Justitie

Mai mulți foști proprietari de garaje, dați în judecată de Primăria Constanța. Explicațiile oficiale.

  • Primăria Constanța i-a dat în judecată pe mai mulți constănțeni.
  • Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că acțiunile vizează recuperarea cheltuielilor de judecată.
  • Anterior, oamenii dăduseră în judecată municipalitatea, pentru a stopa demolarea garajelor.

Au vrut să oprească primăria de la a le dărâma garajele și nu numai că au pierdut procesul, dar acum au fost, la rândul lor, dați în judecată de către municipalitate și li se cere să plătească avocații autorităților.
Concret, este vorba despre două dosare înregistrate sub numerele de 10661/212/2020 și, respectiv, 10662/212/2020 pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța și având ca obiect „pretenții“.

Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru ZIUA de Constanța că în cele două cauze menționate anterior „s-a dat o notificare de către primărie pentru desființarea unor garaje. Cei care aveau garajele au făcut act de anulare a notificării, au pierdut definitiv, iar primăria acum recuperează cheltuielile de judecată“.
Cu alte cuvinte, este vorba despre mai mulți constănțeni care, inițial, au contestat în instanță notificările prin care Primăria Constanța și Poliția Locală le-au adus la cunoștință că trebuie să demoleze garajele.

În primă instanță, o parte dintre constănțeni au primit câștig de cauză, iar autoritățile au fost blocate temporar de la a-și pune în practică planul privind demolărie. Lucrurile s-au schimbat însă radical în apel, când Tribunalul a admis calea de atac promovată de municipalitate. Una peste alta, constănțenii au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
 

Garaje construite pentru apărarea blocurilor

Potrivit informațiilor consemnate pe Portalul Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.
Mai exact, în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța“.

Conform sursei citate, „pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, inițiativa acestora s-a concretizat într-un Borderou (...). Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii“.
Oamenii arătaseră în procesul inițial că „prin realizarea amplasamentului s-a urmărit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat în timpul fiecărei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de șuvoaie pătrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor“.

„S-a considerat altfel, că garajele creează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire“, conform www.rolii.ro.


„Construire cu bună credință“

„Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s-a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă“, se arată în sentința inițială a instanței.

„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.

Așa cum am precizat anterior, însă, această sentință a fost schimbată total de instanța de apel, iar constănțenii au pierdut definitiv procesele pentru garaje.

Sursa foto (cu rol ilustrativ) Primăria Constanța


Citește și:

Totul s-ar putea decide azi!:
Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

Primăria Constanța, oprită în instanță să demoleze mai multe garaje din Poarta 6


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Totul s-ar putea decide azi! Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

28 Apr 2020 3272

Primăria Constanța, oprită în instanță să demoleze mai multe garaje din Poarta 6

17 Apr 2020 5540

Primăria Constanța Noi locuri de parcare în cartierele orașului (galerie foto)

05 Mar 2020 1393

Noi clădiri în Palazu Mare Imobil de patru etaje, ridicat de MRT Construcţii

18 Nov 2019 750

A fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea construcţiilor de pe amplasamentul viitoarei Săli Polivalente din Constanţa

19 Oct 2019 18154

Primăria continuă demolarea garajelor, iar Tribunalul Constanţa a anulat regulamentul parcărilor. Se aşteaptă decizia finală

17 Oct 2019 4570

Continuă desființarea garajelor construite ilegal în Constanța (galerie foto)

16 Oct 2019 1062

Constănţeanul supărat „Un teren semi-viran din Tomis Nord eliberat de garaje, pârloagă până când proprietarul îşi va construi blocul“ (galerie foto)

23 Sep 2019 12734

Editorial Şi la Constanţa, ca peste tot. Când se ia câte-o măsură / lumea-njură!

01 Aug 2019 1590

Noi locuri de parcare, în cartierul Km 5 din Constanța

30 Jul 2019 1204

Bloc de patru etaje, ridicat de Dragoş Dinamic în Mamaia Sat

02 Jul 2019 1339

O nouă parcare este amenjată în cartierul Inel II din municipiul Constanța în locul unor garaje demolate (galerie foto)

09 Apr 2019 952

200 de locuri de parcare noi în Constanţa. Anunţul făcut de primărie. Unde sunt amplasate

04 Apr 2019 1256

Zeci de garaje au fost desființate în cartierul Inel II din Constanța într-o lună. Ce amenzi riscă proprietarii care nu se conformează somațiilor primite

15 Feb 2019 967

Campania de demolare a garajelor în municipiul Constanţa va continua şi în 2019

01 Jan 2019 1901