Fântânile arteziene din Mamaia, „pârloage“ cu potenţial imobiliar (galerie foto)

fantani_2.jpg La aspectul vlăguit al staţiunii supranumită, altădată, Perla Litoralului, contribuie şi fântânile arteziene neîngrijite, care s-au transformat, de-a lungul anilor, în ecosisteme de baltă la scară mică.

Într-o ediţie anterioară, relatam despre o potenţială moşie cu vedere la mare în staţiunea Mamaia - terenul pe care se află încă Teatrul de Vară Constanţa, clădire ajunsă în paragină din cauza indiferenţei autorităţilor judeţului. Un cititor ne-a atras atenţia asupra faptului că sunt mai multe „pârloage" în Mamaia, care ar putea fi exploatate din punct de vedere imobiliar.

Din această categorie, despre care autorităţile vor să ne facă să credem că au uitat, fac parte şi fântânile arteziene din staţiunea Mamaia, care, în urmă cu mai bine de un deceniu, impresionau prin frumuseţea lor. Astăzi, aceste întinderi de apă nu mai îndeplinesc şi funcţiunea estetică pentru care au fost construite. O simplă privire către aceste ochiuri de apă te face să vrei să îţi întorci capul cât mai repede, în căutarea unei alte privelişti, mai îmbietoare. Între noi fie vorba, staţiunea supranumită, în anii trecuţi, Perla Litoralului, nu mai este nici măcar o umbră a ceea ce poate fi numită o „perlă" a vacanţelor de vară. Dacă întorci capul dinspre fântâni şi te uiţi în jur, poţi vedea aleile pavate nemăturate, fel şi fel de ambalaje aruncate la întâmplare sau spaţii verzi pârlite de soare care, probabil, nu au mai văzut demult sămânţă de gazon. Mai mult decât atât, aliniamentele „verzi", suferă, se pare, de o încreţire a scoarţei pentru că, pe margini, pământul s-a ridicat din loc în loc, creând adevărate văgăuni, aşa încât, te aştepţi parcă să-ţi sară în faţă, în timp ce te plimbi pe alee, vreun popândău curios, care să te întrebe, cu privirea iscoditoare, ce cauţi tu în habitatul lui. Revenind la fântânile arteziene, şi ele au sălbăticia lor. Cultura de stuf ce a răsărit din belşug, şi care creează condiţiile necesare dezvoltării unui ecosistem de baltă în toată regula, demonstrează că nimeni nu s-a mai preocupat de multă vreme de aspectul lor. Păsările sălbatice ciripesc de zor, de dimineaţă şi până seara, întrecându-se în triluri cu brotacii ce sălăşluiesc în micile bălţi care au avut, altădată, funcţiunea de fântâni. Pe lângă broaştele, peştişorii, mormolocii, pe care-i vezi înotând prin hăţişul vegetaţiei acvatice, din care nu lipseşte mătasea broaştei, mai poţi vedea, plutind în derivă pe suprafaţa verde-pământie a apei din fântâni, şi diverse ambalaje din plastic aruncate cine ştie de când.

A fost odată un lac... în spatele Teatrului de Vară

O „pârloagă" ce ar putea fi exploatată din punct de vedere imobiliar este şi suprafaţa generoasă din spatele Teatrului de Vară Mamaia, pe care, altădată, exista un lac. Astăzi, este doar un teren abandonat, numai bun pentru ridicat pe el un gigant din beton.
Cititorul nostru ne-a atras atenţia şi asupra statuilor din bronz care existau odinioară în Mamaia. Din ceea ce am văzut în peregrinările prin staţiune, nu mai există decât o statuie din bronz şi una din marmură. Unde au dispărut sculpturile şi de ce sunt atât de neîngrijite fântânile care înfrumuseţau staţiunea am încercat să aflăm de la cei care conduc municipalitatea. Cum viceprimarul Decebal Făgădău nu a putut fi contactat telefonic, am încercat să luăm legătura, cum era şi firesc, cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, care ne-a expediat rapid: „Nu am timp!". Încercările ulterioare de a lua legătura cu Tramudana au fost, de asemenea, în zadar.
Am reuşit, în schimb, să stăm de vorbă cu directorul Comercial-Prestaţii din cadrul SCIL Confort Urban, Claudiu Rădulescu. Acesta ne-a declarat că s-au desfăşurat şi se vor desfăşura în continuare lucrări de întreţinere şi curăţire a fântânilor. Întrebat de ce nu sunt vizibile aceste lucrări, Rădulescu a afirmat că fondurile pentru întreţinerea fântânilor sunt puţine. Cât despre reducerea numărului de statui din peisaj, el a precizat: „De statui nu ne ocupăm noi"


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Dimitris Garden SRL se va ocupa de repararea fântânilor arteziene din Mangalia (DOCUMENT)

22 Apr 2024 412

Primăria caută o firmă care să pună în funcțiune fântânile arteziene şi bazinele ornamentale din municipiul Constanța

12 Apr 2024 388

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, contract pentru întreținerea serviciilor de irigații

08 Apr 2024 839

Știri din Constanța Mai sunt 10 zile până la termenul anunțat de Mooz Services pentru finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare. Cum arată șantierul (GALERIE FOTO+ VIDEO)

20 Aug 2023 8680

O firmă din Constanța va pune în funcțiune fântânile arteziene şi bazinele ornamentale din municipiu și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

16 Jun 2023 1549

Administrația din Cernavodă, bani pentru întreținerea fântânilor arteziene

02 Jun 2023 1106

Primăria caută o firmă care să pună în funcțiune fântânile arteziene şi bazinele ornamentale din municipiul Constanța

23 Feb 2023 903

Un SRL din Râmnicu Vâlcea va realiza expertize tehnice la fântânile arteziene din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENTE)

05 May 2022 2830

Punerea în funcțiune a fântânilor și bazinelor ornamentale din municipiul Constanța golește bugetul de peste 3 milioane de lei

12 Mar 2022 1724

Constanța Încep lucrările de modernizare pe strada Ștefan cel Mare. Vor fi instalate fântâni arteziene

10 Nov 2021 3505

Licitația privind întreținerea fântânilor și bazinelor ornamentale din municipiul Constanța anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

14 Jul 2021 1806

În anii precedenți, bugetele alocate au fost mai mici. Primăria Constanța pune la bătaie o mică avere pentru întreţinerea fântânilor arteziene şi a bazinelor ornamentale

02 Apr 2021 1538

Fântânile și bazinele ornamentale din municipiul Constanța, puse în funcțiune și întreținute de o firmă din Ilfov (documente)

18 Jul 2020 2323

Totul despre modernizarea zonei centrale a municipiului Constanța Ștefan cel Mare devine esplanadă pietonală iar Ferdinand şi Mircea cel Bătrân artere la standarde europene (galerie foto)

19 May 2020 13066

Un nou contract semnat cu Primăria Constanţa de societatea River Transnav

08 Jun 2019 3405