Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)

 
 
  • În rechizitoriu se mai face precizarea că „infracţiunea de hărțuire este nouă în peisajul juridic românesc situaţie în care nu există practică judiciară şi nu sunt stabilite elemente care să genereze anumite linii de anchetă în această materie
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! În primă instanță, Judecătoria Constanța a decis condamnarea unei femei la pedeapsa de un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de hărţuire în formă continuată (un număr de 1357 acte materiale). Vorbim despre un dosar penal instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care au dispus (în 2021) trimiterea în judecată a unei femei, din Constanța, (S.E.), pentru hărțuire în mediul online (aproximativ 1400 de acte materiale).
 
În actul de sesizare a instanței se arată că persoana vătămată a reclamat-o pe inculpată în sensul că aceasta ar fi hărțuit-o aproape doi ani de zile, prin apeluri telefonice, comunicări prin mijloace de transmitere la distanță – adică foarte multe mesaje efectuate zilnic de pe cartele cumpărate din Anglia, pe Facebook sau Messenger și adresate acestuia, soțului său și familiei, adresate ei direct sau indirect precum și a tuturor cunoscuților persoanei vătămate, dar și prin supravegheri ale locuinței și locului de muncă.
 
Conform celor aflate la dosar, din limbajul folosit şi din sensul mesajelor rezultă că inculpata în realitate este obsedată de persoana vătămată și încearcă în același timp să îi creeze victimei o stare de spirit care să genereze atacuri şi presiuni asupra ţintei hărțuirii însăși.
 
Procurorii mai arată că utilitatea documentelor depuse de martor este şi aceea că i se confirmă integral depoziţiile şi pe de altă parte se infirmă susţinerile inculpatei precum că martorul (...) este cel care i-ar fi accesat nelegal sistemele informatice pentru a trimite aceste meseje care în realitate îi aparţin.
 
Din această situaţie rezultă și o evidentă concluzie logică şi anume că inculpata este obişnuită cu un asemenea comportament agresiv chiar dacă martorul și soția acestuia nu au depus plângere, însăși fapta inculpatei îi înlătură orice formă de credibilitate a apărării sale şi în special a susţinerilor legate de intervenţia unei terțe persoane în conturile sale electronice, se mai arată în cercetarea magistraților.  
 
În rechizitoriu se mai face precizarea că „infracţiunea de hărțuire este nouă în peisajul juridic românesc situaţie în care nu există practică judiciară şi nu sunt stabilite elemente care să genereze anumite linii de anchetă în această materie
 
Procurorii arată că au fost emise în perioada 08 iunie 2019 - mai 2021 un număr total de 1.361 de mesaje.
 

Ca o concluzie generală, procurorii apreciază că nu este admisibil a privi nepăsători o asemenea dramă precum cea prin care a trecut persoana vătămată, care timp de aproape trei ani de zile a fost efectiv hărţuită într-o manieră nesănătoasă total, care a depăşit limita obsesiei şi orice regulă de comportament social.
 
„Evidenţiem inteligenţa modului în care inculpata a creat conjunctura, în sensul că a încercat să îşi disimuleze urmele săvârşirii faptei şi să creeze o aparentă de realitate falsă care să ascundă că este autorul acestor agresiuni, situaţie însă care a fost demonstrată probator pe parcursul anchetei. Deşi infracţiunea de hărţuire însăşi nu prezintă elemente de practică judiciară sau nu este analizată în literatura de specialitate, în contextul concret al acestei cauze, apreciem că este evidentă comiterea unor acte specifice modalităţii în care este incriminată această faptă penală astfel încât considerăm că se impune sesizarea judecătorului“, conform procurorilor.

 
Magistrații arată că „apărările inculpatei nu numai că nu au fost de natură să înlăture acuzele ce i-au fost aduse ci, dimpotrivă, le-au confirmat ca fiind corecte dar au şi evidenţiat faptul că aceasta încearcă să nege comiterea faptei pe care nu o recunoaşte şi încearcă să o paseze în sarcina şi responsabilitatea altuia, criteriu de apreciere corespunzătoare a tratamentului juridic ce trebuie să-i fie aplicat“.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Condamnare, achitare și daune morale  
 
Recent, în primă instanță, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatei la pedeapsa de un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de hărţuire în formă continuată (un număr de 1357 acte materiale).
 
Prin decizia de condamnare, instanța i-a interzis inculpatei ca pedeapsă complementară să se apropie de persoana vătămată şi martorii din dosar la o distanţă mai mică de 100 metri pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
 
În continuare, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate de 1 an închisoare şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani conform dispoziţiilor art. 92 C.pen, ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Inculpata a mai fost obligată la muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 100 zile pe lângă Primăria/Consiliul Local Limanu, jud. Constanţa sau Serviciul Public de Asistenţă Socială – Căminul pentru Persoane Vârstnice Costanţa.
 
Instanța a decis achitarea inculpatei pentru săvârșirea infracțiunii de hărțuire, în forma prevăzută de art. 208 alin. 1 Cod penal, (un număr de 4 acte materiale) cu reținerea art. 35 alin. 1 Cod penal, privind forma continuată.
 
În final, Judecătoria Constanța a admis în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă.
 
Inculpata a fost obligată la plata către partea civilă a sumei de 5.000 euro la cursul BNR din ziua plăţii cu titlu de daune morale.
 
Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
FOTO+VIDEO.
Un motociclist şi pasagerul, decedați! Dublă tragedie pe DN 2A, lângă Dorobanțu, în 2019. Dosarul, amânat la Curtea de Apel Constanța

 
FOTO+VIDEO
Tragedie rutieră la intrare în Ovidiu! O tânără de 17 ani a murit, în aprilie 2021! Începe procesul

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe judecata în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! (DOCUMENT)

27 Apr 2022 2465