Rejudecare Cazul primarului din Smârdan, Tulcea, Vasile Mărculescu, amânat pentru noiembrie 2023


 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Vasile Petrică Mărculescu, primarul localității Smârdan, din Tulcea, a fost deferit justiției de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea!

Potrivit datelor oficiale, inițial, Vasile Petrică Mărculescu, primarul din Smârdan a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006 cu aplic. art. 35 alin. 1 C. p.

Ulterior, încadrarea a fost schimbată prin încheierea din data de 07.10.2022 în infracţiunea de în art. 452 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, respectiv „h) deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri;” în varianta deţinerii a peste 10.000 de ţigarete.

Dosar a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Măcin, prin Hotarârea nr. 176/2022 din 16.12.2022, în sensul încetării procesului penal pornit împotriva edilului, a urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Judecătorii au admis acțiunea civilă fomulată de Statul Român, prin ANAF şi au decis obligarea inculpatului la plata către partea civilă a sumei de 12.850,19 lei cu titlul despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului produs bugetului consolidat al statului.
 
Decizia Judecătoriei Măcin a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a decis rejudecarea dosarului.

Acum, cauza s-a întors la Măcin, noul termen fiind stabilit pentru data de 22 noiembrie 2023, după ce magistratul Corina Andreea Buzilă (investită cu soluționarea cauzei) a formulat cerere de abținere.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Comandorul (r) Popescu Lucian Doralin, de la U.M. 02028 Constanţa, trimis în judecată! Cazul, declinat la Constanța


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea, se va rejudeca!

25 Aug 2023 748

Judecătorii din Constanța se pregătesc să anunțe decizia finală în cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea

05 Jul 2023 1370

Ce spun procurorii din Constanța despre cazul primarului din Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu

09 May 2023 1576

Garda Naţională de Mediu acuză - comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu

26 Apr 2023 1462

Un nou Plan Urbanistic de Detaliu pentru supraetajarea unui imobil a fost lansat în consultare publică de Primăria Constanța (DOCUMENTE)

05 Oct 2022 1316