A fost lansată lucrarea „Dobrogea între medieval şi modern“

DECUPAJ carte1.jpgAlbumul a apărut prin susţinerea financiară integrală din partea subprefectului Claudiu Palaz, care a readus, astfel, patriotismul în inimile constănţenilor  

Ziua de 23 noiembrie, data la care, în urmă cu 130 de ani, se instala la Constanţa administraţia militară şi civilă, în frunte cu prefectul Remus Opreanu, a fost marcată, cu fast, în Piaţa Ovidiu.  

O simulare a unei lupte din timpul Războiului de Independenţă şi lansarea unui album care reconstruieşte istoria Dobrogei din perioada 1406 - 1918 au avut menirea de reîmprospăta memoria constănţenilor. Timp de o jumătate de ceas, persoanele care au luat parte la eveniment au participat la o reprezentaţie a cuceririi redutei Griviţa. Membrii Asociaţiei Tradiţia Militară, cea mai veche şi cea mai numeroasă asociaţie de reconstituire istorică-militară din România, au pus în scenă un moment de glorie care le-a redat dobrogenilor independenţa. Simularea a fost urmată de lansarea albumului „Dobrogea între medieval şi modern 1406-1918, album document realizat de Virgil Coman, director al Direcţiei Arhivelor Judeţene Constanţa, în colaborare cu Carmen Dobrotă şi Claudiu Turcitu, Arhivele Naţionale Bucureşti. „Sunt două evenimente culturale menite să readucă în memoria celor de astăzi ceea ce s-a petrecut exact acum 130 de ani.

simulare_cucerire_reduta_24.jpgAlbumul reuneşte documente care reflectă aspecte din evoluţia Dobrogei din 1406 şi până în 1918. Multe sunt spectaculoase, precum actele de fundaţie ale unor edificii reprezentative din Dobrogea. Mă refer, în primul rând, la podul de la Cernavodă, Portul Constanţa, actul de fundaţie al catedralei şi altele extrem de interesante. Şi, pe această cale, vreau să mulţumesc domnului subprefect Claudiu Palaz, care a susţinut întreg proiectul financiar“, a declarat Virgil Coman. Într-adevăr, volumul lansat, ieri, nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi existat spiritul patriotic acerb al lui Claudiu Palaz, subprefect al Constanţei. „Motivul pentru care a apărut această carte a fost unul emoţional, în niciun caz electoral. Cred că acelaşi lucru i-a făcut pe dumnealor să se aplece către aceste documente, să-şi piardă week-end-urile în studierea documentelor. Este acelaşi motiv pentru care urmaşii Dorobanţilor de afară ne-au oferit aceeaşi scenă cu atât patos. E acelaşi grăunte de patriotism care ar trebui să fie în sufletul fiecăruia“, a explicat subprefectul, nedorind să divulge suma care s-a cheltuit pentru marcarea zilei de 23 noiembrie. Albumul va fi distribuit, în mod gratuit, în cinci sute de exemplare. „Este o carte de suflet. Împreună cu autorii, am hotărât ca această carte să fie dăruită din suflet instituţiilor, nu pentru că nu ar avea valoare. Nu am vrut să îi fixăm un preţ pentru că în timp devine nepreţuită“, a încheiat Claudiu Palaz. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma este controlată de afaceristul Gheorghe Muhscină Plasty Prod SA a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de pe strada Industrială nr.11

04 May 2024 356

Rezultatul licitației publicat în MO Primăria Constanța a vândut un teren din zona Campus (DOCUMENT)

03 May 2024 741

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 576

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 477

Licitații Constanța Techirghiol pregătește Zilele Lacului 2024. Primăria lansează licitația pentru servicii de organizare (DOCUMENT)

27 Apr 2024 3277

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 868

OMD Municipiul Tulcea a lansat noul brand turistic al orașului - Tu și Tulcea! (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 602

Primăria Cernavodă, județul Constanșa lansează licitație pentru dotări la rețeaua agent termic secundar (DOCUMENT)

25 Apr 2024 621

Creștere a eficienței energetice Licitație pentru iluminatul public în Cobadin, județul Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 462

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 430

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 341

Achiziții Constanța Nuclearelectrica Serv SRL lansează anunț de participare la licitație pentru servicii integrate de consultanță (DOCUMENT)

22 Apr 2024 722

Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța a lansat două licitații Președintele Mihai Lupu – „CJC va depune plângere penală“ - VIDEO

17 Apr 2024 582

Consiliul Local Agigea, județul Constanța dotează cu mobilier și echipamente digitale unitățile de învățământ preuniversitar din comuna Agigea (DOCUMENT)

17 Apr 2024 482

MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

17 Apr 2024 310