Proces la Curtea de Apel pentru terenul aferent Restaurantului Vatra, din Mamaia! Compania Mamaia SA a cerut să intervină

Stațiunea Mamaia - panoramă. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Procesul vizează „imobilul-teren, în suprafaţă de 1.253 mp, situat în Constanţa, Staţiunea Mamaia, aferent imobilului-clădire Restaurant «Vatra», Jud. Constanța“.
  • În proces, Mamaia SA figurează ca intervenient.
  • Agro Sofil SRL a contestat HCL prin care terenul a fost trecut în domeniul privat al municipiului Constanța.
  • Tribunalul a respins acțiunea, dar dosarul a ajuns acum la Curtea de Apel.
Compania Agro Sofil SRL a atacat la Curtea de Apel Cosntanța decizia nefavorabilă de la Tribunal, în procesul în care a solicitat anularea unei hotărâri de consiliu local din 2009.
 
Dosarul a ajuns recent pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții și, potrivit datelor oficiale, procesul are în centru HCL prin care terenul de 1.253 mp aferent Restaurantului Vatra, din Mamaia, a fost trecut în domeniul privat al municipiului Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 4870/118/2022, în care Agro Sofil SRL le-a cerut judecătorilor să anuleze HCL 58/29.01.2009, acțiunea fiind deschisă în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța.
 
În cauză, Mamaia SA figurează ca intervenient.
 
HCL Constanța 58/2009 vizează completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța.
 
În HCL contestată se transmite către Agro Sofil că terenul din zona Restaurantului Vatra, din stațiunea Mamaia, face parte din domeniul privat al Municipiului Constanța, urmând a fi inventariat în acest sens.
 
Potrivit Hotărârii 1249/2023 a Tribunalului Constanța, în procs, Agro Sofil SRL a solicitat anularea în parte a HCL, fiind vorba despre Anexa 10 a hotărârii.
 
Firma privată a arătat în proces că „potrivit Anexei nr. 10 la Hotărârea Consiliului Local nr. 58/29.01.2009, imobilul-teren, în suprafaţă de 1.253 mp, situat în Constanţa, Staţiunea Mamaia, aferent imobilului-clădire Restaurant «Vatra», Jud. Constanța, a fost trecut în «Inventarul bunurilor care aparţin Domeniul Privat al Municipiului Constanţa», aprobat prin H.C.L.M. nr. 109/2005“.
 

Terenul a fost inventariat „în mod corect“
 
La finalul deliberărilor, însă, judecătorii de la Tribunal au decis să respingă ca nefondată acțiunea Agro Sofil SRL.

 
În motivarea deciziei de respingere, judecătorii au arătat, printre altele, că „a susţinut reclamanta că, în speţă, autoritatea locală deliberativă, cu nesocotirea dreptului Mamaia S.A. dar şi al reclamantei, a inventariat terenul aferent activului Restaurant «Vatra» în domeniul privat al Municipiului Constanţa fără a avea un titlu legal de proprietate“.
 
„Or, faţă de dispoziţiile legale citate, se constată că în mod corect a fost inventariat în domeniul privat al Municipiului Constanţa terenul în cauză, ope legis, nefiind necesar un titlu de proprietate în acest sens“, au spus magistrații.
 
„Reţine Tribunalul că, pentru terenul astfel inventariat, intervenienta Mamaia S.A. nu a obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate, şi în acord cu pârâta, nici nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de H.G. nr. 834/1991 în acest sens, câtă vreme a înstrăinat activul către reclamantă“, conform deciziei Tribunalului.
 
„Pe de altă parte, reclamanta nu poate obţine certificatul de atestare a dreptului de proprietate pentru că nu are calitatea de societate comercială cu capital de stat. Prin urmare, reclamanta nu are în prezent un drept de proprietate asupra terenului în cauză şi nici vocaţia de a obţine acest drept, în viitor“, au concluzionat judecătorii de la Tribunal, respingând acțiunea.
 
Despre Agro Sofil SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 23 ianuarie 2024, Agro Sofil SRL a fost înființată în anul 2000, are sediul social în comuna Mihail Kogălniceanu, pe strada Silozului, nr. 1 și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
 
Firma are un punct de lucru și în stațiunea Mamaia.
 
Societatea este deținută de Victor Filipescu și Aurelian Soare și administrată de Horia Albu, numele celui din urmă figurând și în Algera COM SRL.
 
Victor Filipescu figurează și în Rogusto-Line SRL, Ravena Impex SRL, PRO Granido SRL, Algera Com SRL, Tomis Real Estate SRL, Predeal Holidays SRL, Nina Dodo Grup SRL, Montana Azuga SRL și Sagit Life SRL.
 
Aurelian Soare, la rândul său, figurează și în Rogusto-Line SRL, Ravena Impex SRL, Agrosefag SRL, Pro Granido SRL, Algera Com SRL, Tomis Real Estate SRL, Floor Cover Solutions SRL, Soare Aurelian Întreprindere Individuală, Predeal Holidays SRL, Eraos SA, Fila S.H. SRL, Pescărușul Vesel SRL, Tic-Tac A.S. SRL, Montana Azuga SRL și Agro Mihail Kogălniceanu Cooperativă Agricolă.
 
 
În 2022, Agro Sofil SRL a declarat 0 angajați, pierderi peste 10.000 de lei și cifra de afaceri aproape 25.000 de lei.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel.
 
Dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în recurs.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Parohia Sfânta Cuvioasă Paraschiva, la judecată cu municipalitatea
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Agro Sofil SRL a dat în judecată Consiliul Local Constanța! Răspunsul instanței (MINUTA)

19 Oct 2023 788

HCL Constanța din 2009, pe masa judecătorilor! Se cere anularea. Anunțul Tribunalului Constanța

24 Sep 2023 1026

Primăria Constanța cheamă în judecată proprietarii restaurantului Vatra din stațiunea Mamaia. Vezi motivul (documente)

03 Sep 2021 2164