Politic

Tudor Nadrag „Miniera Medgidia a spoliat Harsova"

cariera_harsova.jpgPrimarul susţine că între firma ce exploatează cariera de calcar şi fostul edil, Ionel Chiriţă, ar fi existat o înţelegere ca societatea să nu plătească nici măcar impozite

Primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, va solicita în instanţă despăgubiri de un milion de euro pentru fiecare hectar afectat de exploatarea carierei de calcar din apropierea localităţii.

Edilul urbei a declarat, în repetate rânduri, că societatea care exploatează minereul de calcar de pe teritoriul unităţii administrative pe care o reprezintă a distrus mediul înconjurător. Nădrag se referă la craterele adânci lăsate în urma exploatării în malul Dunării şi mai ales la faptul că firma respectivă, Miniera Medgidia SA, ar fi depăşit cu mult limita maximă permisă în ce priveşte adâncimea excavărilor. De altfel, situaţia carierei amplasate în zona Celea Lac, de pe teritoriul oraşului Hârşova, a fost prezentată şi într-un material mai amplu, într-o ediţie anterioară. La momentul respectiv am dorit să obţinem şi o opinie din partea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă am fost îndemnaţi să facem o solicitare în scris cu punctele care ne interesează. Ieri, ANRM ne-a trimis răspunsul la întrebările noastre. Trebuie precizat că primarul Tudor Nădrag a declarat anterior că va cere daune chiar ANRM, întrucât, susţine el, era obligaţia acestei instituţii să controleze exploatarea minieră.

Aşadar, ANRM, prin preşedintele Gelu Agafiel Mărăcineanu, susţine că, în urma unei sesizări transmise de către Consiliul Judeţean Constanţa, conducerea ANRM a dispus efectuarea unui control de specialitate de către reprezentantul Compartimentului de Inspecţie Teritorială (CIT) Constanţa, acţiune ce ar fi avut loc pe 03.04.2009. În răspunsul remis redacţiei noastre de către ANRM se precizează că, „în urma controlului, s-a constatat că activităţile miniere se desfăşurau în cadrul perimetrului autorizat de ANRM", dar că „nu s-a respectat în toate zonele adâncimea de extracţie, stabilită la cota de +11 m".

Amendă de 6.000 lei

Conducerea ANRM susţine că în urma constatării acestor nereguli s-ar fi dispus ca, până la data de 15.05.2009, SC Miniera SA să finalizeze lucrările de corijare a vetrei în vederea readucerii la cota stabilită prin licenţă. „Având în vedere că, prin extracţia propriu-zisă a resursei minerale din perimetru, rezultă o excavaţie cu un volum considerabil, configuraţia terenului nu se poate aduce la forma iniţială, operatorul economic fiind însă obligat să realizeze lucrările de refacere a mediului, prevăzute în planul de refacere a mediului şi proiectul tehnic de refacere a mediului", se arată în adresa ANRM.

Tot reprezentanţii ANRM susţin: „Deoarece, până în prezent, nu s-a ajuns la limita rezervelor calculate şi înregistrate conform licenţei de exploatare nr. 1163/2000, configuraţia actuală a carierei nu impune realizarea taluzărilor finale ale carierei". În răspunsul primit la redacţie, conducerea ANRM ne informează că, pentru depăşirea, în anumite zone, a cotei stabilite, SC Miniera Medgidia SA a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 lei. Inspectorii ANRM au mai dispus ca SC Miniera Medgidia SA să reactualizeze planul de situaţie al carierei până la data de 15.05.2009.

ANRM plânge de mila Miniera Medgidia SA

Preşedintele Mărăcineanu ne-a informat că reprezentantul CIT Constanţa a efectuat un nou control la carierea Celea Lac pe 20 iulie, „constatându-se că lucrările de corijare a vetrei au fost realizate în proporţie de 90% în zona de NE-SE a carierei şi în proporţie de 60% din totalul lucrărilor aferente carierei". El a adăugat că la data controlului se desfăşurau activităţi de amenajare a vetrei în zona vestică a carierei şi că s-a dispus, totodată, ca lucrările de corijare să se finalizeze până pe 25.08.2009, „ţinându-se cont şi de situaţia financiară dificilă a operatorului economic", după cum se arată în adresa semnată de Gelu Agafiel Mărăcineanu. Aşadar, din răspunsurile ANRM putem deduce că, dacă amenajarea vetrei nu va fi gata la termen, s-ar putea ţine cont din nou de situaţia financiară a operatorului. Un asemenea răspuns pare strigător la cer, în condiţiile în care primarul reclamă un dezastru ecologic, spunând că terenul, pe care avea de gând să vândă loturi pentru case de vacanţă sau pentru diverşi investitori, este iremediabil distrus.

Terenul, trecut neproductiv în „agenda" lui Chiriţă

Tudor Nădrag ne-a declarat, ieri, că împreună cu avocaţii încearcă să găsească o soluţie pentru ca oraşul să nu mai plătească taxa de timbru extrem de mare în această situaţie. Edilul a precizat că va da în judecată în solidar ANRM, SC Miniera Medgidia SA şi Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, aceasta din urmă fiind acuzată de primar că a permis excavarea terenului sub cota de inundaţie. Tudor Nădrag mai spune că oraşul nu a văzut un leu din exploatarea acelui teren de către Miniera Medgidia, adăugând că bănuieşte că fostul edil, Ionel Chiriţă, ar fi avut o înţelegere tacită cu exploatatorii în acest sens. „Ei nu au plătit nici impozite şi nici măcar nu ne-au dat o cotă parte din câştig, aşa cum se face de obicei, pe motiv că acest teren era chipurile neproductiv. Au spoliat acest oraş, ba mai mult, ne-au cerut bani şi pe piatra pe care ne-au dat-o pentru aceste lucrări, dar nu vor vedea niciun ban cât voi fi eu primar. Trebuie să plătească pentru dauna pe care au cauzat-o localităţii", ne-a declarat Tudor Nădrag. Pentru a afla şi opinia sa, am încercat să îl contactăm telefonic pe fostul primar, Ionel Chiriţă, care însă, nu a fost disponibil.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

SURMELIS ARGENTINA PUSA

12 Feb, 2010 17:18

HA!HA!HA! Cand era primar IONEL CHIRITA ,TUDOR NADRAG era consilier local.Ce a facut fostul primar liberal ,a facut cu acordul consilierilor locali ,implicit si a lui TUDOR NADRAG.

Articole asemanatoare

Bărbat, săltat de poliţişti în zona ICIL din Constanţa. Pe numele lui era emis un mandat de executare

04 Nov 2018 486

Un nou magazin Lidl s-a deschis la Constanța. Zeci de oameni au așteptat la coadă. Unde este situat magazinul (galerie foto-video)

25 Oct 2018 11068

Când se deschide noul magazin Lidl, ridicat pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea din Constanța

19 Oct 2018 6742

Accident rutier în zona ICIL. Un motocilist a fost rănit

05 Oct 2018 594

Şantier pe bulevardul 1 Decembrie 1918 - zona ICIL din Constanţa. Se lucrează la accesul spre magazinul Lidl (galerie foto+video)

28 Sep 2018 2455

Atenţie, şoferi! Confort Urban anunţă lucrări în zona ICIL Constanţa pentru noul magazin Lidl

13 Sep 2018 2753

Continuă dezinsecția în cartierele din Constanța. Ce insecticid nou se va folosi (galerie foto)

27 Aug 2018 1797

Continuă acţiunile de dezinsecţie în municipiul Constanţa

15 Aug 2018 419

Accident teribil în Constanţa. O ambulanţă SMURD răsturnată. Două victime mama şi copilul (galerie foto şi video)

11 Aug 2018 25956

Vot în Comisia de Urbanism a CLM pentru benzinăria care va fi amenajată pe fosta autobază ICIL. Afacerea aparţine unui fost om politic constănţean (document)

26 Jul 2018 1568

Imagini de la eveniment Accident rutier în zona ICIL din Constanța. Două mașini implicate (galerie foto+video)

17 Jun 2018 2404

Alertă la pompieri. Un incendiu a izbucnit în apropiere de parcarea unui supermarket din zona ICIL din Constanța

11 Jun 2018 2308

Restricţii de circulaţie în zona ICIL. Ce se execută pentru magazinul Lidl

22 May 2018 2648

La Kaufland Constanța se blochează roțile în parcare. Care sunt motivele(galerie foto)

17 May 2018 26118

Lucrările la magazinul Lidl din zona ICIL continuă. Ce a solicitat Confort Urban SA de la APM Constanţa

15 May 2018 2415

Max Impex SRL poate demara consultarea publică pentru construirea staţiei de carburanţi în locul fostei autobaze ICIL Constanţa

11 May 2018 765

Recomandările Comisiei tehnice de urbanism pentru societatea Max Impex privind construirea staţiei de carburanţi în locul fostei autobaze ICIL Constanţa

28 Apr 2018 791

Accident rutier în municipiul Constanța în zona ICIL. Două mașini implicate. Un bărbat a fost rănit

24 Apr 2018 1510

Staţie carburanţi, în locul fostei autobaze ICIL din Constanţa

18 Apr 2018 2402

Constanța un oraș pustiu în prima zi de Paște. Nimic nu mișcă pe străzi (galerie foto)

08 Apr 2018 4819

Cum va arăta noul magazin Lidl construit pe locul fostei fabrici de pâine din zona ICIL a Constanţei. Despre accesul în parcare

02 Apr 2018 5692

Zeci de constănțeni pleacă spre Chișinău. Vor vota o declarație de recunoaștere a Actului Unirii din 27 martie 1918

23 Mar 2018 1772

Se poate și la noi. Ce măsură a fost luată la un șantier din Constanța în cazul mașinilor de mare tonaj (galerie foto-video)

13 Mar 2018 2960

Imagini de la eveniment. Pompierii ISU Dobrogea în alertă. Incendiu la o bancă din zona ICIL din Constanța. Agenții Zip Escort au intervenit cu operativitate (galerie foto+video)

21 Feb 2018 2587

Șantier în zona ICIL din Constanța Bretea de acces din bulevardul 1 Decembrie 1918. Cine este investitorul

10 Feb 2018 2681

Maşină de Iaşi accidentată, la Constanţa, abandonată într-o staţie a RATC. Circulaţia autobuzelor este îngreunată (galerie foto + video)

09 Feb 2018 1982

În exclusivitate Lucrările la noul magazin Lidl din zona ICIL Constanţa, demarate săptămâna viitoare (galerie foto+video)

09 Feb 2018 5301

Imagini dezolante în centrul Constanţei Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)

06 Feb 2018 4465

Atenţie şoferi! Trafic dirijat la intersecţia bulevardului I.C.Brătianu cu 1 Decembrie

11 Jan 2018 819

Constanţa. Tineri depistaţi cu substanţe interzise asupra lor în zona ICIL şi Piaţa Ovidiu

27 Dec 2017 1105

Heka Hospital, amenajat de Mohamed Zaher pe bulevardul 1 Decembrie, se modifică. Iată ce investiţii se fac!

21 Nov 2017 13144

Serviciul de Medicină Legală Constanţa se mută. Ce spune Marius Popa

15 Nov 2017 2334

Constanţa. Tineri prinşi de jandarmi cu pliculeţe cu substanţă vegetală asupra lor

31 Oct 2017 973

În ce stare sunt victimele accidentului ce a avut loc ieri în intersecția de la ICIL. O ambulanță și un taxi implicate în accident

27 Oct 2017 1913

Care este starea victimelor din accidentul rutier petrecut în zona ICIL

26 Oct 2017 2600

Pasagera din taxiul, implicat în accientul rutier de la ICIL, în comă

26 Oct 2017 3914

UPDATE Imagini de la eveniment - Ambulanță făcută praf de un taxi

26 Oct 2017 7013

Constănțeni păcăliți de un fals producător. Produse alimentare vândute ca fiind tradiționale de un comerciant din parcarea Kaufland Constanța (galerie foto+video)

18 Oct 2017 9539

Accident rutier pe strada Avram Iancu din Constanța. Un copil lovit de o mașină (galerie foto)

14 Oct 2017 1984

Constanţa. Locuitorii din zona ICIL au rămas fără apă caldă din cauza unei avarii CET Palas

11 Sep 2017 793

Cercetarea arheologică de la fosta fabrică de pâine Dobrogea s-a încheiat. Ce au descoperit specialiştii în istorie din Constanţa (galerie foto)

24 Aug 2017 4705

Heka Hospital. Spitalul deţinut de Mohamed Zaher şi-a instalat firma. Semn că de-acum este gata sau aproape gata (galerie foto)

14 Jun 2017 23328

Accident rutier în zona Kaufland Icil din Constanţa. Un bărbat a fost rănit (galerie foto)

07 Jun 2017 4105

Explozia unei anvelope de la un autobuz RATC a speriat locatarii din zona ICIL (video)

04 Jun 2017 2784

Constanţa. Atenţie şoferi! Nu funcţionează semafoarele în intersecţia de la ICIL

10 May 2017 1180

Atenţie şoferi. Evitaţi zona Casa de Cultură - ICIL din Constanţa. Se circulă bară la bară

08 May 2017 1992

Dobrogea Grup SA, o nouă solicitare la APM Constanţa. Este vizat un magazin de retail. Va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (galerie foto + document)

05 May 2017 3964

Tineri prinși cu jointuri asupra lor. Ce conțineau acestea

13 Mar 2017 1516

Schimbări la Diagnost SRL, societate care deţine spitalul privat din zona ICIL. Iată ce a decis Mohamed Zaher!

09 Feb 2017 3192

Se strânge zăpada din zona ICIL, în direcţia Casei de Cultură (galerie foto+video)

30 Jan 2017 2064