Mesajul lui Ludovic Orban cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare

  • Prim-ministrul Ludovic Orban a a transmis un mesaj  cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare.
Iată conținutul integral al mesajului:

”Anul acesta, pe 29 septembrie, marcăm Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare, potrivit deciziei luate anul trecut în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete.

Desemnarea unei zile pentru conștienzarea acestei realități este importantă, în primul rând, pentru că semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar și pentru că provoacă la găsirea de soluții în vederea restabilirii echilibrului. Sigur că statele vor rămâne preocupate de siguranța cetățenilor din punctul de vedere al accesului la hrană - chiar sub forma abundenței, în cele bogate. Sigur că nu va scădea competiția comercială în sfera produselor alimentare.

Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere. Dar se pot modifica niște comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziții care exced capacitatea de consum, și pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituțiilor, societăților comerciale și societății civile.

Pe continentul nostru a luat ființă conceptul băncilor de alimente și există o Federație Europeană a acestor bănci, deja prezente și în România, prin eforturile unor oameni și ale unor entități interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei. Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente și donarea către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări. De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Așadar, îi îndemn pe toți cei care la sfârșitul zilei constată că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată, astfel încât să reducă la minimum cantitatea de alimente irosită.”, a transmis Ludovic Orban, Prim-ministru al României.


Sursa foto: gov.ro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban, despre slujbele de Crăciun ”Slujbele de Crăciun din acest an vor avea loc în condiţii speciale”

03 Dec 2020 290

Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități

03 Dec 2020 313

Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA „Felicit compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei”

02 Dec 2020 503

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2020 357

Pelerinaj cu scandal. Ce spune ÎPS Teodosie. Dar autoritățile. Mesajul lui Orban. Cine poate merge la pelerinaj

30 Nov 2020 1219

Ludovic Orban Mesaj emoţionant cu prilejul Zilei Bucovinei

28 Nov 2020 708

#alegeriparlamentare2020 Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu- "Fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a acoperi deficitul bugetar de anul viitor"

27 Nov 2020 627

Videoconferință Ludovic Orban a discutat cu Angela Merkel despre oportunitățile de aprofundare a cooperării româno-germane

27 Nov 2020 260

Ludovic Orban, către ÎPS Teodosie “Sfatul meu este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”

26 Nov 2020 1089

Klaus Iohannis participă astăzi la lansarea proiectului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

26 Nov 2020 1526

Iohannis, ședință la Cotroceni Se discută despre gestionarea epidemiei de Covid

25 Nov 2020 564

Ciprian Bogdan, numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

23 Nov 2020 1839

Zece proiecte finanțate din fonduri europene, pentru lupta anti-Covid în spitalele din Capitală

22 Nov 2020 710

Exercițiul militar Rapid Falcon Ludovic Orban, în vizită de lucru la Constanța (video)

19 Nov 2020 950

Ludovic Orban, mesaj cu ocazia zilei Cercetătorului și Proiectantului din România

19 Nov 2020 568