Un polițist rutier din Constanța a refuzat 1000 de euro mită! Sentință definitivă

 
 
  • Inculpatul este suspectat că, în timp ce se afla în incinta sediului Biroului Rutier Constanța, i-ar fi remis unui polițist 1.000 de euro, pentru ca acesta să ateste în documentele întocmite vizavi de depistarea sa în trafic, împrejurarea nereală conform căreia autoturismul ar fi fost condus de o altă persoană.
  • Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpatului la pedeapsa de 2,5 ani de închisoare cu executare, pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere dar și pentru dare de mită.
 
 
Sentință definitivă în cazul individului acuzat că, în timp ce se afla în incinta sediului Biroului Rutier Constanța, i-ar fi remis unui polițist 1.000 de euro, pentru ca acesta să ateste în documentele întocmite vizavi de depistarea sa în trafic, împrejurarea nereală conform căreia autoturismul ar fi fost condus de o altă persoană, cu consecința sustragerii de la urmărirea penală.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpatului la pedeapsa de 2,5 ani de închisoare cu executare, pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere dar și pentru dare de mită.
 
De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumei de 1000 de euro.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Inculpatul a fost acuzat de conducere a unui vehicul fără permis de conducere dar și de dare de mită.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut că aproape de finele lunii martie 2023, inculpatul a condus un autoturism marca BMW, pe drumurile publice, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
Pe DN 3, dinspre Murfatlar către Constanţa, BMW-ul a fost depistat cu viteza de 86 km/h, pe un sector de drum cu limita de 50 km/h.

 
Oamenii legii au efectuat semnal regulamentar de oprire, dar conducătorul auto nu s-a conformat, şi-a continuat drumul și a mărit viteza de deplasare.
 

În aceste conditii, spun procurorii, polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului, având în funcţiune semnalele acustice şi luminoase.
 
În continuarea urmăririi, care s-a desfăşurat pe câmp, după aproximativ 3 kilometri, autospeciala de poliţie plecată inițial în urmărirea autoturismului marca BMW, a fost avariată la partea de sub motor, iar la scurt timp a devenit nefuncţională, urmărirea fiind continuată de o altă autospecială, până în localitate, unde, din cauza distanţei care s-a creat, agenţii nu au mai putut sa-si dea seama de direcţia de deplasare a autoturismului urmărit.
 
În urma cercetărilor specifice, șoferul BMW-ului a fost depistat.
 
În contextul dat, spun procurorii, în timp ce se afla în incinta sediului Biroului Rutier Constanța, inculpatul i-a remis unui polițist din cadrul unității menționate, suma de 1.000 de euro, pentru ca polițistul să ateste în documentele întocmite vizavi de depistarea sa în trafic, împrejurarea nereală conform căreia autoturismul ar fi fost condus de o altă persoană, cu consecința sustragerii de la urmărirea penală a sus-numitului.
 
Remiterea sumei de bani, mai arată anchetatorii, s-a realizat prin plasarea bancnotelor pe o masă din biroul funcționarului.
 
În fata instantei, inculpatul a arătat că uzează de procedura simplificată, în sensul că recunoaște faptele așa cum au fost reținute prin rechizitoriu, nu contestă probele ce au fost administrate în cauza și nu mai are alte probe de propus în apărare.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a decis a condamnarea inculpatului, pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără a poseda  permis de conducere, la pedeapsa de 1 an si 3 luni de închisoare.
 
Totodată, inculpatul a mai luat, pentru infracțiunea de dare de mită, pedeapsa de 2 ani de închisoare.
 
Instanța a contopit pedepsele aplicate inculpatului, în final acesta primind pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care s-a adăugat un spor de pedeapsă de 1/3 din cealaltă pedeapsă, în cuantum de 5 luni, în final, rezultă pentru inculpat pedeapsa de 2 ani și 5 luni de închisoare cu executare.
 
„Mentalitate greșită“
 
La individualizarea pedepselor aplicate, Tribunalul Constanța a avut în vedere, printre altele, modalitatea concretă de comitere a faptelor, infracțiuni de pericol prin care au fost încălcate valorile sociale privind circulația pe drumurile publice, dar și cele ce privesc probitatea morală și corectitudinea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către organele judiciare și care trebuie să se mențina fie exigente cu faptele de corupție, a ușurinței cu care acesta a înțeles să ofere mită unui lucrător de poliție, imediat ce a fost prins și depistat în trafic, mizând pe faptul că, banii oferiți vor fi primiți și vor împiedica tragerea sa la răspundere penală pentru infracțiunea de conducere fără permis, inculpatul având o mentalitate greșită cu privire la corectitudinea actului de cercetare a faptelor penale și cu privire la onestitatea lucrătorilor de poliție.
 
Pedeapsă cu închisoarea, îndreptată spre minimul special
 
Mai mult, tribunalul a avut în vedere și datele ce caracterizează persoana inculpatului care are, printre altele, mai multe condamnări pentru comiterea unor fapte de furt pe teritoriul Franței și mai are calitatea de inculpat într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, ceea ce conduce la ideea că, acesta nu a înțeles rigorile legii și este predispus la comiterea de infracțiuni, avertizările anterioare nu au fost suficiente pentru acesta, dovadă fiind și modul în care acesta a reacționat după comiterea infracțiunii de conducere fără a poseda permis de conducere, fiind necesară urmărirea sa prin locuri greu accesibile de către echipaje de politie, acesta a ignorat somațiile adresate și a facut tot posibilul să se sustragă, iar în momentul în care a văzut că nu mai are nicio șansă, a ales să recurgă la faptele de corupție, motiv pentru care instanța a dispus condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea, îndreptată spre minimul special prevăzut de lege, însă cu executare în regim de detenție.
 
Sursă: portal instante de judecată și rejust.ro
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Interceptări
Motivarea judecătorilor în dosarul polițistului din Constanța care a refuzat 4000 de euro mită!


Caz incredibil instrumentat de procurorii din Constanța!
Polițist trimis în judecată pentru că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele


 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța ​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! Amenzi aplicate și permise suspendate

08 Feb 2024 654

Știri Constanța Doi șoferi s-au ales cu dosare penale

24 Jan 2024 596

Știri Constanța Conducere ilegală pe pe bulevardul Tomis! Implicat un șofer de 60 de ani

10 Jan 2024 716

Matei Vlad Pascu cere să fie pus în libertate! Tribunalul Constanța, anunț important în cazul șoferului implicat în tragedia de la 2 Mai

07 Jan 2024 1549

Știri Constanța Șoferi din Constanța, traşi pe dreapta de poliţişti. Ce au descoperit agenții de la Rutieră

27 Dec 2023 719

IPJ Constanța Intervenții ale polițiștilor rutieri. Ce au depistat aceștia

19 Dec 2023 896

IPJ Constanța Atenție, șoferi! Recomandările polițiștilor rutieri, în condițiile meteo de vreme rea

25 Nov 2023 1066

Știri Constanța Fapte grave în trafic, la Constanța. Poliția acționează în cazurile a patru șoferi

11 Nov 2023 1230

IPJ Constanța Bilanțul polițiștilor rutieri. 73 de sancțiuni contravenționale, de peste 50.000 de lei.

01 Nov 2023 644

Știri Constanța Polițiștii locali din Constanța au depistat un șofer fără permis, în trafic. Iată pe unde circula

17 Oct 2023 1013

Știri Constanța Ce au mai depistat în trafic polițiștii rutieri din Constanța. Au fost întocmite dosare penale

16 Oct 2023 711

Știri Constanța Autoturisme oprite în trafic, la Constanța,. Ce a descoperit Poliția

16 Oct 2023 1200

Știri Constanța Activități cu tematică rutieră la Grădinița cu Program Prelungit nr. 8 Constanța (FOTO)

16 Oct 2023 1006

Știri Constanța Un șofer a ajuns în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Constanța. Totul s-a produs pe strada Soveja

14 Oct 2023 1045

Știri Constanța Tânăr șofer, tras pe dreapta pe DN2A. Ce au descoperit agenții de la Rutieră

14 Oct 2023 957