Liderul de opinie În caz de cutremur, Peste o sută de clădiri riscă prăbuşirea

Zona Peninsulară a oraşului este un adevărat butoi cu pulbere... Nu este vorba despre niciun atac terorist, ci despre zecile de clădiri vechi care, la un eventual cutremur, ar putea fi avariate grav sau, în cel mai rău caz, s-ar face una cu pământul. Cinci clădiri din oraş au fost încadrate în clasa 1 de risc seismic. Traian 25, Gen. Manu 32, Callatis 31, Mercur 10 şi Ştefan cel Mare 26 sunt adresele imobilelor cu probleme. În urmă cu câţiva ani, au fost adoptate mai multe acte normative care au avut ca obiect clădirile vechi, a căror rezistenţă a scăzut odată cu trecerea timpului. Aceleaşi acte normative au stabilit că gradul de risc seismic trebuie stabilit prin expertiză. La Constanţa, prima acţiune de identificare şi expertizare a clădirilor s-a efectuat prin anii '90. Anul trecut, administraţia locală a făcut o nouă evaluare, în urma căreia zece clădiri din municipiul Constanţa au fost încadrate în gradul unu de risc seismic. În condiţiile în care casele naţionalizate s-a întors la foştii proprietari, responsabilitatea întreţinerii imobilelor le revine în totalitate.

Expertiza, obligaţia proprietarului

Reprezentanţii administraţiei locale sunt cei care au identificat clădirile cu probleme. În Constanţa, cu precădere în Zona Peninsulară, au fost identificate peste o sută de imobile ce riscă să fie avariate grav în cazul unui cu tremur cu magnitudinea de peste şapte grade. Proprietarii au fost notificaţi şi invitaţi, astfel, să expertizeze imobilele. Este vorba despre clădiri, cu spaţii comerciale la parter, construite înainte de 1978. Dacă, în termen de doi ani de la primirea notificării, expertiza nu a fost efectuată, urmează o nouă notificare. Specialiştii susţin că doar expertiza este cea care stabileşte încadrarea clădirilor în gradele 3, 2, 1 sau 0 de risc seismic. În cazul în care imobilul a primit gradul 0 de risc, este clar că reprezintă pericol de prăbuşire. Legea prevede că „nerespectarea prevederilor art. 10, alin (1), lit. a)si b) privind contractarea proiectării/execuţiei lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic a clădirii, respectiv, de la data finalizării proiectului de consolidare" se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei.

Dau din colţ în colţ...

Mulţi dintre foştii proprietari care au primit înapoi imobilele revendicate dau acum din colţ în colţ, pentru că nu au cu ce să plătească expertizele. Astfel s-a născut un cerc vicios. O portiţă de ieşire ar fi, dar, pentru asta, trebuie să existe expertiza... Programul naţional pentru consolidarea clădirilor cu mai multe etaje încadrate în gradul 1 de risc seismic. Anul trecut, programului i-ai fost alocate peste opt milioane de lei. Numai că, din situaţia decontărilor, postată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, reiese că cereri au fost depuse doar pentru imobile din Bucureşti şi alte două judeţe.

http://lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa face angajări!

25 Apr 2024 408

Termoficare Constanța SRL anagajează. Ești interesat?

25 Apr 2024 447

Termoficare Constanța angajează! Vezi ce post este disponibil

25 Apr 2024 148

Primăria Comunei Seimeni angajează. Vezi dacă ești interesat

25 Apr 2024 305

Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa angajează. Detalii

22 Apr 2024 782

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 451

#ConstantaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 14. 22 aprilie 2024- Suntem în vârful valului de energie

22 Apr 2024 378

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Sunt posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

21 Apr 2024 857

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02311 Constanța angajează! Ce post este scos la concurs

20 Apr 2024 7408

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 743

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 590

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia scoate la concurs un post vacant. Detalii

19 Apr 2024 547

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 793

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 582

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 700