Jumatate de hectar din padurea Comorova, taiata cu toate avizele (galerie foto)

comorova4.jpgÎntr-un comunicat de presă remis de Primăria municipiului Mangalia, edilul localităţii, Mihai Claudiu Tusac, „trage" un semnal de alarmă cu privire la soarta Pădurii Comorova, aflată în mare pericol de defrişare. Mai exact, spune Tusac, în urmă cu câteva zile, pe 21 octombrie, „Primăria municipiului Mangalia s-a autosesizat şi totodată a anunţat organele competente, în speţă Poliţia Neptun, despre actul de distrugere a pădurii din staţiunea Jupiter. Au fost distruse circa 0,52 hectare de pădure, adica 296 de arbori", se arată în comunicat. Mai mult, se afirmă că proprietarul nu a putut face dovada legalităţii defrişării „nici reprezentanţilor primăriei, nici poliţiştilor din Neptun".

Totodată, acesta mai afirmă că proprietarul zonei respective, Mihai Petrescu, ar fi adus autorizaţia de defrişare destul de târziu, aceasta fiind datată cu 15 septembrie.

Tusac mai spune că principalul vinovat de „aceste abuzuri" este Regia Naţională a Pădurilor - Direcţia Silvică Constanţa.

„Proprietarul a avut toate avizele, primăria ştia despre acţiune"

Nu de aceeaşi părere este şi conducerea instituţiei incriminate, care explică: „Am avut o discuţie cu domnul Petrescu şi vă pot oferi o imagine de ansamblu a întregii situaţii", ne spune Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa. „Mihai Petrescu este proprietarul terenului respectiv. Domnia sa a deţinut o serie de terenuri în zona Mangaliei, care au aparţinut tatălui său şi pe care le-a cerut înapoi, spre retrocedare. Cum însă primăria nu a putut să i le retrocedeze tocmai pe acelea pe care acesta le solicita, i-a fost oferit un teren în compensaţie, în zona Jupiter. Domnia sa vrea, de mai bine de doi ani, să construiască pe terenul pe care îl deţine".

Ni s-a explicat, în continuare, că Mihai Petrescu a avut, în momentul în care a doborât copacii din zona Jupiter, toate avizele necesare. „Toată lumea a fost informată în timp util, chiar şi primăria", mai afirmă Valentin Neagu. „Autorizaţia de defrişare de la noi poartă data de 15 septembrie şi este perfect legală. Această dată coincide cu cea în care reîncep, după sezonul cald, exploatările forestiere. Astfel de vegetaţie poate fi tăiată numai după un regim special, în acest sens, proprietarul făcând şi adrese către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic, cel în măsură să inventarieze masa lemnoasă. În momentul defrişării vă pot spune cu siguranţă că proprietarul a avut autorizaţii de la toate organele competente, inclusiv de la Mediu şi Ocolul Silvic", conchide directorul celei din urmă instituţii.

Poliţiştii din Neptun au constatat legalitatea acţiunii

Poliţiştii din Neptun spun că au fost sesizaţi, în cursul zilei de 21 octombrie, de către primărie, că în zona Jupiter se taie pădurea: „Echipajul deplasat la faţa locului a constatat că proprietarul efectuează defrişări potrivit legii. Ne-au fost prezentate toate documentele care indicau că acţiunea este una perfect legală. Mai mult, noi am solicitat ca un reprezentant al primăriei să fie de faţă la această acţiune, însă nu ştiu dacă s-a dat în cele din urmă curs solicitării noastre", ne-a declarat comisar Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Alexandru-Emin Bragadireanu, consilier achiziții publice al comunei Lipnița (DOCUMENTE)

06 May 2024 124

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Constantin Tohăneanu, secretar general al comunei Independența (DOCUMENTE)

06 May 2024 193

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște, numită și Lunea Albă

05 May 2024 729

Muzeul de Artă Populară Constanța Învierea Domnului, pe care teologii o consideră „praznicul praznicelor”, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății cu dată mobilă

05 May 2024 393

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Petrică Răducan, secretar general la Comuna Istria (DOCUMENTE)

05 May 2024 415

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Carolinei Georgeta Tocariuc, inspector la Comuna Grădina (DOCUMENT)

05 May 2024 413

Ziua mamei, sărbătorită pe 5 mai în România

05 May 2024 806

Calendar-Ortodox Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

05 May 2024 474

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 385

Eurostat România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. La polul opus se află Spania

04 May 2024 404

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 372

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt! Când expiră avertizarea meteo

04 May 2024 2726

Calendar-Ortodox 4 mai - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

04 May 2024 712

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 594

Generozitate în Vinerea Mare Surprize pentru copiii spitalizați în Constanța de la echipa Arimex Comexim 2000 SRL (FOTO)

03 May 2024 486