Colectarea selectiva a deseurilor, prioritate pentru comunitate

Proiectul de selectare a deseurilor publice a primit unda verde * Colectarea selectiva va reduce considerabil cantitatile de deseuri depozitate in groapa ecologica de la Ovidiu * Conform cercetarilor sociologice, cartierele periferice ale orasului sunt cele mai murdare zone ale orasului

Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica Bucuresti in parteneriat cu Primaria Municipiului Constanta au demarat ieri proiectul "Colectarea selectiva a deseurilor reciclabile". Reprezentantul municipalitatii, Ani Merla, impreuna cu reprezentantii ICPE, ai Institutului National de Arhitectura, Centrului de Transfer Tehnologic Bucuresti si ai organizatiilor non-guvernamentale Eco Dobrogea si Mare Nostrum au expus motivatiile lansarii proiectului. Initiat in octombrie 2003 de catre Sanda Cotescu, reprezentanta a ICPE Bucuresti, proiectul are drept scop implementarea strategiilor si politicilor Uniunii Europene in managementul si marketingul urban al Constantei, ca zona cu potential turistic ridicat. Printre obiectivele urmarite de initiatori se numara promovarea unei imagini pozitive personalizate a fiecarei entitati urbane si alinierea ofertei urbane la cererea grupurilor tinta specifice. Dintre avantajele colectarii selective a deseurilor amintite de cei care au luat cuvantul au facut parte reducerea suprafetelor alocate platformelor de depozitare a gunoaielor, micsorarea cantitatilor de deseuri de la incineratoare, reducerea poluarii aerului si protejarea resurselor naturale. Colectarea selectiva va reduce considerabil cantitatile de deseuri depozitate in groapa ecologica de la Ovidiu. Data in folosinta in urma cu zece ani, groapa ecologica a fost proiectata pentru 30 de ani de folosire, insa la ora actuala peste jumatate din capacitatea sa a fost depasita. Astfel, gasirea unor solutii viabile in aceasta zona de mare impact national si international este mai mult decat necesara.Pentru implementarea proiectului, administratia publica locala trebuie sa fie in legatura directa cu operatorii de servicii de salubritate si agentii economici in vederea rezolvarii procedeelor de prelucrare si reciclare a deseurilor. "De asemenea, un rol extrem de important vor juca Asociatiile de Proprietari, carora le va reveni sarcina de a amenaja spatii speciale in jurul blocurilor si a curtilor interioare pentru amplasarea unor containere proiectate special, aliniate standardelor internationale", a precizat Ani Merla.

Cartierele periferice, cele mai murdare zone din Constanta

In perioada 5-10 octombrie 2004, un esantion de 487 de constanteni a fost chestionat in legatura cu eventualitatea sustinerii unui program de colectare selectiva a deseurilor menajere. Raspunsurile constantenilor au intarit convingerea initiatorilor ca este nevoie de mult mai multa informare a cetatenilor cu privire la programele demarate de municipalitate. Astfel, 70,8% dintre respondenti au afirmat ca nu au auzit de initiativa Primariei, 91% sustin utilitatea cosurilor de gunoi compartimentate, iar peste 60% dintre cei chestionati au afirmat ca in sezonul estival, Constanta este mult mai curata. Totodata, peste 90% dintre subiecti au raspuns ca locuitorii orasului ar trebui sa se implice mai mult in pastrarea curateniei stradale.In ceea ce priveste aprecierea cartierelor, functie de gradul de curatenie, zonele centrale ale orasului, Tomis, Dacia, Casa de Cultura au fost cotate drept cele mai ingrijite. La polul opus se situeaza cartierele periferice, Palas, CET, Poarta 6, Km 4-5, Inel II, Bratianu, Medeea, Coiciu expuse ca zone mizere.

Reciclarea materialelor, sursa de bani

Predarea deseurilor selectionat va constitui o modalitate moderna de rotunjire a veniturilor cetatenilor, producatori de deseuri. Firmele de specialitate vor colecta ziare, hartie, cartoane, plicuri, caiete, recipiente din plastic, pungi si folii de plastic, iar lista poate continua. Asociatiile de proprietari vor trebui sa propuna si sa negocieze cu Primaria astfel incat agentii economici, specializati in colectare, sa plateasca diferentiat gunoiul menajer. "Dobrogea si zona costiera trebuie ferite si protejate de instalatiile de depozitare a deseurilor", a conchis reprezentantul Centrului de Prevenire a Poluarii, Vladimir Gheorghievici.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1900

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1422

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 952

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1724

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 918

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 961

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 976

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2593

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1054

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3777

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 904

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1753

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 779

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2393

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2742