Liderul de opinie Guvernul Boc subminează arheologia Constanţei - Din faţă muzeu, din spate... văleleu!

Toate lucrările de renovare şi reabilitare, care ar fi trebuit să vizeze Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, sunt blocate din cauza guvernanţilor. „Boc a creat un blocaj odată cu aprobarea actului normativ prin care am fost obligaţi să reducem cheltuielile cu 20%. Dacă acum ne vine o factură mai mare la căldură, spre exemplu, nu pot să o plătesc şi rămân restant", a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Potrivit acestuia, instituţia pe care o conduce este ţinută pe linia de plutire de sponsorizări, „pentru o mână de var pe care trebuie s-o dau într-o sală, de exemplu, nu vine să mă sponsorizeze, iar cheltuieli ca să cumpăr nu mai pot face". Anul acesta, clădirea ar fi trebuit să intre în consolidări - partea de fundaţie - şi câteva spaţii ar fi trebuit reabilitate cu bani de la greci. Este vorba despre două milioane de euro prin programul „Hyperb" şi alte 500.000 euro, contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa. „Demersurile s-au făcut încă din 2005 pentru acest program, dar fondurile au fost aprobate abia la jumătatea acestui an. Nu ştiu de ce. Proiectul a fost lansat cu fast după ce, acum cinci ani, am primit şi o vizită oficială din partea Ambasadei Greciei", a povestit Gabriel Custurea. La auzul veştii că, în sfârşit, se încep lucrările, angajaţii au eliberat spaţiile puse pe lista de renovări şi stau şi aşteaptă de şase luni.

Plouă prin acoperiş

Problema acoperişului nu a fost încă rezolvată din acelaşi motiv: Ordonanţa Boc-ului pentru reducerea cheltuielilor. „Plouă în birourile de la ultimul etaj din cauza acoperişului. Încă nu a fost reparat. Sperăm ca, poate în 2011, să putem cuprinde în bugetul nostru şi aceste lucrări", a declarat directorul Muzeului de Istorie, Gabriel Custurea. Şi tâmplăria ar trebui schimbată. Este veche, din lemn, iar vântul intră nestingherit în încăperi. Costurile ar fi enorme. Cât timp vremea permite, arheologii muzeului continuă lucrările de descărcare de sarcină arheologică pentru terenul pe care se va construi şoseaua de centură. Problema este că angajaţii tremură de frig pe şantier. Şubele din dotare, „datând" din 1970, s-au ros şi nu mai pot fi purtate. Unele noi ar însemna o investiţie în plus pentru muzeu.

Recompensele, un vis!

Nici patrimoniul muzeului nu mai poate fi lărgit, pentru că, din cauza crizei, constănţenii care găsesc diverse obiecte de valoare nu le mai predau. Preferă să încerce să le vândă la particulari, căci nu mai sunt bani pentru astfel de recompense. „S-a dus vestea că nu mai avem bani şi nu mai vine nimeni să ne aducă obiecte", a explicat directorul Muzeului de Istorie. Cea mai mare sumă de bani dată drept răsplată unui constănţean pentru descoperirile de valoare predate instituţiei a fost de 20.000 de lei. „În 2003, un tânăr ne-a adus 15 kilograme de monede din secolul VI, pe care le-a găsit într-un şanţ din Obor. Erau peste 7.000 de monede, unele dintre ele extrem de rare. Nu am avut bani, dar ne-a ajutat Consiliul Judeţean", a adăugat Gabriel Custrea. Bugetul pe 2010 alocat Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este de 400.000 lei, suficient dacă nu sunt implicate cheltuieli mari şi dacă se strânge cureaua la maximum.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

gica contra

12 Nov, 2010 05:05

Mai draga IP3 CUSTUREA, dar de aia 444000 lei pe care tu traian si lungu i-ati cedat depromului lui coja in afacerea Autostrada nu amintesti? Ati bagat banii in buzunar si acum faceti pe niznaiul. Acum te plangi ca n-ai bani dar cu traficantii de moneda si cu detectoristii ai cheltuit anul trecut 80.000. Acum ti-au taiat macaroana si nu mai ai ce ciordi.

Articole asemanatoare

Magistrații au amânat cauza Temocentrale Constanța SA și Termoficare Constanța SRL se judecă pentru datorii instituționale!

26 Apr 2024 283

Termoficare Constanța anunță programul în care va distribui factura fiscală asociațiilor de proprietari

17 Apr 2024 471

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 726

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 656

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 554

Cumpărare directă Constanța Proiect Group va gestiona sistemul de iluminat public în Crucea (DOCUMENT)

31 Jan 2024 564

Îmbunătățiri pentru sistemul e-Factura. Anunțul Ministerului Finanțelor

18 Jan 2024 529

Ministerul Finanțelor Peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura

11 Jan 2024 684

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş 2,78 milioane de facturi înregistrate în sistemul e-Factura, în valoare de 16 miliarde de lei

08 Jan 2024 960

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș De modulul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale

30 Dec 2023 680

Ministerul de Finanţe va începe o campanie de informare cu privire la factura electronică (VIDEO)

29 Dec 2023 904

Avertisment al ANAF! Mai multe mesaje false referitoare la RO e-Factura, transmise în numele instituției

27 Dec 2023 949

Garda Națională de Mediu Amenzi în valoare de 70.000 de lei şi sesizare penală pentru doi agenţi economici

21 Dec 2023 772

SmartBill a emis deja peste 3 milioane de e-Facturi și susține antreprenorii români în tranziția către noul sistem național de facturare e-Factura, obligatoriu din ianuarie 2024

18 Dec 2023 735

e-Factura devine obligatorie de la 1 ianuarie! Important pentru toate firmele

10 Dec 2023 1793