Primarii trebuie sa disponibilizeze terenuri pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie

Sarcina pentru infiintarea perdelelor forestiere

O structura judeteana va monitoriza activitatea * Primarii trebuie sa identifice si sa clarifice situatia terenurilor * Plan anual: 800 de hectare de teren

Regimul comunist a aplicat o politica paguboasa in ceea ce priveste fondul forestier. La 14 ani de la evenimentele din 1989, dupa ce s-a constatat ca s-au deteriorat conditiile climaterice, iar seceta distruge culturile agricole, guvernantii iau masuri. Nu este vorba despre o interventie ce ar putea avea rezultate imediate, ci despre efecte cu bataie... lunga. Perdelele forestiere de protectie ar urma sa protejeze culturile agricole, sa impiedice alunecarile de teren si sa modifice regimul precipitatiilor. Pentru a pune in aplicare masurile adoptate de Executiv, la nivel judetean, s-a constituit o structura ce are rolul de catalizator si organizator al comunitatilor locale pe raza carora urmeaza sa se infiinteze perdele forestiere de protectie. Membrii comandamentului s-au intalnit ieri pentru prima oara de la emiterea ordinului de constituire. In afara de reprezentantii institutiilor ce sunt implicate in actiunile de impadurire, din aceasta structura fac parte primarii localitatilor pe raza carora trebuie sa se constituie perdelele forestiere de protectie. In judetul Constanta este necesara impadurirea a 30.000 de hectare de teren. Conform programului stabilit de specialisti, in fiecare an ar trebui impadurite 800 de hectare de teren. Problema nu este a specialistilor, ci a administratiilor locale, care trebuie sa puna la dispozitie terenul pe care se vor infiinta plantatiile. Probleme privind suprafetele alocate impaduririlor au fost semnalate de primarul localitatii Agigea in ce priveste atribuirea de terenuri unor agenti economici care doresc sa investeasca pe teritoriul administrativ al comunei. Primarul Ion Ionita a sustinut ca nu accepta ca dezvoltarea economica a localitatii sa fie obstructionata de actiunea de creare a perdelelor forestiere. Este vorba despre suprafete pe care se vor construi drumuri de acces la obiectivele economice, pe care nu se poate aplica programul de impadurire. Primaria va pune la dispozitia Directiei Silvice Constanta alte suprafete, in compensatie, ce pot fi impadurite. O alta problema semnalata de primarul de Agigea a fost cea a suprafetelor de teren proprietate de stat, aflate pe teritoriul comunei si administrate de Administratia Canalelor Navigabile. Terenurile care au acest regim nu sunt cultivate pentru ca sunt de slaba calitate, dar ar putea face obiectul impaduririlor. Responsabilitatea administratiilor locale este de a identifica, in cel mai scurt timp, suprafetele pe care pot fi infiintate perdelele forestiere, astfel incat programul stabilit pentru acest an (800 de hectare) sa se realizeze pana la finele lui 2004.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 623

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victimă în dreptul localității Ghindărești! Primele informații

03 Apr 2024 821

Circulația rutieră este oprită, pe autostrada A2 București-Constanța (kilometrul 192) din cauza unui accident rutier

31 Mar 2024 991

IGPR Infotrafic Circulație restricționată pe DN 61 Ghimpați-Găești

29 Mar 2024 421

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 1535

UPDATE Accident rutier la Săcele, județul Constanța. Ambulanța a intervenit

24 Feb 2024 839

UPDATE Planul Roșu de Intervenție activat după un accident rutier în județul Constanța. Mai multe persoane, implicate (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 6019

Oficiali ai IPJ Constanța despre accidentul cu motocicleta, în apropiere de Nazarcea Poarta Albă

13 Feb 2024 941

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 12

01 Feb 2024 444

UPDATE Accident rutier cu șase victime pe DN 2A!

27 Jan 2024 1025

Declarația oficialilor IPJ Constanța despre accidentul de la Stupina (FOTO+VIDEO)

25 Jan 2024 2801

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 6

23 Jan 2024 414

UPDATE. Accident grav la Cluj. Intervine elicopterul SMURD și descarcerarea! Printre victime, și copii (FOTO)

21 Jan 2024 840

La Galați 10.000 țigarete de contrabandă, descoperite în urma unui control în trafic.Țigările erau din Republica Moldova

20 Jan 2024 1010

UPDATE Accident la Brăila. O autoutilitară a lovit un tir ce se afla oprit. Un șofer a ajuns la spital

12 Jan 2024 985