4 Bucureşti au respins cererea de eliberare condiționată formulată de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței.
 
270 de zile, câştigate 

 

În motivarea deciziei, instanța reține, printre altele, că „față de participarea la activităţi lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională, pentru care condamnatul a câştigat 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare) pe toată perioada executării pedepsei, petentul aflându-se în executarea pedepsei de aproximativ 5 ani, începând cu anul 2019, aprecierea instanţei este în sensul că acesta trebuia şi putea să dea dovadă de mai multă stăruinţă în muncă“.

 
„Petentul nu a fost sancționat şi că depune eforturi în vederea reintegrării sociale“
 

„Instanţa reţine că petentul se află la prima analiză în comisie şi apreciază ca fiind deosebit de relevantă perioadă considerabilă rămasă de executat, prin prisma dovezilor de îndreptare dovedite de petent. Astfel, deşi este adevărat că petentul nu a fost sancționat şi că depune eforturi în vederea reintegrării sociale, evoluția deținutului din punct de vedere social, comportamental și relațional fiind una progresivă, instanța apreciază că raportat la durata totală a pedepsei aplicate, petentul trebuie să facă dovada unor eforturi temeinice, constante şi susținute de reintegrare socială, prin obținerea în continuare de recompense, participare activă la muncă și la programele penitenciarului pe o perioadă suficientă pentru formarea convingerii că acesta s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, astfel încât să fie eliminat orice risc asupra comiterii unor noi infracțiuni, fiind necesar, prin urmare, ca poziția comportamentală a acestuia să fie observată/analizată/evaluată, periodic, pe o durată mai îndelungată“, potrivit motivării.

 
„Instanţa apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemenţă“
 

„Mai mult, instanţa reţine că pentru a-şi forma convingerea că petentul se poate reintegra în societate, o componentă importantă este reprezentată de antecedentele penale raportate la dovezile de îndreptare. Instanţa constată că potrivit procesului verbal nr. 12/21.03.2024 al comisiei de liberare condiţionată, în sarcina petentului a mai fost stabilită o altă pedeapsă, acestea fiind contopite în prezentul mandat. Contrar susţinerilor apărătorului ales la inculpatului, cu toate că aceste aspecte, inclusiv multiplele acte materiale ce au intrat în conţinutul infracţiunilor pentru care petentul a fost condamnat, au fost avute în vedere deja la momentul aplicării pedepsei, este evident faptul că în analiza acestei compatibilități aceste aspecte prezintă o anumită importanță, fiind reprezentative pentru statutul moral, social şi infracţional al persoanei, ce reprezintă punctul de plecare în analiza dovezilor temeinice de îndreptare. În aceste condiţii, raportat la faptul că petentul se află la prima analiză şi la restul considerabil rămas de executat, pedeapsa expirând la termen la data de 14.12.2027, instanţa apreciază că la acest moment nu se justifică un act de clemenţă, neavând convingerea că acesta poate fi reintegrat social şi că prezintă suficiente garanţii care să susţină ideea că nu va continua să săvârşească infracţiuni“, potrivit motivării.

 
Pentru aceste motive, reţinând şi perioada rămasă de executat din pedeapsa aplicată petentului, instanţa a considerat întemeiate argumentele comisiei de analiză din penitenciar şi a respinge cererea de liberare condiţionată formulată de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, ca neîntemeiată.
 
Decizia Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti a fost contestată de Radu Mazăre, la Tribunalul București.
 
Sursa text: portal instante de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 996/2024 din 17.04.2024 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 1387