Decat sa chemati ambulanta, mai bine luati un taxi

Sistemul de urgenta din Constanta nu functioneaza cum ar trebui

Cu toate ca scopul sau este de a salva vieti, Serviciul de Ambulanta te face sa astepti * Dispeceratul este lasat fara operatori * In ciuda faptului ca ar trebui sa se deplaseze la fata locului in maximum 5 minute, ambulanta a venit dupa doua ore

Din cauza lipsei asistentei medicale si tehnice de urgenta in faza prespitaliceasca, inainte de anii `90, o mare parte a pacientilor isi pierdeau, nejustificat, viata. Astfel, pentru a remedia aceasta situatie, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, din luna septembrie a anului 1990 s-a decis experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta consta in transferul unui echipaj medical din cadrul spitalului, cu dotarea necesara, la locul in care a avut loc un accident, in vederea acordarii asistentei medicale de urgenta calificate. Echipajul este condus de un medic specialist in domeniul medicinii de urgenta si de alte cadre medicale. Prin legea emisa, in 1999, de catre ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, se precizeaza faptul ca activitatea acestui sistem de unitati medicale de urgenta individuale, colective si de masa, prespitalicesc, se realizeaza prin "colaborarea permanenta dintre serviciile de ambulanta, unitatile de primire urgente din cadrul spitalelor, serviciile de pompieri si alte organizatii care au in obiectivul de activitate asistenta medicala de urgenta si sunt autorizate sa-si desfasoare activitatea in Romania".

Numarul de telefon 961 e valabil pentru toti

Serviciile de ambulanta raspund la apelul telefonic unic national 961 si se deplaseaza la locul solicitat, folosind diferite tipuri de ambulante si echipaje medico-sanitare, cu ajutorul carora monitorizeaza, stabilizeaza si transporta urgentele medico-chirurgicale pana la cea mai apropiata unitate de primire a urgentelor sau pana la cel mai apropiat spital. De asemenea, serviciile de ambulanta efectueaza si transporturi interspitalicesti sau postspitalicesti. Activitatea acestora este coordonata printr-un dispecerat unic judetean, condus de un medic coordonator de tura, a carui prezenta este obligatorie timp de 24 de ore. Surse din cadrul dispeceratului Serviciului de Ambulanta din Constanta au declarat ca in acest judet exista 12 ambulante de tip ARTI (antisoc), 8 ambulante de tip AUR (urgenta si resuscitare). Pe ambulantele de tip ARTI lucreaza numai medici specialisti, in timp ce pe cele de tip AUR pot lucra si asistenti. Ambulantele de resuscitare se ocupa de pacientii aflati in stare critica, cum ar fi cei care au suferit un stop respirator sau atacuri de cord. Ambulanta poate ajunge in minimum 5 minute la locul accidentului, in functie de gravitatea cazului. Din pacate, insa, Serviciul de Ambulanta din judetul Constanta nu raspunde cu promptitudine solicitarilor. Cotidianul ZIUA de Constanta a atras, de nenumarate ori, atentia asupra incapacitatii sau, mai bine zis, asupra lipsei de interes si promptitudine a echipajelor. Reporterii cotidianului nostru au solicitat telefonic, cu putin timp in urma, ajutorul unei ambulante, dat fiind faptul ca, in fata redactiei, se afla un cetatean cazut pe trotuar, in stare de inconstienta. Ambulanta a ajuns la locul accidentului cu o intarziere de doua ore. Barbatul respectiv nu avea nimic grav, era doar in stare avansata de ebrietate, insa, daca ar fi suferit de o afectiune grava, acesta putea muri cu zile pana la sosirea ambulantei. O alta dovada a faptului ca cei de la dispeceratul de ambulante nu-si fac treaba este faptul ca, in cursul zilei de ieri, dorind sa luam legatura cu acestia, la numarul international de urgenta, 961, nu raspundea nimeni. Constantenii pot muri cu zile sau boala lor se poate agrava, din cauza serviciilor ambulantelor care lasa mult de dorit.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 1131

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 477

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6046

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 628

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 525

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 661

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 610

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 607

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 922

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 573

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 945

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1596

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 444

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 491

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1968