Cuget Liber Cati Hristu ar fi vrut 80 de centrale eoliene pe pamanturile lui, dar a obtinut doar 15!

Ieri, la Tribunalul Constanţa s-a judecat recursul declarat de primarul suspendat de la Cogealac, Cati Hristu, şi de încă cinci localnici, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu, şi Florian Barbu, împotriva deciziei Judecătoriei Constanţa, care a decis arestarea lor preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Pentru susţinerea lui Cati Hristu şi a celorlalte cinci persoane arestate s-au aflat, ieri, pe holurile Palatului de Justiţie din Constanţa, Dimu Polifronie - cunoscut judecătorilor din alte dosare penale şi, se pare, apropiat al primarului Hristu, dar şi Tudorel Chesoi, preşedintele organizaţiei judeţene a PNŢCD Constanţa.

Primarul este acuzat de comiterea infracţiunilor de instigare publică şi apologia infracţiunilor, iar ceilalţi cinci pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în formă agravantă, la care se adaugă, în cazul tuturor, comiterea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În propunerea de arestare a procurorilor constănţeni se spune că „în perioada 19 - 25 iulie 2010, Cati Hristu, în calitate de primar al comunei Cogealac, folosind autoritatea deţinută de această calitate, a iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii unor infracţiuni de violenţă, motivate de diferenţa de opinii şi de starea de litigiu dintre primăria comunei şi o societate privată, legat de folosinţa unor suprafeţe de teren în scopul amplasării de generatoare eoliene de electricitate”.

Procurorii spun că datele care au reieşit din anchetă arată că primarul Cati Hristu a mobilizat întrunirea unei mari mase de oameni în faţa Primăriei Cogealac, prin chemarea unor angajaţi ai primăriei, a rudelor acestora şi a unor cetăţeni străini de comună şi problemele ei, pe unii dintre aceştia determinându-i chiar prin oferirea unor sume de bani să genereze scandalul la care s-ar fi ajuns.

Prin urmare, la data de 26 iulie, ca urmare a eforturilor sale, începând cu ora 8 dimineaţa, în faţa Primăriei din Cogealac s-ar fi strâns peste 100 de persoane, pe care le-ar fi „îndemnat să nu respecte legile şi să-şi impună voinţa prin forţă, în interesul lui şi al grupului de adepţi”.

3.000 de euro pentru o eoliană

Anchetatorii spun însă că motivaţia reală a tuturor acestor demersuri ar fi fost generată de nemulţumirea lui Cati Hristu că, în raport cu SC CEZ România SRL, el nu reuşise să amplaseze mai multe centrale eoliene pe terenurile pe care le are în proprietate. De menţionat că proprietarul care închiriază terenul aferent unui generator eolian de electricitate încasează suma de 3.000 de euro pe fiecare turbină, ceea ce ar justifica interesul financiar al primarului.

Procurorii spun că primarul Cati Hristu ar fi „instigat public” persoanele care se strânseseră în faţa primăriei să facă scandal, ele deplasându-se, de altfel, cu 40 de maşini, la punctele de lucru ale SC CEZ România SRL.


Pavel Copilescu este cel care a condus utilajul Wolla, cu care a încercat şi, în mare parte, a reuşit să alunge agenţii de pază de la punctul de lucru al societăţii amintite.

De asemenea, Florian Barbu, Mitică Lenu, Ilie Coman, Daniel Cornea, Laurenţiu Ruscu, Mihai Dore - viceprimarul comunei şi Nicolae Dore, fratele său, ar fi executat dispoziţiile primarului, „în sensul că agitau lumea”.


Oamenii conduşi în revolta lor de cei amintiţi mai sus s-au deplasat la cel de-al doilea punct de lucru al societăţii, iar „în urma atacului” - spun procurorii în propunerea de arestare - a fost necesară executarea de focuri de armă.

Cei care erau în primul flanc, respectiv Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurenţiu Ruscu, Ilie Coman şi Daniel Cornea, au fost răniţi.

„Talibanii“ de la Cogealac

Procurorii au susţinut în propunerea de arestare că prin lăsarea în libertate a inculpaţilor există riscul ca asupra martorilor din dosar să fie efectuate presiuni, mai ales că multe dintre persoanele audiate de procurori ar fi spus că „grupul de «talibani» manipulat de primar va încerca să determine o modificare nelegală a poziţiilor procesuale”.

„Spre exemplu, dacă consilierii comunali au fost urmăriţi, ameninţaţi, agresaţi de grupul de presiune condus de Cati Hristu doar pentru că nu erau de acord cu propunerile sale de reglementare a activităţii administraţiei locale, este uşor de imaginat ce va putea face acesta când îi este în pericol propria libertate” - mai spun procurorii. Procurorii se bazează pe 15 declaraţii ale unor oameni din comună care au declarat că, de frica primarului şi a celorlalţi inculpaţi, au început să părăsească localitatea şi să locuiască pe la rude şi prieteni.

Acţiunea primarului este „justificată”, potrivit spuselor procurorilor, prin faptul că nu a reuşit să obţină amplasarea pe terenurile proprietatea sa a unui număr de 60 - 80 de centrale eoliene, ci numai 15, „fapt pentru care a încercat să sprijine firma concurentă în acest scop, a înţeles să manipuleze oamenii, să constituie o masă de manevră pentru realizarea unui interes ilicit”.

Ieri, după pledoariile avocaţilor care au susţinut că nu se impune arestarea celor şase, ci cercetarea lor în stare de libertate, atât Cati Hristu, cât şi ceilalţi cinci inculpaţi nu au vrut să declare nimic în ultimul cuvânt, lăsând la aprecierea instanţei dacă se impune sau nu arestarea lor.

Aseară, magistraţii de la Tribunalul Constanţa au dispus respingerea recursului declarat de inculpaţi împotriva emiterii mandatelor de arestare, urmând ca cele şase persoane din scandalul de la Cogealac să rămână după gratii.

Peste zece persoane care au participat la conflictul care a avut loc, săptămâna trecută, în localitatea Cogealac, au fost audiate, ieri, de poliţişti, oamenii legii urmând să decidă dacă se impune ca vreuna dintre ele să fie reţinută.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe „Mai mulți edili de la alte partide au anunțat că la următoarele alegeri locale vor candida din partea PSD“

29 Feb 2024 1064

Primarul de la Cogealac, Cati Hristu va candida pentru un nou mandat din partea PSD Constanța!

29 Feb 2024 1112

Judecătorii au anulat cererea de divorț formulată de Cati Hristu, edilul localității Cogealac

13 Dec 2022 7102

Achitat în trei dosare penale Fostul primar de la Cogealac, cooptat într-o societate comercială

27 Mar 2019 2377

Revista presei locale

15 Sep 2018 1613

Judecătoria luase o hotărâre fără precedent în politica din Constanţa! Verdict final în cazul lui Cati Hristu, fostul primar din Cogealac (documente)

09 Oct 2017 4408

Premieră în politica din Constanţa! Ce decizie au luat judecătorii Curţii de Apel

08 Apr 2017 3436

Hotărâre fără precedent în politica din Constanţa! Judecătorii se pregătesc să redeschidă dosarul unui fost primar, actual viceprimar

04 Mar 2017 6732

Premieră în lumea politică din Constanţa! Cati Hristu, fostul edil din Cogealac, nu mai are voie la primărie în următorii zece ani

15 Jan 2017 15758

Cati Hristu poate candida liniştit la următoarele alegeri. A scăpat şi de dosarul creditelor bancare

12 Feb 2016 3407

Un fost primar din judeţul Constanţa, achitat pentru a treia oară

11 Feb 2016 2748

Fostul primar din Cogealac, Cati Hristu, achitat pentru a treia oară

10 Dec 2015 3087

Exclusiv Fostul primar din Cogealac, Cati Hristu, achitat în dosarul „Voturi pe pâine“

09 Dec 2015 2814

Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de Cati Hristu în dosarul creditelor bancare (document)

01 Jul 2015 2567

Opinie minoritară pentru condamnare cu executareCurtea de Apel Constanța a închis unul dintre dosarele lui Cati Hristu, fostul edil din Cogealac

30 Jun 2015 2502