Victor Pițurcă a fost pus sub control judiciar!Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus în această dimineață plasarea lui Victor Pițurcă sub control judiciar! 

Azi, la sediul DNA a ajuns și fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă.

Comunicat oficial DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influență în formă continuată,
- fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul premier Ludovic Orban, la DNA

29 Mar 2023 1435

Directorul general al companiei ROMARM, demis din funcție. Este cercetat alături de Victor Pițurcă într-un dosar al DNA

09 Mar 2023 1241

Surse Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul Romarm

07 Mar 2023 938

Victor Piţurcă scapă de controlul judiciar!

08 Feb 2023 1023

Fiul lui Victor Piţurcă, plasat sub control judiciar în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme

01 Feb 2023 882

Alexandru Pițurcă, reținut de DNA! Procurorii acuză - măști neconforme livrate Ministerului Apărării! „Radiografia“ firmelor în care apar „actorii“ din dosarul momentului

01 Feb 2023 1498

DNA, oficial despre reținerea lui Victor Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA

30 Jan 2023 1195

Victor Pițurcă, reținut de DNA

30 Jan 2023 1392

Coechipier cu Hagi, pe care apoi l-a arbitrat La 13 ani, Marcel Lică a participat la concursul național de jonglerii cu mingea. Câte „duble“ a reușit

18 Feb 2022 5187

Fostul fotbalist Alexandru Pițurcă își serbează astăzi ziua de naștere

28 Oct 2020 3103

Victor Pițurcă pleacă de la Universitatea Craiova. Ce echipă ar urma să antreneze

04 Jan 2020 2438

Constanța. Pisică aruncată din tribună pe teren, unde juca Șoarece! Marcel Lică, întâlnire cu vechiul său prieten Victor Pițurcă

15 Oct 2019 6114

Universitatea Craiova e în cantonament pe litoral. Fotbaliştii lui Piţurcă se pregătesc şi pe plaja de la Mamaia (galerie foto)

11 Oct 2019 2001

La cine se referă Ciprian Marica, finanţatorul SSC Farul „A fost un model pentru mine, am încercat mereu să îi calc pe urme“

08 Jan 2019 3360

Care este motivul pentru care antrenorul Ştefan Iovan a plecat de la FC Viitorul

11 Dec 2015 5137