Politic

Îngrijorare cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA Deputatul USR Stelian Ion - „Paula Tănase nu trebuie să rămână singura variantă!”

Au mai rămas 2 zile şi există o singură candidatură pentru funcţia de procuror şef DNA. USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA, susţine deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
„Pe 6 septembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ne va anunţa propunerea sa pentru această funcţie. Tudorel Toader şi-a demonstrat însă demult obedienţa faţă de stăpânii săi, Liviu Dragnea şi Popescu Tăriceanu, astfel încât avem „indicii temeinice» că este acum în căutarea unui instrument supus care să taie de la rădăcină elanul DNA în lupta sa împotriva corupţiei. Procedura «transparentă şi obiectivă» de selecţie urmată de Tudorel Toader este, în realitate, o procedură obscură, lipsită de transparenţă (nu au fost puse la dispoziţia publicului nici până la această dată înregistrările sau procesul-verbal care să cuprindă conţinutul interviurilor din procedura anterioară, în urma căreia Tudorel Toader a respins toate cele 4 candidaturi) şi pur subiectivă (standardele de selecţie pe care ministrul le utilizează precizează expres că «selectarea procurorilor pentru propunerea/propunerile de numire în funcţia de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justiţiei şi a analizei recomandărilor efectuate de persoanele menţionate la punctul 2”)»”, afirmă deputatul.
În aceste condiţii, Stelian Ion se întreabă: „Care este personajul potrivit pe care îl caută? Ar trebui să fie diametral opus faţă de Laura Codruţa Koveşi. Ce calităţi ar trebui să aibă pentru a fi pe placul lui Tudorel Toader?
În primul rând, să-i fie simpatic lui Tudorel Toader, să nu fi intrat niciodată în discuţii contractorii cu acesta, ci dimpotrivă, să îl aduleze pe Luceafărul Justiţei Româneşti. În al doilea rând, să îşi propună în «planul de management» să oprească avântul DNA, în sensul de a exista mai puţine acuzaţii la adresa oamenilor politici, mai ales la adresa celor mai importanţi, să nu mai dea atâtea comunicate referitoare la anchetele pe care le efectuează pentru că noi nu trebuie să ştim nimic despre aceste anchete, să îşi controleze la sânge procurorii din subordine şi să-i dea pe mâna Inspecţiei Judiciare imediat cum aceştia îi deranjează pe politicienii influenţi, să nu mai solicite atâtea mandate pentru ascultări, să nu mai propună atâtea arestări preventive, să-i primească pe cei acuzaţi pe uşa din dos pentru a nu fi filmaţi sau fotografiaţi la intrare, să nu mai cheltuie atâţia bani pe anchete, cu banii respectivi mai bine se dau pomeni electorale, să nu mai existe nicio achitare şi nicio retrimitere de la instanţă, aşa, ca în ţările totalitare, unde, odată trimis în judecată, nu mai ai nicio scăpare etc.
În al treilea rând, să nu-şi mai dea cu părerea cu privire la activitatea legiuitorului, nici măcar atunci când sunt în discuţie modificări ale unor legi importante care au legătură directă cu activitatea DNA, respectiv legile justiţiei şi legislaţia penală. «Legiuitorul», adică Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Șerban Nicolae, Iordache nu au nevoie de puncte de vedere ale practicienilor care cunosc cel mai bine sistemul judiciar, ştiu ei mai bine pe cine să întrebe ca să se aşeze lucrurile cum trebuie în justiţie.
În al patrulea rând şi poate cel mai important, să ştie să răspundă la telefon, că mai sunt câte unii, după cum se plângea Dragnea deunăzi, care, odată puşi în funcţii, nici bună ziua nu mai dau”, explică parlamentarul USR.
USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA şi pentru că „Tudorel Toader anunţa înainte de depunerea primei candidaturi că este sigur că vor fi candidaturi. Pesemne că a avut deja unele discuţii cu posibili candidaţi, de vreme ce era atât de sigur.
Și a avut dreptate. Întotdeauna are. Prima candidatură a venit chiar din partea unei admiratoare. Cum să nu admiri un Luceafăr?
Doamna procuror Paula Tănase îl lăuda de zor pe Tudorel Toader în decembrie 2017 pentru minunatele sale legi ale justiţiei împotriva cărora au protestat fără temei majoritatea magistraţilor din România. Mai lăuda doamna procuror înfiinţarea acelei secţii speciale de investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi, criticate deopotrivă de majoritatea magistraţilor, de Comisia Europeană şi de GRECO.

Mai propunea doamna procuror la un moment dat creşterea ponderii reprezentanţilor societăţii civile în cadrul CSM: „Mizez pe creşterea ponderii societăţii civile ca reprezentativitate în CSM la limita a jumătate plus unu din numărul membrilor aleşi”. Noaptea minţii. În primul rând că e nevoie de modificarea Constituţie pentru aşa ceva, o astfel de propunere n-o poţi discuta în contextul modificării Legii 317/2004 a CSM. În al doilea rând, cum să permiţi ca CSM-ul să fie controlat de oameni votaţi de Parlament, adică puşi de Dragnea, Tăriceanu sau alţii asemenea. Un control politic mai direct şi mai sinistru asupra justiţiei nu se poate imagina. Acei aşa-zişi reprezentanţi ai societăţii civile din CSM sunt aleşi de... Senat, potrivit Constituţiei! Și aceasta în condiţiile în care şi ministrul Justiţiei (numit şi aservit politic), dar şi procurorul general (ales de ministrul Justiţiei) sunt membri de drept ai CSM. Mai propunea doamna procuror ca Inspecţia Judiciară, acest organism care anchetează abaterile disciplinare ale magistraţilor, să fie condus de un ”Consiliu format din ministrul Justiţiei, trei membri ai societăţii civile aleşi de către Parlament şi conducerea Inspecţiei Judiciare”. Dincolo de fractura logică (consiliul de conducere a Inspecţiei Judiciare e format din conducerea - care conducere? - a Inspecţiei Judiciare), propunerea este în aceeaşi direcţie de politizare extremă a justiţiei. Cum să-ţi treacă prin cap aşa ceva? Să susţii că vrei ca procurorii să fie independenţi, dar pe de altă parte, să pui toţi magistraţii în subordinea politicienilor! O astfel de viziune este extrem de periculoasă. Cu ce şi-ar dori să înceapă doamna procuror „reforma” sa? Cu anchetarea în primul rând a magistraţilor. Și-a exprimat acest gând în 2012, când a mai candidat pentru conducerea DNA”, concluzionează deputatul din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Stelian Ion speră că până pe 24 august îşi vor depune candidatura mai mulţi magistraţi, astfel încât varianta Paula Tănase să nu rămână singura. Altfel, spune Ion, cu astfel de concepţii precum cele exprimate de doamna procuror, se alege praful de DNA în doar câteva luni.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ion Stelian (USR) - „Dacă OUG 6/2016 e respinsă, va exista posibilitatea ca toate probele din dosare să fie revizuite“

19 Sep 2018 265

Stelian Ion (USR) - „Procurorul-şef al DIICOT laudă mizeria de modificare a legislaţiei penale concepute de infractori, pentru infractori!“

17 Sep 2018 514

Delegaţia Comisiei de la Veneţia vs membrii Comisiei Iordache. Deputatul Stelian Ion a atras atenţia experţilor asupra încălcărilor Constituţiei

15 Sep 2018 496

Patru partide şi 26 de organizaţii civice au lansat strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească de reformă electorală

12 Sep 2018 614

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 965

Sancţiune pentru deputaţii indisciplinaţi. USR atacă regulamentul la Curtea Constituţională!

06 Sep 2018 580

Revista presei locale

04 Sep 2018 382

USR va depune moţiune împotriva lui Tudorel Toader în prima zi a sesiunii parlamentare. Deputatul Stelian Ion explică de ce s-a ajuns aici!

30 Aug 2018 802

În ultimii patru ani au murit aproape 120 de persoane. Deputatul Stelian Ion vrea să iniţieze o lege prin care indicaţiile salvamarilor să aibă caracter obligatoriu! (document)

28 Aug 2018 1662

Gruparea Mobilă "Tomis" Constanţa, prezentă la protestul de pe 10 august. USR a depus plângeri penale împotriva şefilor Jandarmeriei

27 Aug 2018 2855

Deputatul USR Stelian Ion anunță o nouă strângere de semnături #FaraPenali la Cernavodă

14 Aug 2018 364

USR oferă asistenţă juridică gratuită pentru victimele din Piaţa Victoriei Jurnal de „front“ cu Stelian Ion - „Dragnea & Co, aţi declarat război României Decente!“ (galerie foto)

13 Aug 2018 1099

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 775

Caravana ajunge sâmbătă în localităţile Baia şi Babadag Deputatul Stelian Ion strânge semnături pentru iniţiativa #FaraPenali în judeţul Tulcea

03 Aug 2018 955

Deputatul Ion Stelian spune că primarul Făgădău a avut o reacţie deplorabilă faţă de inițiativa "Fără penali în funcții publice"

02 Aug 2018 1201

Caravana #Farapenali pleacă către cele 14 județe care au nevoie de 20.000 de semnături (video)

01 Aug 2018 828

Stelian Ion (USR) - „Legea privind statutul magistraţilor este o catastrofă!“

13 Jul 2018 493

Proteste pe holurile Parlamentului Ce le-a cerut deputatul Stelian Ion (USR) premierului Dăncilă şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea?

21 Jun 2018 690

Semnal de alarmă tras de deputatul USR Ion Stelian „Ne este băgat pe gât un nou proiect de lege prin care corupţii să fie avantajaţi!“ (document)

20 Jun 2018 494

Stelian Ion - „Vot final pe modificările aduse Codului de Procedură Penală, cu dedicaţie pentru Dragnea şi Tăriceanu!“

08 Jun 2018 567

Deputatul USR Ion Stelian explică de ce a declinat invitaţia administraţiei Făgădău de a participa la parada organizată de Ziua Constanţei

22 May 2018 801

USR susţine solicitarea preşedintelui Iohannis şi aşteaptă demisia premierului

28 Apr 2018 511

Deputatul Stelian Ion, despre modificările codurilor „CCR primeşte o putere extraordinară, efectele unor decizii deja pronunţate se vor răsfrânge şi cu privire la condamnările anterioare!“

20 Apr 2018 932

Deputatul Stelian Ion a propus încetarea de mandat pe conflict de interese Aleşii locali, sancţionaţi cu diminuarea indemnizaţiei pe maximum şase luni (galerie foto)

18 Apr 2018 1112

Taxa de pod plătită prin SMS, păcăleală Deputatul USR Stelian Ion, la judecată cu CNAIR!

17 Apr 2018 2765

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!

07 Apr 2018 1600

Fără penali în funcţii publice USR strânge semnături privind proiectul iniţiat de deputatul USR Stelian Ion

31 Mar 2018 1400

UPDATE. USR Constanţa strânge semnături pentru modificarea Constituției României (galerie foto)

30 Mar 2018 707

„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)

24 Mar 2018 5651

Întâlnire de gradul zero, mâine la Parlament. USR va prezenta situația reală a scandalului din justiţie, necosmetizată!

28 Feb 2018 392

„Continuaţi-vă goana după ştrumfi ca simplu cetăţean, nu ca ministru!“ Deputatul USR Stelian Ion îi cere lui Tudorel Toader să-şi prezinte demisia

24 Feb 2018 689

Deputatul constănţean Stelian Ion critică decizia luată de Curtea Constituțională pe legile Justiţiei

24 Jan 2018 787

LIVE TEXT Astăzi, ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa. 48 de proiecte pe ordinea de zi (galerie foto + video)

28 Dec 2017 2602

Deputatul USR Stelian Ion îl invită pe Dacian Cioloș în partid - „Hai să lucrăm împreună!“

25 Dec 2017 1072

Parlamentari din arcul puterii cu probleme de incompatibilitate sau conflict de interese. Deputatul USR Stelian Ion a cerut invalidarea mandatelor

07 Dec 2017 1325

Deputatul USR Ion Stelian despre statutul judecătorilor şi procurorilor „Este un produs la normă”!

30 Nov 2017 757

Ion Stelian (USR) - „Ne apropiem cu paşi repezi de a deveni un stat represiv. Libertatea de exprimare este încălcată, iar participarea la proteste, descurajată!“

09 Nov 2017 1210

Stelian Ion, despre taxele şi impozitele pregătite constănţenilor „Făgădău s-a molipsit de la colegii săi de la Bucureşti, deveniţi celebri prin ideile revoluţionare în materie fiscală!“ (document)

07 Nov 2017 3863

Hotărâre definitivă în cazul omului de afaceri Eduard Stelian Martin, administratorul societății Polaris M Holding

06 Nov 2017 3712

UPDATE. Imagini de la eveniment. Protest împotriva distrugerii Parcului Tăbăcărie din Constanța. Participanții nu sunt de acord cu amplasarea miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto)

04 Nov 2017 2364

Fagadau - Am primit petitia, am vazut ca au semnat-o toti membrii de partid USR Constanţa şi Baricada Verde cheamă constănţenii la un nou protest împotriva distrugerii parcului Tăbăcărie

02 Nov 2017 6647

Incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. Deputatul Ion Stelian ameninţat de Florin Iordache de la PSD după ce acesta a decis să consulte constănțenii cu privire la modificările Codului Penal

30 Oct 2017 3061

Deputatul USR Stelian Ion consultă constănțenii cu privire la modificările Codului Penal. Vizată este neutralizarea abuzului în serviciu. Ce aveți de făcut? (document)

28 Oct 2017 2264

Deputatul Stelian Ion (USR), despre proiectul de modificare a legilor Justiţiei - Ministrul a pus cartoful fierbinte pe masă şi a plecat!

26 Oct 2017 1700

UPDATE Imagini de la eveniment Protest pentru protejarea parcului Tăbăcărie (galerie foto + video)

20 Oct 2017 2829

USR Constanţa, plângere prealabilă împotriva hotărârilor Consiliului Local Protest pe amplasamentul viitorului parc de miniaturi (document)

20 Oct 2017 3549

Sediul USR din Jurilovca inaugurat în prezenţa deputatului de Constanţa, Stelian Ion. Este prima filială din mediul rural a USR Tulcea

06 Oct 2017 1948

Legea finanţării partidelor, ciopârţită de PSD Au eliminat măsura confiscării sumelor primite ilegal de formaţiunile politice sau utilizate ilegal în campaniile electorale

27 Sep 2017 964

Parlamentarii Ramona Dinu şi Stelian Ion îi invită pe constănţeni la audienţe. USR va „ataca“ şi mediul rural!

22 Sep 2017 1982

Oil Terminal SA, parte civilă Ani grei de închisoare pentru opt inculpaţi judecaţi din 2012

31 Aug 2017 1820