Politic

Îngrijorare cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA Deputatul USR Stelian Ion - „Paula Tănase nu trebuie să rămână singura variantă!”

Au mai rămas 2 zile şi există o singură candidatură pentru funcţia de procuror şef DNA. USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA, susţine deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
„Pe 6 septembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ne va anunţa propunerea sa pentru această funcţie. Tudorel Toader şi-a demonstrat însă demult obedienţa faţă de stăpânii săi, Liviu Dragnea şi Popescu Tăriceanu, astfel încât avem „indicii temeinice» că este acum în căutarea unui instrument supus care să taie de la rădăcină elanul DNA în lupta sa împotriva corupţiei. Procedura «transparentă şi obiectivă» de selecţie urmată de Tudorel Toader este, în realitate, o procedură obscură, lipsită de transparenţă (nu au fost puse la dispoziţia publicului nici până la această dată înregistrările sau procesul-verbal care să cuprindă conţinutul interviurilor din procedura anterioară, în urma căreia Tudorel Toader a respins toate cele 4 candidaturi) şi pur subiectivă (standardele de selecţie pe care ministrul le utilizează precizează expres că «selectarea procurorilor pentru propunerea/propunerile de numire în funcţia de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justiţiei şi a analizei recomandărilor efectuate de persoanele menţionate la punctul 2”)»”, afirmă deputatul.
În aceste condiţii, Stelian Ion se întreabă: „Care este personajul potrivit pe care îl caută? Ar trebui să fie diametral opus faţă de Laura Codruţa Koveşi. Ce calităţi ar trebui să aibă pentru a fi pe placul lui Tudorel Toader?
În primul rând, să-i fie simpatic lui Tudorel Toader, să nu fi intrat niciodată în discuţii contractorii cu acesta, ci dimpotrivă, să îl aduleze pe Luceafărul Justiţei Româneşti. În al doilea rând, să îşi propună în «planul de management» să oprească avântul DNA, în sensul de a exista mai puţine acuzaţii la adresa oamenilor politici, mai ales la adresa celor mai importanţi, să nu mai dea atâtea comunicate referitoare la anchetele pe care le efectuează pentru că noi nu trebuie să ştim nimic despre aceste anchete, să îşi controleze la sânge procurorii din subordine şi să-i dea pe mâna Inspecţiei Judiciare imediat cum aceştia îi deranjează pe politicienii influenţi, să nu mai solicite atâtea mandate pentru ascultări, să nu mai propună atâtea arestări preventive, să-i primească pe cei acuzaţi pe uşa din dos pentru a nu fi filmaţi sau fotografiaţi la intrare, să nu mai cheltuie atâţia bani pe anchete, cu banii respectivi mai bine se dau pomeni electorale, să nu mai existe nicio achitare şi nicio retrimitere de la instanţă, aşa, ca în ţările totalitare, unde, odată trimis în judecată, nu mai ai nicio scăpare etc.
În al treilea rând, să nu-şi mai dea cu părerea cu privire la activitatea legiuitorului, nici măcar atunci când sunt în discuţie modificări ale unor legi importante care au legătură directă cu activitatea DNA, respectiv legile justiţiei şi legislaţia penală. «Legiuitorul», adică Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Șerban Nicolae, Iordache nu au nevoie de puncte de vedere ale practicienilor care cunosc cel mai bine sistemul judiciar, ştiu ei mai bine pe cine să întrebe ca să se aşeze lucrurile cum trebuie în justiţie.
În al patrulea rând şi poate cel mai important, să ştie să răspundă la telefon, că mai sunt câte unii, după cum se plângea Dragnea deunăzi, care, odată puşi în funcţii, nici bună ziua nu mai dau”, explică parlamentarul USR.
USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA şi pentru că „Tudorel Toader anunţa înainte de depunerea primei candidaturi că este sigur că vor fi candidaturi. Pesemne că a avut deja unele discuţii cu posibili candidaţi, de vreme ce era atât de sigur.
Și a avut dreptate. Întotdeauna are. Prima candidatură a venit chiar din partea unei admiratoare. Cum să nu admiri un Luceafăr?
Doamna procuror Paula Tănase îl lăuda de zor pe Tudorel Toader în decembrie 2017 pentru minunatele sale legi ale justiţiei împotriva cărora au protestat fără temei majoritatea magistraţilor din România. Mai lăuda doamna procuror înfiinţarea acelei secţii speciale de investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi, criticate deopotrivă de majoritatea magistraţilor, de Comisia Europeană şi de GRECO.

Mai propunea doamna procuror la un moment dat creşterea ponderii reprezentanţilor societăţii civile în cadrul CSM: „Mizez pe creşterea ponderii societăţii civile ca reprezentativitate în CSM la limita a jumătate plus unu din numărul membrilor aleşi”. Noaptea minţii. În primul rând că e nevoie de modificarea Constituţie pentru aşa ceva, o astfel de propunere n-o poţi discuta în contextul modificării Legii 317/2004 a CSM. În al doilea rând, cum să permiţi ca CSM-ul să fie controlat de oameni votaţi de Parlament, adică puşi de Dragnea, Tăriceanu sau alţii asemenea. Un control politic mai direct şi mai sinistru asupra justiţiei nu se poate imagina. Acei aşa-zişi reprezentanţi ai societăţii civile din CSM sunt aleşi de... Senat, potrivit Constituţiei! Și aceasta în condiţiile în care şi ministrul Justiţiei (numit şi aservit politic), dar şi procurorul general (ales de ministrul Justiţiei) sunt membri de drept ai CSM. Mai propunea doamna procuror ca Inspecţia Judiciară, acest organism care anchetează abaterile disciplinare ale magistraţilor, să fie condus de un ”Consiliu format din ministrul Justiţiei, trei membri ai societăţii civile aleşi de către Parlament şi conducerea Inspecţiei Judiciare”. Dincolo de fractura logică (consiliul de conducere a Inspecţiei Judiciare e format din conducerea - care conducere? - a Inspecţiei Judiciare), propunerea este în aceeaşi direcţie de politizare extremă a justiţiei. Cum să-ţi treacă prin cap aşa ceva? Să susţii că vrei ca procurorii să fie independenţi, dar pe de altă parte, să pui toţi magistraţii în subordinea politicienilor! O astfel de viziune este extrem de periculoasă. Cu ce şi-ar dori să înceapă doamna procuror „reforma” sa? Cu anchetarea în primul rând a magistraţilor. Și-a exprimat acest gând în 2012, când a mai candidat pentru conducerea DNA”, concluzionează deputatul din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Stelian Ion speră că până pe 24 august îşi vor depune candidatura mai mulţi magistraţi, astfel încât varianta Paula Tănase să nu rămână singura. Altfel, spune Ion, cu astfel de concepţii precum cele exprimate de doamna procuror, se alege praful de DNA în doar câteva luni.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR contestă la CCR modificarea legilor Justiției adoptată de Comisia Iordache

12 Nov 2018 244

Ion Stelian (USR) despre decizia CCR referitoare la completurile de cinci judecători de la ICCJ

11 Nov 2018 223

USR îşi va desemna candidaţii la europarlamentare după modelul votului de la Eurovision Ce a adus nou dezbaterea organizată la Constanţa? (galerie foto)

05 Nov 2018 1028

USR Constanţa, raport de activitate la mijlocul legislaturii

01 Nov 2018 277

Uniunea Salvați România-filiala județeană Constanța organizează conferinţă de presă. Ce se va discuta

30 Oct 2018 239

Stelian Ion (USR) - „Mea culpa! Am crezut pentru o clipă că Tăriceanu şi-a revenit în fire!“ (galerie foto)

30 Oct 2018 588

Stelian Ion, despre dublul standard al lui Tudorel Toader. „Îndrăzneşte să crezi în imparţialitatea şi corectitudinea conducerii Inspecţiei Judiciare!“

29 Oct 2018 549

„Fără penali în funcţii publice“ este singurul pact pe care USR îl recunoaşte şi îl susţine

27 Oct 2018 555

Legea spălării banilor a trecut abia la a doua strigare în Camera Deputaţilor! Ce spun parlamentarii Robert Turcescu şi Stelian Ion

25 Oct 2018 505

USR şi PNL au depus moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader! Stelian Ion prezintă criticile aduse ministrului

24 Oct 2018 582

CCR, sesizată pe OUG-ul lui Tudorel Toader. Ion Stelian (USR) - „Îndrăzniţi să credeţi că ordonanţa promovată în sprijinul infractorilor va pica!“

22 Oct 2018 404

Stelian Ion (USR) - „OUG pe justiţie conţine dispoziţii care sunt în contradicţie cu cele din Legea 207/2018 cu privire la mandatele în curs ale procurorilor!“

18 Oct 2018 498

Stelian Ion - „Ordonanţa pe justiţie face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Este inimaginabil!“ Instituţia are în lucru 230 de dosare!

17 Oct 2018 827

Câteva idei despre noua ordonanță de urgență pe justiție, adoptată de Guvern Stelian Ion (USR) - „Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA“

16 Oct 2018 574

CCR a spulberat modificările lui Dragnea la Codul de Procedură Penală. Ce a declarat Stelian Ion

12 Oct 2018 731

Războiul pe justiţie continuă Stelian Ion (USR) - „Tudorel Toader a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care încalcă recomandarea Comisiei de la Veneţia!“

12 Oct 2018 679

Stelian Ion (USR) - „Respingerea OUG 6 va conduce la închiderea a peste 5.000 de dosare!“

10 Oct 2018 660

Deputatul Stelian Ion - „Guvernul ar trebui să ia în considerare toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia!“

09 Oct 2018 553

Ion Stelian (USR) - „Guvernul marionetă reclamă la CCR constituirea completului de judecată din procesul lui Liviu Dragnea“

03 Oct 2018 635

Deputatul USR Stelian Ion, în audienţă la ministrul Energiei, Anton Anton. Ce soluţii bombastice propune ministrul pentru rezolvarea crizei apei calde la Constanţa? (document)

02 Oct 2018 1457

Deputatul USR Ion Stelian, în audienţă la Ministerul Energiei pentru situaţia apei calde

29 Sep 2018 2381

Plângerea penală depusă de deputatul USR Stelian Ion împotriva prim-adjunctului Jandarmeriei Române

29 Sep 2018 422

Stelian Ion - „USR va folosi toate pârghiile constituţionale pentru a împiedica instalarea unui haos în sistemul judiciar din România!“

27 Sep 2018 736

Stelian Ion (USR) - „Este inadmisibil ca şefii Jandarmeriei să rămână în funcţie după ce Parchetul a constatat că au evacuat Piaţa Victoriei în baza unui ordin nelegal!“

26 Sep 2018 658

Ion Stelian (USR) - „Dacă OUG 6/2016 e respinsă, va exista posibilitatea ca toate probele din dosare să fie revizuite“

19 Sep 2018 384

Stelian Ion (USR) - „Procurorul-şef al DIICOT laudă mizeria de modificare a legislaţiei penale concepute de infractori, pentru infractori!“

17 Sep 2018 657

Delegaţia Comisiei de la Veneţia vs membrii Comisiei Iordache. Deputatul Stelian Ion a atras atenţia experţilor asupra încălcărilor Constituţiei

15 Sep 2018 642

Patru partide şi 26 de organizaţii civice au lansat strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească de reformă electorală

12 Sep 2018 817

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 1158

Sancţiune pentru deputaţii indisciplinaţi. USR atacă regulamentul la Curtea Constituţională!

06 Sep 2018 697

Revista presei locale

04 Sep 2018 455

USR va depune moţiune împotriva lui Tudorel Toader în prima zi a sesiunii parlamentare. Deputatul Stelian Ion explică de ce s-a ajuns aici!

30 Aug 2018 914

În ultimii patru ani au murit aproape 120 de persoane. Deputatul Stelian Ion vrea să iniţieze o lege prin care indicaţiile salvamarilor să aibă caracter obligatoriu! (document)

28 Aug 2018 1746

Gruparea Mobilă "Tomis" Constanţa, prezentă la protestul de pe 10 august. USR a depus plângeri penale împotriva şefilor Jandarmeriei

27 Aug 2018 3068

Deputatul USR Stelian Ion anunță o nouă strângere de semnături #FaraPenali la Cernavodă

14 Aug 2018 428

USR oferă asistenţă juridică gratuită pentru victimele din Piaţa Victoriei Jurnal de „front“ cu Stelian Ion - „Dragnea & Co, aţi declarat război României Decente!“ (galerie foto)

13 Aug 2018 1229

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 875

Caravana ajunge sâmbătă în localităţile Baia şi Babadag Deputatul Stelian Ion strânge semnături pentru iniţiativa #FaraPenali în judeţul Tulcea

03 Aug 2018 1049

Deputatul Ion Stelian spune că primarul Făgădău a avut o reacţie deplorabilă faţă de inițiativa "Fără penali în funcții publice"

02 Aug 2018 1277

Caravana #Farapenali pleacă către cele 14 județe care au nevoie de 20.000 de semnături (video)

01 Aug 2018 929

Stelian Ion (USR) - „Legea privind statutul magistraţilor este o catastrofă!“

13 Jul 2018 568

Proteste pe holurile Parlamentului Ce le-a cerut deputatul Stelian Ion (USR) premierului Dăncilă şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea?

21 Jun 2018 758

Semnal de alarmă tras de deputatul USR Ion Stelian „Ne este băgat pe gât un nou proiect de lege prin care corupţii să fie avantajaţi!“ (document)

20 Jun 2018 553

Stelian Ion - „Vot final pe modificările aduse Codului de Procedură Penală, cu dedicaţie pentru Dragnea şi Tăriceanu!“

08 Jun 2018 630

Deputatul USR Ion Stelian explică de ce a declinat invitaţia administraţiei Făgădău de a participa la parada organizată de Ziua Constanţei

22 May 2018 866

USR susţine solicitarea preşedintelui Iohannis şi aşteaptă demisia premierului

28 Apr 2018 546

Deputatul Stelian Ion, despre modificările codurilor „CCR primeşte o putere extraordinară, efectele unor decizii deja pronunţate se vor răsfrânge şi cu privire la condamnările anterioare!“

20 Apr 2018 961

Deputatul Stelian Ion a propus încetarea de mandat pe conflict de interese Aleşii locali, sancţionaţi cu diminuarea indemnizaţiei pe maximum şase luni (galerie foto)

18 Apr 2018 1159

Taxa de pod plătită prin SMS, păcăleală Deputatul USR Stelian Ion, la judecată cu CNAIR!

17 Apr 2018 2843

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!

07 Apr 2018 1659