Stampile personalizate la prezidentiale

Pentru a preîntâmpina turismul electoral şi implicit apariţia cazurilor de vot multiplu la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) are în vedere luarea anumitor măsuri.

În contextul prezentat, MAI va propune personalizarea ştampilelor cu menţiunea „Votat". Informaţia a fost confirmată printr-un comunicat remis ieri şi în care se precizează că fiecare secţie de votare ar urma să aibă ştampile cu elemente proprii de identificare - anul procesului electoral şi numărul secţiei de votare. Astfel, ştampilele cu însemnul „votat" nu vor putea fi utilizate fraudulos dintr-o secţie în alta.

Pentru alegătorii care, pe 22 noiembrie, nu vor fi în localitatea de domiciliu se vor amenaja 3.300 de secţii de votare speciale. Ei îşi vor putea exercita dreptul de a vota numai după completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, document prin care îşi vor asuma, sub sancţiunea legii penale, faptul că nu au votat şi nici nu vor mai vota în ziua respectivă. Declaraţia va fi utilă şi în cazul începerii urmăririi penale pentru vot multiplu, ea cuprinzând toate datele de identificare ale cetăţeanului.

AEP, centralizator al documentelor

De asemenea, la întrările în secţiile de votare speciale, MAI va monta camere web. Acestea vor fi conectate la computere şi vor înregistra imaginea tuturor celor care vor intra, iar imaginile înregistrate vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri şi vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, înregistrările vor constitui probe suplimentare. O altă măsură pe care MAI vrea să o ia pentru a curma tendinţa unora de a aplica ştampila „votat" de mai multe ori vizează organizarea unui sistem de transmitere a tuturor documentelor - listele electorale permanente, tabelele cuprinzând cetăţenii care votează la alte secţii decât cele la care sunt arondaţi potrivit domiciliului şi declaraţiile pe proprie răspundere - de la secţiile de votare la AEP. Potrivit aceluiaşi comunicat, la procesul electoral din 22 noiembrie nu mai vor exista liste suplimentare, iar AEP va putea verifica aceste documente şi, după caz, va putea formula plângeri penale pentru vot multiplu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1372

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 915

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1651

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 876

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 918

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 943

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2571

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1046

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3755

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 885

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1728

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 765

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2370

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2706

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3163