Gainile ucigase

Romania interzice importul de carne de pasare din tarile asiatice

O noua epidemie de gripa face ravagii in lume * Este vorba despre gripa aviara care se transmite la om de la gaini * La ora actuala se stiu foarte putine lucruri despre evolutia si manifestarile clinice ale acestei boli care provine din Asia * Autoritatile locale constantene abilitate au luat o serie de masuri pentru ca epidemia sa nu se extinda si la noi * Astfel, Directia Sanitar-Veterinara a interzis, ieri, importul si tranzitul din Thailanda, Vietnam, Taipei, China si Japonia de pasari vii domestice si salbatice si de orice alt produs din carne de pasare

Pe data de 15 ianuarie a acestui an, presa centrala si cea internationala prezentau un caz socant: moartea rapida si misterioasa a doi copii si a unui adult din Vietnam. Ministerul Sanatatii din Vietnam a confirmat, pe data de 16 ianuarie, ca decesul acestora a fost provocat de virusul gripei aviare. Tot acest virus crease panica in randul populatiei Coreei de Sud in luna decembrie a anului trecut. Autoritatile vietnameze au recomandat populatiei sa se fereasca de a intra in contact cu excrementele de porc, suspectate a fi un vector de contaminare, precum si de carnea de pui. Epidemia aviara s-a extins si in Japonia care, de pe data de 15 ianuarie, a interzis exportul si importul puilor catre si din Coreea de Sud. Cateva zile mai tarziu, autoritatile vietnameze au raportat Organizatiei Mondiale a Sanatatii moartea a 13 persoane din cauza aceleiasi epidemii. Toate persoanele au fost infectate direct de pasari, si nu de catre o alta persoana. Genele virusului aviar (H5 N1) sunt specifice pasarilor, nu pot suferi mutatii pentru a deveni gene umane, ceea ce inseamna ca boala nu se poate transmite de om la om. Momentan, nu exista probe care sa demonstreze faptul ca boala se transmite interuman, cu toate ca acest lucru nu este exclus. Pentru prima oara, gripa aviara a fost intalnita in anul 1925 in Japonia, cand a fost interzis importul de pui din Taiwan.Directorul Directiei de Sanatate Publica in Transporturi Constanta, doctor Septimiu Voinescu, sustine faptul ca boala devine extrem de violenta in cazul in care persoana afectata a dezvoltat si alte tipuri de gripa. "In cazul in care persoana contaminata este bolnava, se pot incrucisa cele doua tipuri de virusuri, astfel incat reactiile devin si mai violente", a explicat acesta. Aceeasi sursa ne-a precizat faptul ca nu se cunosc inca simptomele gripei aviare, insa riscul contaminarii este foarte larg si virulenta ei este nemaiintalnita. Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a interzis, incepand cu data de 24 ianuarie, importul de pasari vii si produse provenite de la acestea din Thailanda, Taipei, China si Vietnam. De asemenea, s-au luat masuri de supraveghere si prevenire a introducerii gripei aviare in Romania. Astfel, se are in vedere tinerea evidentei efectivelor de pasari pe categorii, supraveghindu-se permanent clinic si anatomopatologic toate pasarile de ferma si de agrement. La intrarea in institutiile avicole vor fi instituite si amenajate filtre sanitar-veterinare, unde se va efectua schimbarea obligatorie a hainelor si a incaltamintei de strada cu un echipament de protectie antiepizootica. In judetul Arad, autoritatile au instituit, in cursul zilei de marti, filtre sanitar-veterinare la toate fermele avicole pentru a preveni astfel aparitia gripei aviare.

Masuri drastice la Constanta

In ceea ce priveste judetul Constanta, Directia Judeteana Sanitar-Veterinara a interzis, ieri, importul si tranzitul din Thailanda, Vietnam, Taipei, China si Japonia de pasari vii domestice si salbatice, de material seminal de la pasari, carne, produse si subproduse de la acestea destinate alimentatiei publice, hranei animalelor sau procesarii industriale. Incepand cu aceeasi data, se accepta numai importul de carne proaspata si produse din carne de pasare aflate la punctele de frontiera dupa intrarea in vigoare a acestor note, cu conditia sa aiba autorizarea sanitar-veterinara. Directia Sanitar-Veterinara Constanta va instiinta agentii economici importatori de carne si produse din carne depasite cu privire la restrictiile impuse. De asemenea, toate importurile vor fi controlate in vederea respectarii masurilor impuse, unitatile crescatoare de pasari vor fi si ele instiintate, iar circulatia pasarilor domestice in interiorul judetului, cat si in afara acestuia va fi strict supravegheata.

Pasari agitate

Gripa aviara este o infectie a pasarilor produsa de un virus. Transmiterea bolii la om se face prin contact direct cu secretiile pasarilor bolnave. Gripa aviara afecteaza mai multe specii de pasari domestice si salbatice (fazan, potarnichi) cu evolutii usoare care brusc devin severe si cu o morbiditate de pana la 100% in randul pasarilor. Manifestarile clinice la zburatoarele afectate sunt predominant respiratorii, digestive, pulmonare si uneori nervoase.

Navigatorii, cei mai expusi

La ora actuala, in Portul Constanta se afla sub operare trei nave din Asia: "Sra Maestro" din Bing Bong, care transporta concentrat de zinc, "Union Leader" din China, care transporta produse laminate, si nava "Unity T" din Singapore, care transporta tot produse laminate. Marinarii sunt cei mai expusi contaminarii cu aceasta boala deoarece consuma foarte multa carne de pui care poate fi infectata. Riscul este cu atat mai mare cu cat exista posibilitatea transmiterii bolii de la om la om, pe cale aeriana.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Superliga 2023/2024. CFR Cluj - Farul Constanța Hagi - „Mergem cu convingere și curaj, pentru a încerca să câștigăm“ (VIDEO)

17 May 2024 2069

Cu prilejul Jocurilor Olimpice Loteria Română lansează lozul TEAM ROMANIA

16 May 2024 318

Farul Constanța Spectacol pirotehnic la festivitatea de premiere a campioanelor României. Cine participă de la FRF

16 May 2024 552

Farul Constanța Under-18 a pierdut finala Cupei de Tineret, dar vrea să-și ia revanșa în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO)

16 May 2024 602

Festivitate la baza Academiei Hagi Fotbalistele de la Farul Constanța primesc trofeul, medaliile și tricourile cuvenite campioanelor (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 May 2024 906

ZIUA Electorală Ioan Alexandru Picu, despre proiecte ambițioase pentru atragerea investitorilor și revitalizarea Palatului Copiilor (VIDEO)

15 May 2024 900

LIVE TEXT Stelian Ion, candidatul din partea Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța prezintă subiecte de interes local (Galerie FOTO)

15 May 2024 714

Oină Constanța Echipa Liceului Teoretic „Ioan Cotovu“ Hârșova, medaliată la faza națională a ONSS 2024 (GALERIE FOTO)

15 May 2024 791

Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată

14 May 2024 1050

DGASPC Constanța face precizări despre situația copiilor intoxicați (VIDEO)

14 May 2024 550

ZIUA Electorală De la antreprenoriat la politică. Ioan Picu, despre proiectul său de suflet - Palatul Copiilor din Constanța!

14 May 2024 932

CSM Constanța volei Echipa Under-17, pe locul trei la Turneul Final - Perspectivă din Campionatul Național (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 May 2024 499

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de campioană națională universitară la volei feminin (GALERIE FOTO)

13 May 2024 432

Volei feminin CSM Constanța U17 a cucerit titlul de campioană a României! Lupta cu Dinamo pentru lauri s-a dus până în ultima zi

13 May 2024 510

Societate comercială angajează muncitori necalificați, serioși și punctuali

13 May 2024 302