Alungati de moldoveni

1192390578.jpg

O delegatie a Primariei Navodari a fost intoarsa din drum, vineri, la punctul de frontiera Leuseni

Primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, si omologul sau din Chisinau, Dorin Chirtoaca, au actionat pentru deblocarea unei situatii fara precedent. Din 1987, anual, pe 14 octombrie capitala Republicii Moldova sarbatoreste hramul orasului. La festivitatile organizate in acest an si-au anuntat participarea reprezentantii a 14 orase din Romania, Ucraina, Lituania, Letonia, Federatia Rusa, Turcia, Israel si Belarus. Astfel, autoritatile municipale ale capitalei Republicii Moldova urmau sa primeasca delegatii din Bucuresti, Petrosani, Pitesti, Suceava, Bacau, Ankara, Tel-Aviv, Odessa, Riga, Vilnius, Minsk, Targu-Mures, Navodari si Moscova. Delegatia orasului Navodari, asemeni celorlalte din Romania, a fost oprita vineri la frontiera Albita - Leuseni. Primaria Navodari este infratita cu sectorul Riscani din Chisinau si, in ultimii ani, numeroase delegatii au fost invitate la diverse actiuni. Cei patru reprezentanti care ar fi trebuit sa reprezinte orasul Navodari la Zilele Chisinaului erau: directorul primariei Adrian Crisan, consilierul juridic Adrian Constantin, Vasilica Neacsu - referent si soferul Catalin Tudor. Adrian Constantin, consilierul juridic al Primariei Navodari, si alti trei colegi au fost invitati la zilele Chisinaului, numai ca nu au avut parte de "surprize" la trecerea frontierei. "Granicerii moldoveni nu au fost agresivi, pareau mai degraba resemnati ca sunt nevoiti sa aiba o asemenea atitudine fata de noi", a declarat Adrian Constantin. Motivul invocat de autoritatile de frontiera moldovene a fost ca reprezentantii administratiei navodarene nu aveau invitatia organizatorilor in original. Seful delegatiei, Adrian Crisan, a afirmat ca nu li s-a dat nicio explicatie si "s-a insistat sa plecam de pe pamantul moldovenesc si sa ne intoarcem pentru a astepta invitatia in original". El a relatat ca, dupa ce au fost verificate documentele, li s-a solicitat invitatia in original.

Interventie fara succes

Reprezentantii delegatiei romane au apelat la consulul roman la Chisinau. "Domnul consul a venit, a insistat, ne-au rechemat, apoi ne-au rugat sa plecam pentru ca nu se poate intra intrucat nu s-a rezolvat relatia aceasta si ca ruptura s-a produs undeva deasupra capetelor noastre", a relatat Adrian Crisan. Situatia a fost cu atat mai stanjenitoare cu cat alti turisti din spatiul european, inclusiv din Romania, erau lasati sa treaca frontiera doar cu pasaportul. Navodarenii spun ca de la Leuseni, consulul roman a incercat sa contacteze conducerea Politiei de frontiera din Moldova si, apoi, Presedintia si pe premierul tarii vecine. Singura persoana cu care a reusit sa vorbeasca a fost un secretar guvernamental, care l-ar fi asigurat pe demnitar ca-l va informa pe premierul Republicii Moldova despre situatia de la punctul de trecere a frontierei de la Leuseni. Seful delegatiei navodarene considera ca cererea vamesilor moldoveni a fost doar un pretext deoarece invitatia primita de la autoritatile din Chisinau a fost transmisa prin fax, deci originalul se afla pe plaiurile moldovene. "Ne-am simtit umiliti si batjocoriti de vamesii moldoveni. Am vrut sa trecem prin alt punct, dar am realizat ca nu avea rost sa incercam, deoarece, ne-au spus ca nicio delegatie din Romania nu va trece in Republica Moldova pentru a participa la hramul orasului Chisinau", a afirmat Adrian Crisan.

A doua incercare…reusita

Delegatia din Navodari s-a intors vineri seara acasa. Sambata dupa-amiaza, la insistentele primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si cu sprijinul autoritatilor romane delegatia din Navodari a ajuns la destinatie si a participat la sarbatoarea "Hramul Chisinaului". Dupa Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala "Nasterea Domnului", pe parcursul zilei, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, reprezentantii sectoarelor municipiului au organizat expozitii, actiuni cultural-artistice si alte manifestari. In Piata Marii Adunari Nationale a avut loc Gala Laureatilor a Festivalului International de dans popular al formatiilor de copii. Aceeasi locatie a gazduit, duminica seara, un spectacolul la care au participat: orchestra "Lautarii", condusa de maestrul Nicolae Botgros, Ionut Dolanescu, Anastasia Lazariuc si altii. Sarbatoarea s-a incheiat cu un impresionant joc de artificii.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor} {autor} Violeta BODOLICA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comedia Mentorii va ajunge în cinematografe în prima parte a lui 2025 (GALERIE FOTO)

21 May 2024 250

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 513

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 305

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 515

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2308

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1022

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 614

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 559

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 679

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 1010

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 615

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 603

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 627

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 927

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2480