Comandamentele de prevenire a efectelor dezastrelor, ineficiente

Guvernul a dat bulina neagra autoritatilor locale

Eugen Bejenariu, ministrul pentru Coordonarea Secretariatului Guvernului, a atras atentia prefectilor din intreaga tara asupra masurilor ce trebuie adoptate pentru prevenirea efectelor dezastrelor * Pana pe 4 august, producatorii de lapte si produse de panificatie trebuie sa-si depuna ofertele in vederea participarii la selectia prin care se va stabili care vor fi agentii economici care vor distribui produsele alimentare in unitatile de invatamant * Pe parcursul stagiului, functionarii care vor frecventa cursurile Institutului National de Administratie vor primi o bursa lunara de 10 milioane de lei

Inundatiile ce au afectat mai multe judete din tara au fost principalul subiect de discutie abordat, ieri, la videoconferinta. In afara de faptul ca s-au adoptat masuri cu privire la ajutorarea sinistratilor, Eugen Bejenariu, ministrul pentru Coordonarea Secretariatului Guvernului, a atras atentia prefectilor din intreaga tara asupra masurilor ce trebuie adoptate pentru prevenirea efectelor dezastrelor si a exemplificat ineficienta comandamentelor de prevenire a efectelor dezastrelor in urma evenimentelor inregistrate in judetele in care sute de gospodarii au avut de suferit din cauza revarsarii apelor. Prefectii au primit sarcina de a lua in serios activitatea comandamentelor si de a constientiza in randul conducerilor descentralizatelor, membre ale comandamentului, importanta verificarii in teritoriu a masurilor ce au ca scop diminuarea efectelor dezastrelor. Ca de fiecare data cand sunt inregistrate astfel de evenimente, cea mai mare parte din vina este atribuita primarilor care ar trebui, in calitate de gospodari ai localitatilor, sa actioneze in vederea curatarii santurilor de scurgere a apei, inaltarii podetelor si mentinerii curateniei. Bejenariu a sustinut ca institutiile deconcentrate abilitate trebuie sa intensifice verificarile si sa aplice sanctiunile prevazute de lege in cazul in care se constata ca agentii economici nu respecta normele de protectie a mediului.

Pregatiri pentru programul "Corn si lapte"

Un alt subiect abordat la videoconferinta de catre reprezentantii Guvernului a fost cel legat de pregatirea anului scolar, prin asigurarea, inca de pe acum, a cornului si laptelui pe care urmeaza sa-l primeasca, zilnic, copiii care frecventeaza gradinitele si cursul primar. Pana pe 4 august, distribuitorii de lapte si produse de panificatie trebuie sa-si depuna ofertele in vederea participarii la selectia prin care vor fi desemnate firmele care, pe parcursului anului scolar 2004-2005, vor distribui produsele alimentare in unitatile de invatamant. Prefectii au fost informati de ministrul-delegat pentru Administratie Publica, Gheorghe Emacu, ca ultima zi in care firmele interesate sa distribuie lapte si cornuri mai pot depune documentatii este 4 august. Termenul limita pentru finalizarea preselectiei si transmiterea catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a listei cu societatile selectate a fost stabilit pe 6 august. Pana cel tarziu 11 august, operatorul de sistem urmeaza sa efectueze inscrierea ofertantilor selectati, iar licitatiile in sistem electronic urmand sa se inchida in aceeasi zi, la ora 15.00.

10 milioane de lei bursa

Perfectionarea functionarilor publici este o alta problema ce preocupa Executivul. Cerintele ce trebuie indeplinite pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se refera si la reforma din administratie si formarea unui numar corespunzator de functionari care sa lucreze, indiferent de schimbarile politice, in administratia publica. Institutul National de Administratie a initiat un stagiu de pregatire de un an pentru salariatii din administratie, cursuri ce se vor derula in cele opt centre, printre care se afla si cel nou infiintat la Constanta. Functionarii au posibilitatea sa se inscrie pentru a urma cursurile de perfectionare pana pe 15 octombrie. Guvernul s-a gandit si la masuri de stimulare a tinerilor care lucreaza in administratie si care doresc sa se perfectioneze. Pe parcursul stagiului, ce va fi efectuat in prefecturi si ministere, cursantii vor primi o bursa lunara de 10 milioane de lei. La finalul stagiului, cursantii vor fi evaluati. Se asteapta ca masurile prin care se doreste ridicarea standardului profesional al functionarilor sa dea roade in perioada urmatoare, considerata de mare importanta pentru aderarea Romaniei la UE. De pe bancile centrului de la Constanta vor iesi 50 de absolventi care vor avea bagajul de cunostinte necesar unui functionar public la standarde europene. Prefecturile au datoria sa se implice in actiunile legate de infiintarea centrelor Institutului National de Administratie, mai ales prin asigurarea logisticii, pentru ca pe 15 octombrie cursurile sa inceapa in cele mai bune conditii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

77 de magazine online concurează pentru titlul de Magazinul Anului în E-Commerce în cadrul Competiției GPeC 2019

17 Jul 2019 2622

95 de magazine online participă în Competiția GPeC 2018

29 Jun 2018 6911

Campania „Zece Oameni de valoare pentru Constanța” lanseaza concursul „Descopera talentul din tine”

10 Dec 2015 1660

Decizia CNSC obliga la modificarea documentatiei licitatiei de manuale

08 Jul 2015 2442

Eurovision 2015 Lista completă a celor 12 melodii calificate

12 Feb 2015 2821