Un polițist din Constanța, pe cale să primească daune morale de 20.000 de euro! Nemulțumiri

  • Apelul a fost declarat de reprezentanții Ministerului Finanțelor și a fost recent înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța.
  • Emil Boghiu, un polițist din Constanța, ar urma să primească daune morale de 20.000 de euro și alți aproape 16.000 de lei cu titlul de daune materiale.
Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a declarat apel în dosarul civil prin care Emil Boghiu, un polițist din Constanța, ar urma să primească daune morale de 20.000 de euro și alți aproape 16.000 de lei cu titlul de daune materiale!
 
Apelul declarat de reprezentanții Ministerului Finanțelor a fost recent înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, sub indicativul 8161/118/2022 și urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în cauză.
 
Tribunalul a hotărât, în primă instanță, că polițistul este îndreptățit să primească daunele morale și pe cele materiale, omul legii fiind trimis în judecată și arestat preventiv într-un dosar penal care a fost clasat, după ce judecătorii au exclus toate interceptările SRI din anchetă.
 
Emil Boghiu fusese trimis în judecată, alături de mai mulți polițiști care apoi s-au adresat instanței pentru repararea prejudiciilor din erori judiciare, în ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.
 
Dosarul a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.
 
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
 
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
 
Mai mult, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
 

Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
 
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.

 
Ulterior acestor decizii, Emil Boghiu s-a adresat instanței de judecată pentru a obliga Statul Român la repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
 
În primă instanță, Tribunalul a apreciat că omul legii trebuie să primească daune morale de 20.000 de euro pentru prejudiciul suferit și nu de 100.000 de euro, cum solicitase.
 
De asemenea, s-au stabilit și daune materiale în sumă de 15.684 de lei.
 
Acum, această deciziei a Tribunalului a fost atacată de către Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice la Curtea de Apel Constanța.
 
Rămâne de văzut care va fi decizia Curții.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel reduce drastic daunele morale pentru un polițist din Constanța! Cu recurs (MINUTA)

19 Feb 2024 763

Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse

29 Mar 2022 7256