Unii rămân, alţii pleacă Cine sunt cei ce-au condus Constanţa ultimilor ani

cine_a_condus_constanta_-_sedinta_consiliul_local.jpgMandatul 2008 - 2012 a fost, pentru Consiliul Local Municipal Constanţa, unul relativ liniştit. Fără dezbateri prea aprinse, fără divergenţe de opinie care să fi devenit un eveniment în sine. Liniştea şi consensul au fost cuvintele de ordine. Asta pentru că PDL Constanţa a avut doar cinci consilieri PDL, doi dintre ei „pierduţi" pe drum, deoarece aceştia au votat fără excepţie proiectele iniţiate de Mazăre, dar şi pentru că liberalii nu s-au prea definit în opoziţie cu social-democraţii.

Indiferent însă de relaţiile dintre consilierii locali, în CLM Constanţa se iau cele mai importante decizii pentru urbe, se pun bazele celor mai mari proiecte, mai mult sau mai puţin benefice constănţenilor. Vorbim, cu alte cuvinte, despre un for decizional care reuneşte oamenii care conduc Constanţa. Astăzi, Consiliul Local se reuneşte în ultima şedinţă ordinară din acest mandat. Iată care au fost, în ultimii patru ani, cei care au decis, în numele nostru, soarta municipiului.

Primarul municipiului Constanţa, social-democratul Radu Mazăre, încheie al treilea mandat la conducerea administraţiei publice locale. S-a născut pe 5 iulie 1968 şi este absolvent al Institutului de Marină Civilă Constanţa, Specializarea Electromecanică. A început să activeze în politică în 1996, atunci când a devenit deputat al Partidului Democrat. După aproximativ un an, Mazăre demisionează din PD, dar rămâne în Camera Deputaţilor ca parlamentar independent. Din noiembrie 2004, el este preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

Social-democratul Gabriel Stan încheie al doilea mandat de viceprimar şi se pregăteşte pentru al treilea. Gabi Stan nu s-a remarcat prin iniţiative deosebite în Consiliul Local.

Cel de-al doilea viceprimar a fost, la debutul mandatului 2008 - 2012, Nicolae Nemirschi. Acesta a fost însă numit ministru al Mediului în decembrie 2008, în timpul guvernării PDL - PSD. Nemirschi trebuia să fie înlocuit de Valentin Pîrvulescu, actual consilier local, dar pentru că Pîrvulescu a declinat oferta, fotoliul a fost ocupat de Decebal Făgădău, care a fost numit la jumătatea lunii ianuarie 2009. Decebal Făgădău a fost directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi este secretar executiv al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa.

În formula iniţială a CLM Constanţa au figurat însă şi trei actuali parlamentari: deputatul Antonella Marinescu (PSD) şi senatorii Nicolae Moga (PSD) şi Mircea Banias (fost democrat-liberal, actual conservator). Cei trei au fost consilieri pentru doar câteva luni, căci ulterior alegerilor generale din noiembrie 2008 au renunţat la fotoliile de aleşi locali în favoarea Parlamentului.

Cătălin Filişan a figurat şi el în Consiliul Local Municipal Constanţa vreme de câteva luni. Mandatul lui Filişan a debutat cu tensiuni, căci CLM nu îi recunoştea calitatea şi, pe cale de consecinţă, nu îl valida. Democrat-liberalul devine, după ce dă în judecată CLM, consilier local pe 25 iulie 2008. Demisionează în aprilie 2009, pentru a se dedica în totalitate profesiei sale (este avocat).

PNL Constanţa nu a avut, în acest mandat, decât trei consilieri locali: Constantin Matei, Victor Manea şi Ovidiu Cupşa. Constantin Matei este fostul preşedintele al Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa şi, de asemenea, fost director al Portului Constanţa în timpul Guvernului Tăriceanu. Victor Manea, fostul contracandidat al lui Mazăre la alegerile locale din 2008, este în prezent preşedintele liberalilor din municipiul Constanţa. Ovidiu Cupşa a fost directorul ACN Constanţa şi vrea să devină, mai nou, directorul ANR.

Consilierii PDL „vopsiţi" sunt Mădălina Popa şi Dănuţ Moisoiu, foşti democrat-liberali, excluşi din partid în 2008, cu un scandal răsunător. Ei au votat, de fiecare dată conştiincios, proiectele lui Mazăre & Co. Ceilalţi trei democrat-liberali din CLM Constanţa sunt Florin Gheorghe, actual candidat PDL pentru Consiliul Judeţean Constanţa, Nicolae Şandru, director tehnic în cadrul ACN, şi Cristian Tănase.

Consilierii PSD din CLM Constanţa sunt Ali Nurhan (director executiv al HCM Constanţa), Nicolae Bileca, Paula Cioceanu (preşedintele Asociaţiei Fair Play), Mircea Dobre, care, prin firmele sale, a derulat contracte cu bani publici, fie cu administraţia locală, fie cu cea judeţeană, şi care totodată e cetăţean de onoare, Daniel Georgescu (susţinut, se pare, de partid pentru şefia ACN), Temur Ibraim, Carmen Onciu, Mihalache Muşat, George Papari (susţinut, potrivit unor surse, pentru conducerea ABADL), Valentin Pîrvulescu, Vasile Chirondojan, Ecaterina Prodan, Gheorghe Stoica (cetăţean de onoare din 2010), Felix Stroe (directorul RAJA Constanţa), George Vişan (preşedintele Organizaţiei Municipale a TSD Constanţa), Ion Ciobanu şi Răducu Popescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria a anulat parțial hotărârea BEM Cei cinci reprezentanți de la AUR de pe lista pentru Consiliul Local Municipal Constanța pot candida!

06 May 2024 455

Primăria și Consiliul Local Cuza Vodă, mesaj de Paște

04 May 2024 259

Primăria și Consiliul Local Mihail Kogălniceanu, mesaj de Paște

04 May 2024 249

Primăria și Consiliul Local Mangalia, mesaj de Paște

04 May 2024 244

Prefectul Județului Constanța și Consiliul Local Năvodari, părți într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Constanța

04 May 2024 894

Candidaturile PRM la Consiliul Local Constanța au fost admise

03 May 2024 712

Consiliul Local Limanu și Prefectul Județului Constanța, părți în două dosare aflate pe rolul Tribunalului Constanța

02 May 2024 486

PNL Constanța decide săptămâna viitoare cine îl înlocuiește pe Daniel Gigi Tatu în Consiliul Local Municipal Constanța!

02 May 2024 342

Procesul deschis Consiliului Local Constanța de compania Tundria Patru Invest SRL, ajuns la Curtea Supremă

01 May 2024 457

Candidaturi pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local Constanța, respinse la Biroul Electoral de Circumscripție Constanța

01 May 2024 1084

Se amână Serbarea Câmpenească organizată de Primăria și Consiliul Local Cumpăna, județul Constanța

30 Apr 2024 491

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, din Constanța, cumpără energie electrică de la Termo Ploiesti SRL, controlată de Consiliul Local Ploiești

30 Apr 2024 408

Lista candidaților din partea PUSL pentru Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean Constanța

29 Apr 2024 1923

Lista consilierilor PNL pentru Consiliul Local Constanța și Consiliul Județean Constanța

29 Apr 2024 2353

Dosarul Retrocedărilor! Judecătorii explică de ce Giurgiucanu a pierdut procesul cu Municipiul Constanța pentru terenul din zona Cazino, Mamaia (MOTIVARE)

28 Apr 2024 624