Observator de Constanţa Schiloditi de sanatatea constanteana

Tot mai multi pacienti depun plangeri la Colegiul Medicilor impotriva doctorilor Spitalului Clinic Judetean de Urgenta

Ultimul pe lista neagra este medicul Vlad Tica, acuzat ca a sectionat vezica unei paciente in timpul unei interventii

Este binecunoscut faptul ca o buna parte dintre constanteni prefera sa-si faca investigatii medicale si sa se trateze in alte spitale decat cele de la malul marii. Adevarate sau doar simple „rautati", cum le caracterizeaza de obicei medicii implicati, tratamente sau interventiile chirurgicale eronate afecteaza grav imaginea sistemului sanitar de pe litoral.

Au uitat un... pansament in pacient

Ultimul caz intrat in atentia Colegiului Medicilor Constanta priveste o interventie chirurgicala efectuata de dr. Vlad Tica (foto) la inceputul acestui an. Gabriela Stan, de 40 de ani, s-a operat in luna februarie de fibrom la SCJU, sectia de ginecologie. „Au uitat un pansament in mine. Imi curgea urina prin vagin. Un medic m-a indrumat catre medicul Felix Voinea, de la urologie. In urma investigatiilor am aflat ca, in timp ce ma inchidea, medicul Tica mi-a cusut si vezica, in trei locuri. Trei luni am stat cu sonda si cu pampersi, ca sa ma vindec. Dupa patru luni, cand am ajuns la ecograf, s-a descoperit ca nu erau numai leziunile din vagin ci si ureterul drept fusese sectionat la operatie. Puteam sa mor", sustine pacienta. Femeia a sesizat Colegiul Medicilor si Asociatia pentru Protectia Drepturilor Pacientilor si il acuza pe Vlad Tica de malpraxis. Ramane de vazut cum va fi analizata plangerea pacientei de catre colegiu, mai ales ca dr.Tica ocupa functia de vicepresedinte la nivel national al acestei institutii si deci, are greutate in biroul executiv. De cealalta parte, medicul a explicat ca astfel de complicatii pot aparea in timpul unor interventii si ca regreta incidentul.

Cazul Tusa, sau cum ti se extirpa un san degeaba

La inceputul acestei luni, comisia de Malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta a stabilit ca medicii Dana Ples si Octavian Unc sunt vinovati in cazul pacientei Maria Tusa. In 2008, femeia, in varsta de 44 de ani, domiciliata in Lazu, s-a prezentat la un control dupa ce a observat un nodul la sanul stang. In urma controlului, medicul Dana Ples i-a spus ca ar avea cancer si ar fi recomandat extirparea sanului. Femeia a fost operata de medicul chirurg Octavian Unc. Dupa extirparea sanului, pacienta a urmat un tratament cu citostatice. In urma unui control realizat in 2010 la Institutul de Oncologie Fundeni, femeii i s-a spus ca nu a avut cancer, ci mastoza chistica. In mai 2010, pacienta a depus o plangere penala impotriva celor doi medici si a sesizat Comisia de Malpraxis a DSPJ. In replica, cei doi medici au declarat ca pe baza analizelor efectuate, au procedat corect. DSPJ a decis insa in favoarea reclamantei. Numai ca acest lucru nu o ajuta cu nimic pe femeia schilodita. „Nu putem sa le suspendam dreptul de libera practica, insa pacienta ar putea fi despagubita de firma asiguratoare a medicului", a explicat Constantin Dina, directorul DSPJ.

Au ajuns sa falsifice fisele de internare

Cel mai grav caz din ultimii ani s-a petrecut in prima parte a acestui an, de aceasta data la Medgidia. Un micut de trei a murit pe patul de spital la cateva ore dupa ce fusese internat. Initial, medicul a spus ca micutul suferea de diabet, insa la autopsie s-a descoperit ca avea pneumonie. In urma unei expertize criminalistice s-a stabilit ca medicul Simona Tona a modificat documente medicale dupa ce Eduard Teodor Popescu a murit in Spitalul Medgidia. Dupa ce au comparat fisa initiala cu cea completata de medic s-a stabilit ca analiza de sange si tratamentul aplicat, respectiv glucoza, precum si alte rubrici au fost completate dupa moartea pacientului.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1339

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 889

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1610

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 856

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 891

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 926

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2554

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1028

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3742

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 868

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1714

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 746

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2346

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2685

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3130