Politic

Modificări pentru Statut şi Regulament ale PNL Constanţa „Foruri de conducere mai suple şi cooptarea foştilor lideri, printre propuneri“

Liderii PNL au programat calendarul alegerilor interne, care începe prin convocarea Consiliului Naţional de Coordonare pentru data de 4 martie, terminarea alegerilor organizaţiilor judeţene până pe 2 mai şi organizarea Convenţiei Naţionale pentru desemnarea noii conduceri a partidului, în 17 iunie.
 
Comisia de statut a Partidului Naţional Liberal a centralizat toate propunerile venite de la liderii din teritoriu cu scopul de a modifica statutul partidului. Acestea vor fi trimise astăzi Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) pentru aprobare, cele mai importante propuneri vizând modalitatea de alegere a preşedintelui şi a conducerii centrale a formaţiunii.
 
Până în prezent, au apărut două curente de opinie în ceea ce priveşte regulile de numire a preşedintelui şi a conducerii centrale a PNL. Unii liberali din teritoriu au venit cu propunerea ca preşedintele să fie ales de toţi membrii PNL, pe când alţii doresc menţinerea sistemului electoral de până acum.
 
Se poartă o dezbatere asupra faptului dacă preşedintele, alături de secretarul general şi de prim-vicepreşedinţi, să fie numit pe baza unei moţiuni, a unui document-program care să cuprindă principalele direcţii strategice şi angajamente pe care şi le ia cel care vizează funcţia supremă în partid. 

Ce propuneri a transmis PNL Constanţa pentru modificarea statutului 

Biroul Permanent Judeţean a formulat o serie de modificări la statut, pe care le-a înaintat Comisiei de specialitate. La art. 10 din statut, liberalii constănţeni propun ca la lit. a, niveluri de organizare, pe viitor, organizaţiile de secţii de votare să rămână opţionale la orice nivel.
 
La art. 25, care stabileşte drepturile şi obligaţiile membrilor de partid, PNL Constanţa propune să se stipuleze ca aleşii locali şi judeţeni să fie obligaţi să aibă mandat de reprezentare din partea BPL şi BPJ (după caz) pentru votul în Consiliul Local şi Judeţean.
 
La art. 37, care statuează modul de conducere a filialelor, PNL Constanţa propune renunţarea la Consiliul de Coordonare Local (CCL), iar organismul de decizie politică într-o organizaţie să fie Adunarea Generală a membrilor, care alege Biroul Politic Local, se întruneşte şi ia decizii cu un minim de 30% din numărul total de membri ai organizaţiilor locale.
 
La art. 38, care defineşte organele de conducere, liberalii constănţeni propun comasarea Consiliului de Coordonare Judeţean cu Comitetul Director Judeţean, iar la nivelul filialelor, să se constituie Colegiul Director Judeţean, format din Biroul Permanent Judeţean, preşedinţii organizaţiilor locale, primarii, viceprimarii şi consilierii judeţeni de pe raza judeţului respectiv, foştii parlamentari şi foştii preşedinţi de filială.
În ceea ce priveşte Liga Aleşilor Locali (art. 60), PNL Constanţa propune ca din Liga Aleşilor Locali să facă parte şi foştii primari de comune, oraşe sau municipii.

Modificările propuse către Comisia de Regulament 

La art. 10, care vizează componenţa Consiliului de Coordonare Judeţean, liberalii constănţeni au adăugat şi foştii preşedinţi ai filialei şi preşedintele CSL (unde există).
 
În ceea ce priveşte procedura de alegeri interne la nivel local şi judeţean, PNL Constanţa a formulat cele mai multe propuneri: una dintre acestea vizează convocarea Adunării Generale a membrilor organizaţiei, care se face cu minimum trei zile înaintea alegerilor. La adunare nu pot participa decât membri care au cotizaţia plătită la zi. Adunarea este statutară cu prezenţa a minimum 30% dintre membri. Adunarea Generală alege BPL cu următoarea componenţă, la care se adaugă de drept organizaţiile de femei, tineret, pensionari şi oameni de afaceri: liberalii vor ca BPL comunal să fie format din cel mult 13 membri pentru localităţile cu populaţie de până în 5.000 de locuitori; BPL orăşenesc şi municipal cu populaţia între 5.000 şi 20.000 de locuitori - până la 17 membri; BPL orăşenesc şi municipal cu populaţia între 20.000 şi 50.000 de locuitori - până la 25 de membri, iar BPL reşedinţă de judeţ să aibă în componenţă maximum 29 de membri.
 
Liberalii constănţeni mai propun Comisiei de Regulament şi Organizare ca alegerea BPJ şi a preşedintelui de filială să se realizeze în cadrul Conferinţei Judeţene, prin votul delegaţilor organizaţiilor locale care sunt alese în Adunarea Generală. Numărul maxim al viitorului BPJ ar trebui să fie de 33 de membri, în loc de 100, cât sunt în prezent.
 
Componenţa Biroului Permanent Judeţean în viziunea PNL Constanţa ar trebui să fie următoarea: preşedinte, doi prim-vicepreşedinţi, secretar general şi doi secretari generali adjuncţi, zece vicepreşedinţi şi zece membri, un preşedinte onorific, la care se adaugă preşedinţii LAL, OFL, TNL, COA şi OPV3. „În cazul în care există mai multe candidaturi pentru funcţia de preşedinte, se poate vota pe moţiuni, iar intrarea membrilor în componenţa BPJ se va face proporţional cu numărul de voturi obţinute“, a mai decis BPJ Constanţa.
 
Liderul liberalilor constănţeni, Gheorghe Dragomir, a precizat că nu ştie câte dintre propuneri vor fi luate în calcul de comisiile de statut şi de organizare şi regulament, însă speră ca măcar cele referitoare la forurile de conducere, care trebuie să fie mai suple, pentru o mai mare eficienţă, să fie adoptate.
Totodată, Dragomir a afirmat că şi-ar dori ca modificările privind cooptarea foştilor aleşi şi parlamentari în forurile de decizie să fie adoptate, tocmai pentru ca aceste persoane să nu se simte marginalizate sau inutile după finalizarea mandatelor.
 
Astăzi, la Consiliul Naţional de Coordonare, filiala de la malul mării va fi reprezentată de aproximativ 20 de delegaţi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

costantzeanul batjocorit

05 Mar, 2017 16:54

Care : pnl, pdl, psd, usr, usb, pmp............. , cu totzii avetzi aceiasi origine comunista, sangele vostru este chiar rosu, dar de fosti comunisti din tata-n fiu, acum unde tzinetzi, unde pastratzi carnetul rosu de membru de partid pcr, cred ca-l pastratzi fiecare la loc ferit si bine pazit de ochii lumii, ca nu se stie cum se intoarce roata istoriei si daca se intoarce comunismul schimbatzi imediat foaia politica ( calimera politica ) si atzi fi cei mai " devotatzi ", pe cuvant, daca am mai putea avea loc de voi : liberalii, tzaranistii, psedistii, pedelistii, piempistii, useristii, basistii, johanistii infocatzi de azi, si cine stie........ , poate comunistii de maine, ca voi, politicienii avetzi mult tupeu si va intoarcetzi dupa cum sufla ( bate ) vantul in politica ?! Noi, oamenii de rand, ne-am invatzat cu naravurile politicienilor, care din patru in patru ani, ne : mintzitzi, bagatzi in seama, felicitatzi, promitetzi pana-n luna si pana-n stele, dupa care ne uitatzi si va vedetzi de a voastra imbogatzire, cum se face ca noi, romanii de rand, saracim continuuu si voi, politicienilor prosperatzi si acumulatzi averi imense, bugetari fiind, unde-i iubirea de : semeni si de DUMNEZEU, NU AVETZI FRICA DE DUMNEZEU !!!!!!!!!???????!!!!!!!!!!!

Articole asemanatoare

Reacția președintelui României la propunerile de modificare a Codurilor penale - ”Unele propuneri sunt total inacceptabile”

19 Apr 2018 588

Se caută o firmă specializată pentru igienizarea maşinilor Primăriei Constanţa

18 Apr 2018 210

Comisia Europeană doreşte implementarea amprentelor digitale pe cărțile de identitate

17 Apr 2018 355

Senatorul Mihu, preşedintele Departamentului de Politici Fiscale al PSD. Ce direcţii de acţiune au fost stabilite!

14 Apr 2018 445

Se actualizează PUZ-ul privind reabilitarea şi revitalizarea zonei peninsulare a municipiului Constanţa

17 Mar 2018 953

Constanța. A avut loc ședința Consiliului Director al Ligii Militarilor Profesioniști. Cine a participat. Ce s-a discutat. Ordinea de zi completă (galerie foto)

14 Mar 2018 1781

Constănţenii, consultaţi de municipalitate pentru PUZ-ul iniţiat de Media Outpost SRL. Investitorul va modifica un bloc de pe şoseaua Industrială

13 Mar 2018 951

Patru candidaţi în cursa pentru preşedinţia Academiei Române. Când vor avea loc alegerile

09 Mar 2018 264

Întâlnire istorică între Donald Trump şi Kim Jong Un

09 Mar 2018 439

Delegaţie a Ligii Militarilor Profesionişti în dialog cu ministrul Apărării Naţionale. Ce propuneri au fost prezentate (galerie foto)

24 Feb 2018 930

După război, mulţi viteji se arată! Membrii USR Constanţa critică bugetul oraşului pentru 2018. La dezbaterea publică au venit total nepregătiţi!

20 Feb 2018 837

LIVE TEXT Cum arată bugetul Constanţei pentru anul 2018. Cu ce propuneri au venit participanţii la dezbaterea publică? (document + galerie foto)

13 Feb 2018 1428

Asociația Elevilor din Constanța cere Primăriei Constanța majorarea burselor pentru elevi și asigurarea pazei în școli

12 Feb 2018 557

Chestionarul privind Regulamentul de Acces în Zona Peninsulară, lansat de Primăria Constanța

02 Feb 2018 632

Cele trei femei bănuie că ar fi agresat un elev de la Școala nr. 28 au fost aduse la Judecătoria Constanța (video)

01 Feb 2018 968

ZIUA de Constanţa angajează TEHNOREDACTOR

01 Feb 2018 3914

Organizaţia PSD Constanţa merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi şi a lui Mircea Titus Dobre la Turism!

25 Jan 2018 1754

Ședință la Biroul Permanent Județean al PSD Constanța. Se vor face propuneri pentru completarea guvernului Dăncilă

23 Jan 2018 833

Constanţa. Primăria caută cea mai bună ofertă pentru servicii poştale

23 Jan 2018 415

Fiecare ministru din guvernul Dăncilă va fi votat în CEx de conducerea PSD. Când este programată ședința liderilor PSD

22 Jan 2018 441

Liviu Dragnea se va întâlni cu şefii organizaţiilor teritoriale

10 Jan 2018 295

Ministerul Transporturilor a lansat în consultare publică bugetul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (documente)

04 Jan 2018 957

Interviu cu prim-procurorul Viorel Teliceanu „Mai avem să ajungem în situaţia de a ne cere scuze inculpaţilor că îi deranjăm“ (video)

23 Dec 2017 4782

Proiect de modificarea legislației în domeniul ordinii și siguranței publice Ce faci când strigă polițistul ”Stai, poliția! - Nu te apropia!”

17 Dec 2017 5411

Judecători şi procurori noi pentru Constanţa şi Tulcea. Lista completă

16 Dec 2017 2400

Primăria cumpără o aplicație de gestionare a achiziţiilor publice

11 Dec 2017 643

Atenţie! Se schimbă legea Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei. Explicaţii pe înţelesul tuturor

11 Dec 2017 41401

Cine se află pe lista scurtă pentru Consiliul de Administraţie al RADET

04 Dec 2017 1052

Constituirea dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor din municipiu, în dezbatere publică (documente)

30 Nov 2017 491

Magistrații au respins proiectul de modificare a legilor justiţiei

09 Nov 2017 679

Camera Deputaţilor cere CSM avizarea modificărilor aduse Legilor justiţiei

02 Nov 2017 515

Constanța. Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018 a fost publicat. SPIT Constanța așteaptă propuneri, sugestii sau opinii

01 Nov 2017 1419

Se întorc ploile. Primăria Constanţa cumpără materiale de intervenţii împotriva inundaţiilor

26 Oct 2017 1450

UPDATE. Propunerile PSD pentru funcțiile de miniștri acceptate de președintele Klaus Iohannis. Felix Stroe va fi ministru al Transporturilor

17 Oct 2017 763

Cele trei propuneri de noi miniştri în cabinetul Tudose vor ajunge mâine la Palatul Cotroceni

15 Oct 2017 438

Situația pensionărilor din MAI. Ce propuneri au angajaţii

22 Sep 2017 512

Parlamentarii Ramona Dinu şi Stelian Ion îi invită pe constănţeni la audienţe. USR va „ataca“ şi mediul rural!

22 Sep 2017 1845

Astăzi și mâine se vor desfășura ședințele Sfântului Sinod al BOR și Sinodului Permanent. Ce se va discuta în premieră

17 Aug 2017 962

ZIUA de Constanţa angajează tehnoredactor

16 Aug 2017 4216

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Despre Planul de înzestrare a Armatei. Propuneri ale lui Iohannis aprobate. Numire pe post cheie

02 Aug 2017 2676

Întâlnire la MApN. În discuție drepturile personalului participant la acțiuni militare, răniților și urmașilor celor decedați

29 Jun 2017 1024

Legea nr.38/2003, privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, s-ar putea modifica. Iată cum. Nu se mai fac propuneri

02 Jun 2017 2104

agrointel.ro Subvențiile APIA pentru pajiștile comunale – cine le încasează și în ce condiții!

10 May 2017 1054

Au ajuns deja la fundul sacului Huţucă - „PSD a renunţat la propriul proiect privind construirea de creşe“

20 Apr 2017 1011

Bogdan Huțucă - PSD s-a răzgândit în privința construirii de creșe

19 Apr 2017 952

Parchetul ÎCCJ - Proiectul de lege privind modificarea codurilor penale aduce modificări oportune

12 Apr 2017 516

Liga Militarilor Profesioniști - răspuns de la MApN în urma audienței din 30 ianuarie la setul său de propuneri (document)

09 Apr 2017 12837

Ce se va întâmpla cu transportul comun din orașe

03 Apr 2017 653

Proiect de hotărâre de Guvern în ce privește dreptul de folosință al FC Farul asupra bazei sportive de la Constanța (documente)

01 Apr 2017 4460

Federaţia Tinerilor caută nod în papură Centrul „Jean Constantin“ este în administrarea directă a Consiliului Judeţean

02 Mar 2017 2558