Camera Deputaţilor a adoptat proiectul referitor la diminuarea risipei alimentare

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul referitor la diminuarea risipei alimentare potrivit căruia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

S-au înregistrat 245 voturi pentru, unul contra şi 13 abţineri.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Iniţiativa vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România, potrivit raportului comisiei de specialitate.

Proiectul prevede măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi, precum şi măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

De asemenea, actul normativ stabileşte că, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.

Potrivit celor adoptate, operatorii economici implementează măsuri de informare şi responsabilizare pentru salariaţi pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare.

Sancţiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede proiectul, potrivit www.agerpres.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Combaterea risipei alimentare în fiecare zi. Stop Risipă - Lidl România. Partea a-2-a

14 Dec 2023 871

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare. Învaţă să faci alegeri înţelepte!

16 Oct 2023 925

Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare. Sfaturi despre cum o putem preveni

26 Sep 2022 1526

Mesajul lui Ludovic Orban cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare

29 Sep 2020 1532

Risipa alimentară, sancţionată dur de autorităţi. Legea a fost promulgată de preşedinte (document)

22 Jul 2018 2141

Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost suspendată de Guvern

30 Jun 2017 1407