Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil



Deputaţii au aprobat un proiect de lege care vizează înfiinţarea Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil, în vederea îmbunătăţirii procesului de soluţionare a contestaţiilor care vizează propunerile Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau ale comisiilor zonale, precum şi pentru eliminarea unor incompatibilităţi în care se pot afla membrii acestor comisii.

Potrivit proiectului, autorităţile administraţiei publice pot aproba desfiinţarea unor componente fără valoare culturală.

Prin excepţie de la prevederile legii, autorităţile administraţiei publice care au atribuţia de a emite/aviza autorizaţia de construire sau de desfiinţare, respectiv de a aproba/aviza documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism pot autoriza, aproba sau aviza, după caz, desfiinţarea unor componente, elemente de construcţie şi corpuri, atunci când acestea sunt nocive sau fără valoare culturală, în condiţiile legii.

Identificarea componentelor, elementelor de construcţie şi corpurilor menţionate se face prin documentaţia tehnică, de amenajarea teritoriului sau de urbanism, după caz, avizată de Ministerul Culturii, direct sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia, cu respectarea legislaţiei în vigoare, elaborată în baza studiilor de fundamentare prevăzute de proiect, potrivit unui alt amendament.

În vederea aplicării prevederilor menţionate în proiect se aprobă, prin ordin al ministrului Culturii, norme metodologice privind elaborarea studiilor de fundamentare privind evaluarea resursei culturale a imobilelor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acuzaţii. Comisia de inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa, condusă de consilierul primarului Făgădău, un tertip electoral?

03 Dec 2019 2371

Făgădău vrea comisie de identificare şi inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa. Cum va funcţiona? (document)

25 Nov 2019 3822

Comisia de Buget a adoptat TVA redus de 5% pentru cărți, ziare, accesul la muzee, evenimente cinematografice

20 Jun 2015 1943