Dedicatii "fara numar" de Ziua Rromilor

Atasamente: 1207692675.pdf 1207692699.pdf
1207686601.jpg

Liderul Partidei Rromilor a organizat, ieri, o petrecere pe cinste in Piata Grivitei * Mai multe poze de la eveniment pot fi accesate in editia online a cotidianului nostru

Semn ca sunt exclusi de societate, dar iubiti de divinitate, rromii care si-au serbat, ieri, ziua au petrecut de mama focului sub un cer insorit. Totul a fost pus la punct, in cele mai mici detalii, de Mircea Alexandru, liderul Partidei Rromilor din Constanta. S-au cinstit cu lichioruri fine, dar nu au renuntat nici la traditionalele blonde. Pentru a-si domoli poftele, nu au ales bucate rafinate, care mai de care mai asortate, si nici nu s-au intins la mese festive. Le-au fost indeajuns micii rumeniti la foc domol si, fara ifose, au mancat pe saturate. Au dantuit pe ritmuri lautaresti si, pentru a dovedi ca muzica lor nu se canta, asa, intr-o doara, au avut si instrumentisti bine pregatiti, cu vioara la subrat. Si surpriza, se pare ca, in ciuda asteptarilor, manelele nu sunt de nasul rromilor de la malul marii. Dovada ca sunt mai stilati si ca a noastra metropola a fost clasificata, in mod eronat, templu al manelelor, tiganii s-au desfatat ascultand o "muzica buna". Nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a incinge atmosfera si pentru a-si incepe dansurile unduitoare. Si ce daca de sub tricourile mulate, in culori cat mai deschise, li se iveau burtile impunatoare. Doar e un semn de barbatie si de opulenta.

Unde-s pirandele?

De la cheful ce s-a incins la o terasa din Piata Grivitei, zona lor preferata, au lipsit vestitele pirande. Au lipsit fustele sclipitoare, in culori de-ti iau ochii, si salbele din par. Semn ca barbatii au dorit sa se lafaie in voie, la masutele din plastic, fara a fi deranjati de privirile oachese ale sotiilor. In schimb, la party-ul rromilor, au avut acces chiar si gura-casca ai pietelor, ceea ce arata ca sunt frati cu toata lumea. Imagini rupte din mediul unei satre au fost completate de vanzatorii ambulanti. "Hai sa-ti dau, frate, blugu'", rasuna din cand in cand din gura comerciantului care, in treacat, isi expunea marfa kitsch-oasa. Doar, doar, o face un banut in plus, cu atat de multi invitati de seama.

Daca nu-i Armani, nu-i bun

Sunt criticati sau, mai mult, huiduiti. Cand ii vezi pe strada, intorci capul in directia opusa si-ti strangi geanta, din reflex, cat mai aproape de corp. Cand te deplasezi cu vreun mijloc de transport in comun, preferi sa stai cat mai departe de ei, pentru ca simti cum un miros inecacios te imbie sa lasi la o parte bunele maniere si sa devii, putin cate putin, rasist. Marea majoritate a persoanelor ii reduc la stadiul de "puradei nespalati". Pana si cainii se simt in primejdie in preajma lor si isi arata coltii in semn de revolta. Sunt dispretuiti, fara a fi luat in considerare faptul ca ale lor haine sunt croite de mari creatori de moda sau sunt cumparate de peste hotare. Ma intreb cam cat costau ochelarii de soare ai lui Pepe, un rrom tinerel. Se numara printre invitatii de seama ai lui Mircea Alexandru. Cu burta la soare, nu se arata preocupat de camerele de filmat. Doar nu comitea, de aceasta data, nicio ilegalitate. Se mandrea cu tatuajele-i, si ele colorate, iar privirea ii era ascunsa de nelipsitii ochelari de soare. Armani, bineinteles.

Parada VIP-urilor

O zi a rromilor nu avea cum sa treaca neobservata. Toata lumea s-ar fi asteptat ca toti petrecaretii sa se prezinte la chef in haine de doi bani. Ei bine, nu a fost asa, cel putin nu pentru toti. Au fost invitati imbracati la costum si, uneori, cravata, dovada ca s-au gatit ca tot romanul, in zi de duminica. Intr-adevar, modul in care si-au asortat hainele de gala nu era tocmai adecvat. Costumul cu ochelari de soare sprijiniti de fruntea brazdata de sudoare e o moda, doar a lor. Neacceptata de noi, venerata de ei. Dar, cum, necum, si ai nostri baietasi de bani gata, in dorinta de a intrece orice limita a bunului simt, se perinda prin oras, chiar si atunci cand tuna si fulgera, afisandu-si, fara rost, accesoriile ce ar trebui sa-i protejeze de razele soarelui. Din aceasta parada a asa-ziselor vip-uri tiganesti, nu aveai cum sa nu-l observi pe un domn ferchezuit ca la carte. Imbracat din cap pana in picioare in alb si cu-o palarie in aceeasi nuanta anunta noile tendinte in materie de moda.

Invitati de toate rangurile

Dupa ce a laudat initiativa Norvegiei de a pune la dispozitie statului roman milioane de euro in cadrul unei conferinte ce a reunit ambasadori, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor sau ai Consulatului onorific al Norvegiei, Danut Culetu, prefectul judetului, si-a facut timp pentru a trece si pe la cheful pus la punct de rromii constanteni. Nici Ionut Gheorghe, pugilistul care, la sfarsitul lui 2006, a ucis, intr-un accident rutier, doua persoane, nu a catadicsit sa lipseasca de la o astfel de petrecere. Ca intr-un ring de box, si-a facut knock out adversarii, din prima runda. Probabil, in acest mod se pregateste pentru jocurile olimpice de la Beijing. Sub deviza "inca una si ma duc", toti s-au distrat pe cinste si nu s-au lasat intimidati de flash-urile aparatelor foto.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja. Un pieton a fost lovit!

19 May 2024 586

Județul Iași Accident rutier mortal între două motociclete și un autoturism. Trei persoane au decedat (GALERIE FOTO)

19 May 2024 788

Un elicopter al preşedinţiei Iranului, implicat într-un accident aviatic

19 May 2024 314

Noi informații despre accidentul de navigație de la Sf. Gheorghe (FOTO+VIDEO)

19 May 2024 754

ANR Operaţiunea de căutare a celor trei marinari sirieni dispăruţi, suspendată

18 May 2024 529

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța, din Judecătoria Mangalia, vrea să plece de la Mangalia! Iată când s-ar putea decide totul (DOCUMENT)

18 May 2024 1265

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 1282

Oficial de la IPJ Tulcea despre accidentul de pe DN 22A. Coliziunea s-a produs la depășire

17 May 2024 967

UPDATE ISU Delta Tulcea despre accidentul rutier de pe DN22, cu opt persoane implicate (Galerie FOTO)

17 May 2024 838

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 715

Știri Constanța Șofer băut, prins la volan de polițiști după ce a cauzat un accident rutier

17 May 2024 412

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre Corbu și Năvodari, în care culturistul Costel Căileanu a decedat

16 May 2024 891

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6962

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 67

16 May 2024 243

Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul decedat în accidentul de pe DJ 226 din județul Constanța (FOTO)

16 May 2024 2905