Cuget Liber Galeriile „Amfora" se desfiinţează

Asociaţia artiştilor plastici „Amfora" devine Careul Artelor „Amfora" şi va funcţiona în cadrul Cercului Militar Constanţa

 

După reorganizarea făcută de Consiliul Judeţean în luna iulie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) , cu sediul pe bulevardul Ferdinand, care adăpostea Galeriile „Amfora", a fost absorbit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii, care a preluat, de asemenea, şi Universitatea Populară Constanţa. Odată cu această mutare, „Amfora" şi-a pierdut sediul, care îi era pus la dispoziţie de CJCPCT. Conducerea Şcolii Populare de Arte şi Meserii nu este, însă, dispusă să preia sediul Ga-leriilor „Amfora", întrucât instituţia nu-şi poate permite o cheltuială în plus. Astfel că artiştii plastici din cadrul Asociaţiei „Amfora" vor expune, de acum înainte, la sala destinată activităţilor de acest gen din cadrul Cercului Militar Constanţa.

Dorinţa de a continua activităţile artistice i-a determinat pe artiştii amatori să bată la uşa unor instituţii care le-ar putea acorda un spaţiu expoziţional. Au găsit înţelegere la Cercul Militar, al cărui director, m.m.pr. Liviu Tănase, a acceptat să le pună la dispoziţie sala expoziţională deja existentă în instituţie, unde artiştii Cercului Militar îşi prezentau lucrările de pictură sau fotografie. Lor li s-au alăturat, acum, artiştii plastici ai „Amfora", grupul nou format fiind denumit Careul Artelor „Amfora" al Cercului Militar Constanţa. Istoria de 27 de ani a Asociaţiei „Amfora" se pierde, însă, întrucât Cercul Militar nu poate prelua o organizaţie cu personalitate juridică. Artiştii şi-au putut păstra, însă, titulatura „Amfora", pentru ca istoria lor să nu se şteargă atât de brutal.

Artiştii se vor afla, în perioada 3-13 septembrie în tabăra de creaţie „Amfora", de la Costineşti, ajunsă la cea de-a treia ediţie. Manifestarea se desfăşoară în cadrul programului „101 zile de cultură la Costineşti, organizată de Asociaţia „Patriot". În intervalul 16-29 septembrie, Careul Artelor „Amfora" al Cercului Militar va prezenta lucrările grupate în cadrul Salonului de Toamnă.

Între timp, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale se pregăteşte să se mute în demisolul Universităţii Populare. Din cauza lipsei de spaţiu, o parte dintre cărţile aparţinând Centrului vor fi depozite într-un alt sediu al CJCPCT, aflat pe bulevardul I.C. Brătianu, unde îşi desfăşura activitatea Ansamblul „Plaiuri dobrogene".

În ceea ce priveşte personalul, din cei 31 de angajaţi ai CJCPCT au mai rămas şase, în urma disponibilizărilor. Odată cu desfiin-ţarea CJCPCT şi absorbirea sa de către Universitatea Populară, a dispărut Ansamblul „Plaiuri Dobrogene", cei 27 de membri ai săi intrând în şomaj. Odată cu aprobarea noii organigrame, în urma procesului de absorbţie, Şcoala Populară de Arte şi Meserii funcţionează cu 22 de angajaţi, numărul iniţial de posturi fiind de 64.

În ceea ce priveşte sediul CJCPCT, unde se afla şi spaţiul expoziţional al „Amfora", acesta va fi predat pe 10 septembrie Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public şi Privat".

Rămâne de văzut ce va face administraţia locală cu spaţiul din buricul târgului: îl va transforma în spaţiu comercial sau îl va folosi tot în domeniul culturii, atât de vitregit la Constanţa, dându-l, să zicem,... Muzeului de Artă Populară, singura instituţie de cultură din subordinea Primăriei Constanţa?

Cele două secţii ale Şcolii Populare de Artă, Biroul conservare şi promovare a culturii tradiţionale şi Serviciul educaţie, învăţământ, formare profesională, vor fi conduse de Alexandru Magiru şi, respectiv, Silvia Ţigmeanu.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 457

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 270

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 458

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2084

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 979

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 589

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 532

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 637

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 963

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 587

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 567

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 598

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 899

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2434

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 926