Accidentele cu taximetrele vor fi considerate accidente de munca

Norme legale pentru persoanele fizice

Asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate nu vor putea angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor * O categorie aparte o reprezinta taximetristii, care, in baza legii, trebuie sa se constituie ca persoane fizice autorizate # "Odata cu autorizatia pe care trebuie sa o depuna la primarie, taximetristii trebuie sa adauge o declaratie pe proprie raspundere prin care sa declare ca se obliga sa respecte normele de protectia muncii", ne-a declarat Tiberiu Plesu, inspector sef in cadrul ITM * Ei vor fi verificati de Inspectia Muncii, Garda si Politie

In urma cu aproximativ doua saptamani au aparut normele metodologice de aplicare a Legii 507/2002, privind modul in care persoanele fizice si asociatiile familiale pot desfasura activitati pe teritoriul Romaniei in mod independent. Anterior, in baza Decretului-lege nr. 54/1990, asociatiile familiale trebuiau constituite intre membrii unei familii cu gospodarie comuna. Potrivit actualei legi, asociatiile pot fi autorizate sa desfasoare activitati economice in toate domeniile, meseriile si ocupatiile. In schimb, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate in conditiile noii legi nu vor putea angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor autorizate. Membrii asociatiei care au calitatea de angajat propriu vor trebui sa aiba minimum 18 ani, starea sanatatii trebuie sa le permita desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia si trebuie sa fie calificati in domeniul respectiv. De asemenea, nu trebuie sa aiba cazier. Autorizatia se va elibera, la cerere, de catre primarul comunei, orasului sau municipiului pe a carui raza teritoriala isi au domiciliul membrii acesteia. O asociatie familiala are dreptul de a detine o singura autorizatie. Documentatia care trebuie depusa pentru obtinerea acesteia va fi alcatuita din cerere tip, cu semnaturile tuturor membrilor asociatiei, cazierul judiciar al acestora, copii dupa actele de identitate, certificatele medicale ale membrilor, actele din care sa rezulte resedinta, documentele care atesta calificarea profesionala, acordurile si avizele eliberate de institutiile abilitate, necesare desfasurarii activitatilor pentru care se solicita autorizatia. Asociatiile familiale care au fost constituite pe baza Decretului nr. 54/1990 isi pot desfasura activitatea pana in noiembrie 2003. Insa, pentru a-si putea continua activitatea si dupa aceea, trebuie ca, in acest interval, sa obtina o autorizatie in conditiile noii legi. O categorie aparte o reprezinta taximetristii, care, in baza legii, trebuie sa se constituie ca persoane fizice autorizate. "Odata cu autorizatia pe care trebuie sa o depuna la primarie, taximetristii trebuie sa adauge o declaratie pe proprie raspundere prin care sa declare ca se obliga sa respecte normele de protectia muncii", ne-a declarat Tiberiu Plesu, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta. Primaria va fi obligata sa trimita un exemplar al acestei declaratii la ITM. "Taximetristii vor fi astfel verificati regulat de catre Inspectia Muncii, Politie si Garda tocmai pentru a se vedea daca respecta regulile de protectia muncii", a adaugat inspectorul. Totodata, accidentele petrecute in timpul de desfasurare a activitatii de taximetrie vor fi considerate accidente de munca.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 955

Oficial de la IPJ Tulcea despre accidentul de pe DN 22A. Coliziunea s-a produs la depășire

17 May 2024 834

UPDATE ISU Delta Tulcea despre accidentul rutier de pe DN22, cu opt persoane implicate (Galerie FOTO)

17 May 2024 733

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 652

Știri Constanța Șofer băut, prins la volan de polițiști după ce a cauzat un accident rutier

17 May 2024 372

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre Corbu și Năvodari, în care culturistul Costel Căileanu a decedat

16 May 2024 829

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6248

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 67

16 May 2024 224

Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul decedat în accidentul de pe DJ 226 din județul Constanța (FOTO)

16 May 2024 2790

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 7141

IGPR InfotraficTrafic blocat pe E 70

16 May 2024 228

Accident rutier în apropiere de localitatea Greci, județul Tulcea! (FOTO)

15 May 2024 658

Justiție Constanța Dosarul tragediei de la 2 Mai! Se cer despăgubiri de peste 33 milioane de euro

15 May 2024 1528

IPJ Constanța Accident rutier pe Bulevardul Tomis, Constanța

15 May 2024 695

UPDATE Accident rutier între Comana și Amzacea, județul Constanța

15 May 2024 731