Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

  • Administrația Fondului Imobiliar SRL, fostă RAEDPP Constanța, societatea municipiului Constanța, a obținut în primă instanță evacuarea Bibliotecii Petre Țuțea din spațiul unde aceasta funcționa.
  • În plus, într-un dosar separat, RAEDPP a solicitat și a obținut, tot în primă instanță, obligarea Asociației Culturale Național Creștine Petre Țuțea la plata unor sume de peste 5.000 de euro, banii reprezentând contravaloarea folosirii spațiului pentru bibliotecă.
  • Dosarul ce vizează evacuarea bibliotecii are indicativul 2045/212/2022, fiind soluționat în aprilie 2022 de completul C16 al Secției Civile, prezidat la momentul respectiv, potrivit surselor noastre, de magistratul Traian Laurențiu Iancu.
  • În paralel, la Tribunalul Constanța se judecă deja apelul Asociației Culturale Naționale Creștine „Petre Țuțea“ împotriva deciziei de obligare a acesteia la plata sumelor pretinse de RAEDPP.
  • Dosarul are indicativul 8767/212/2022, fiind soluționat în primă instanță de către Judecătoria Constanța în data de 26 octombrie 2022, de către completul C4 al Secției Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ovidiu-Florin Constantinescu.
  • Acum, cazul se află pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, fiind în atenția completului Apel Civil 7, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu.
  • Următorul termen va avea loc în luna ianuarie 2024.
Administrația Fondului Imobiliar SRL, fostă RAEDPP Constanța, societatea municipiului Constanța, a obținut în primă instanță evacuarea Bibliotecii Petre Țuțea din spațiul unde aceasta funcționa.
 
În plus, într-un dosar separat, RAEDPP a solicitat și a obținut, tot în primă instanță, obligarea Asociației Culturale Național Creștine Petre Țuțea la plata unor sume de peste 5.000 de euro, banii reprezentând contravaloarea folosirii spațiului pentru bibliotecă.
 
Cele două procese s-au desfășurat în primă instanță la Judecătoria Constanța, Secția Civilă, cel vizând plata sumelor datorate aflându-se acum pe rolul Tribunalului, după ce Asociația a făcut apel împotriva obligării sale la plata sumelor.
 
Dosarul ce vizează evacuarea bibliotecii are indicativul 2045/212/2022, fiind soluționat în aprilie 2022 de completul C16 al Secției Civile, prezidat la momentul respectiv, potrivit surselor noastre, de magistratul Traian Laurențiu Iancu.
 
În minuta Hotărârii 4763/2022 a Judecătoriei Constanța se arată că instanța  „admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta R.A. Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Culturală Naţională Creştină «Petre Ţuţea». Dispune evacuarea pârâtei Asociaţia Culturală Naţională Creştină «Petre Ţuţea» din imobilul situat în municipiul ***, loca?ie unde se află în prezent biblioteca pârâtei. Obligă pârâta Asociaţia Culturală Naţională Creştină «Petre Ţuţea» la plata sumei de 100 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, către reclamanta R.A. Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare“.
 
Hotărârea nu figurează ca fiind atacată în apel.
 
În paralel, la Tribunalul Constanța se judecă deja apelul Asociației Culturale Naționale Creștine „Petre Țuțea“ împotriva deciziei de obligare a acesteia la plata sumelor pretinse de RAEDPP.
 
Dosarul are indicativul 8767/212/2022, fiind soluționat în primă instanță de către Judecătoria Constanța în data de 26 octombrie 2022, de către completul C4 al Secției Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ovidiu-Florin Constantinescu.
 

În minuta Hotărârii 12378/2022 a Judecătoriei Constanța se arată că instanța „admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta R.A. Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, în contradictoriu cu pârâtele Biblioteca «Petre Ţuţea» și Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea». Obligă pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea» la plata către reclamantă a sumelor: - 5.306,52 euro inclusiv TVA, cu titlu de debit principal aferent perioadei martie 2021-februarie 2022, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii; - 551,95 euro pe lună (TVA inclus) reprezentând contravaloare folosinţă spaţiu, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, calculat începând cu luna martie 2022 şi până la data evacuării efective din imobil/încetării săvârşirii faptei ilicite. Obligă pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea» să plătească reclamantei suma de 1588,64 lei, cu titlul cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Respinge, în rest, cererea, ca neîntemeiată“.
 
Acum, cazul se află pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, fiind în atenția completului Apel Civil 7, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu.

 
În apel, instanța a stabilit un nou termen de judecată la data de 30 ianuarie 2024, pentru administrarea unor probe suplimentare.
 
„Pârâta ocupă spațiul fără titlu valabil“
 
În Hotărârea 12378/2022 a Judecătoriei, prin care Asociația a fost obligată la plata sumelor pretinse de RAEDPP, se arată că avocații RAEDPP au arătat că „din data de 31.12.2009, pârâta (nr., Asociația Culturală Națională Creștină „Petre Țuțea“) ocupă spaţiul în mod abuziv adică fară titlu valabil (contract de închiriere)“.
 
„Imobilul situat în Constanţa, (...) nu face obiectul unui contract de închiriere, nu este închiriat şi ar putea fi valorificat prin închirierea în condiţiile legii (prin repartizare directă sau prin licitaţie publică conform HCL nr.323/2015, licitaţia pornind de la tarifele de bază aprobate prin HCL nr.53/2021“, au mai arătat reprezentanții RAEDPP în proces.
 
„Spațiu ocupat în mod abuziv“
 
În motivarea deciziei prin care au admis în parte acțiunea RAEDPP privind obligarea asociației la plata sumelor pretinse, judecătorii au arătat, printre altele, că „reclamanta (nr., RAEDPP), în calitatea sa de administrator al imobilului, a solicitat contravaloarea lipsei folosinţei spaţiului în temeiul răspunderii civile delictuale, calculând aceste daune la nivelul chiriei pe care ar fi încasat-o dacă ar fi existat un contract de închiriere privind imobilul situat în (...), potrivit Fişei de calcul daune, în temeiul tarifelor percepute pentru spaţiul cu altă destinaţia decât aceea de locuinţă conform HCLM nr.524/12.02.2002 modificat prin HCLM nr.53/26.02.2021“.
 
„Cu atât mai mult, în condițiile în care de peste 12 ani (din 01.12.2009), nu mai există raporturi contractuale între reclamantă și pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creștină «Petre Țuțea», nu se poate afirma că această pârâtă este îndrituită să beneficieze de anumite încadrări contractual favorabile privind destinația bunului în condițiile în care pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creștină «Petre Țuțea» răspunde delictual în cauză, ocupând spațiul în mod abuziv, pentru perioada ulterioară lunii martie 2021, dedusă judecății, fără a deține vreun titlu valabil“, au spus judecătorii.
 
„Prețurile pentru închiriere, prevăzute în Anexa 1 la HCL nr. 53/2021 (f.24), reprezintă anumite valori pecuniare standard, aplicabile persoanelor care depun diligențele de a încheia contracte de închiriere, iar eventuale beneficii acordate acestora nu sunt aplicabile și persoanelor care ocupă, în mod abuziv, imobilele destinate închirierii“, conform hotărârii atacate.
 
Așa cum am precizat deja, această decizie a fost atacată la Tribunalul Constanța, unde procesul va continua în luna ianuarie 2024.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Oficial
Procesul deschis de Primăria Constanța fostului consilier George Andrei Popescu, la Curtea de Apel

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 525

În atenția consilierilor locali Două locuințe sociale vor fi repartizate către cinci persoane. Unde sunt situate (DOCUMENT)

22 Apr 2024 421

Justiție Constanța Un nou termen în dosarul dintre Administraţia Fondului Imobiliar SRL și General Grup SRL

16 Apr 2024 510

Piețele agroalimentare din Constanța, pregătite pentru Sărbătorile Pascale

09 Apr 2024 592

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța, contract cu Gamma Ink Service. Ce servicii vor fi furnizate (DOCUMENT)

04 Apr 2024 508

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 517

Cumpărări directe Constanța O firmă cu un singur angajat a semnat cu Administrația Fondului Imobiliar SRL. Iată ce contract și-a adjudecat (DOCUMENT)

01 Apr 2024 500

Justiție Constanța Administrația Fondului Imobiliar SRL, la judecată cu o societate din Valu lui Traian

30 Mar 2024 661

Justiție Constanța Procesul dintre AFI SRL și Olgun Expres SRL a ajuns la Judecătoria Constanța

23 Mar 2024 625

Ce termen au stabilit magistrații pentru procesul în care AFI SRL este chemată în instanță de o firmă din Constanța

10 Mar 2024 457

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la închiriere spații comerciale. Când vor fi deschise ofertele?

06 Mar 2024 860

Justiție Constanța Mariachis Klab SRL, chemată în instanță de Administrația Fondului Imobiliar

03 Mar 2024 628

Pe modelul Bazarului „Gorbaciov” Târgul de la Obor din Constanța va fi demolat. Este invocat riscul seismic ridicat

28 Feb 2024 5927

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța, la judecată cu o firmă înființată de un cetățean ucrainean

23 Feb 2024 743

Asociația Culturală Petre Țuțea, bună de plată către firma Primăriei Constanța! Tribunalul cere hotărârea prin care Uniunea Pensionarilor a învins Consiliul Local

13 Feb 2024 676