Social

În plină carantină de COVID-19 și fără a putea fi prezenți la slujbele religioase, creștinii prăznuiesc, azi, Buna Vestire


Ziua de 25 martie, a fiecărui an, este cunoscută sub numele de Buna Vestire, dar și de Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Este o sărbătoare dedicată Maicii.
 
Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a decis că situația generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii. Pentru a evita răspândirea virusului, oamenii sunt îndemnați să sta în case și să iasă afară doar ca să meargă la muncă, farmacie sau magazine alimentare. De asemenea, slujbele religioase nu se mai țin cu toți enoriașii, dar sunt transmise în mediul online.
 
Buna Vestire este legată de o serie de tradiții și obiceiuri specifice, dar cel mai mare păcat în această zi este ca oamenii să se certe între ei. În Apus, această sărbătoare este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului.
Totodată, în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători creștine, Buna Vestire este respectată de creștini cu sfințenie. Buna Vestire reprezintă sărbătoarea în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioară Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus. Așadar, de la această dată, până la Crăciun mai sunt fix nouă luni.
 

Tradiții și obiceiuri. Dezlegare la pește

 
Buna Vestire este o sărbătoare a bucuriei, așadar în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni din familiei sau cu vreun prieten, coleg sau vecin. Cei care nu respectă această tradiție vor avea ghinion tot anul. De Buna Vestire este dezlegare la pește. Așadar, se spune că cei care mănâncă pește pe 25 martie vor avea noroc pentru întreg anul și se vor simți liberi, așa cum este peștele în apă. Tot de această sărbătoare se spune că este prima zi a anului în care începe să cânte cucul. Există tradiția ca fetele nemăritate să întrebe cucul când se vor căsători și să numere de câte ori cântă pasărea. Dacă cucul nu răspunde, înseamnă că nunta va avea loc în acest an. În plus, fiecare cântat de cuc semnifică un an în plus până la căsătorie. Tradiția mai spune că nu este bine să dormi în ziua de Buna Vestire, întrucât vei fi somnoros și obosit tot anul. O altă superstiție este legată de vremea din această zi. Așadar, se spune că cum va fi ziua de Buna Vestire, așa va fi și prognoza meteo pentru Pește.
 

IPS Teodosie „Să nu ne izolăm sufletește! Respectăm regulile, iubind pe semenii noștri”

 
În contextul epidemiei de coronavirus, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îndeamnă credincioșii la apropiere sufletească de Dumnezeu și de aproapele, la alungarea fricii și la respectarea măsurilor decise de autorități. „Această boală contagioasă este o bătaie a lui Dumnezeu, așa cum spune rugăciunea, pentru păcatele noastre. Trebuie să căutăm înăuntru nostru și să găsim resursele ca să îi aducem căința și mulțumirea noastră. Chiar dacă ne-a dat acestor bătăi, ne rugăm să nu ne dea morții ci să ne lase vreme de căință. Mulți oameni se împuținează, prin frică, sufletește, văzând aceste reguli grele de prudență și izolare. Să nu ne izolăm sufletește! Acum, când este necaz și frică de boală și de moarte, să fim mai aproape de Dumnezeu. Continuăm să slujim Sf. Liturghie cu restricțiile necesare. Le vom respecta pentru că trebuie să iubim pe semenii noștri. Să ne aducem aminte de cei ce sunt singuri, să comunicăm măcar prin telefon, să-i încurajăm, să nu-i uităm. Să ne ajutăm unii pe alții! Să ne întărim credința, care este vindecătoare. Prin credință, rugăciune (acolo unde suntem) și dragoste de Dumnezeu și de aproapele, vom dobândi de la Dumnezeu alungarea bolii și a suferinței. Să nu fim peste măsură de fricoși! Să ne stăpânească frica de Dumnezeu! Să cerem lui Dumnezeu să ne mai îngăduie, să ne ierte, să ne ajute. Să nu ne depărtăm decât fizic unii față de alții. Niciodată să nu de depărtăm de Dumnezeu, de Maica Domnului, de Cruce și de sfinții lui Dumnezeu, ci să ne apropiem prin rugăciune, prin grijă, prin compătimire și prin dragoste. Doamne ajută să trecem și peste aceste vremuri!“, a spus ÎPS Teodosie.
 
Citește și:
 
Buna Vestire. „Cu adevărat, mare este taina creștinătății“

Buna Vestire tradiții și obiceiuri Care este cel mai mare păcat pe care îl poți săvârși azi

Buna Vestire. ÎPS Teodosie slujește, azi, alături de PF Daniel și alți ierarhi din Sfântul Sinod. Unde slujesc ierarhii din sud-estul României
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Meniu delicios, oferit pacienților din Constanța, de Buna Vestire, de societatea Arimex Comexim 2000 SRL

25 Mar 2020 953

Biserica Ortodoxă Română Rugăciune comună la mijlocul zilei, în toată România

24 Mar 2020 868

Lacrimi și durere Gheorghe Martin, fostul prefect al judeţului Constanţa, condus pe ultimul drum (galerie foto)

18 Feb 2020 6140

A murit un fost prefect al judeţului Constanţa. Gheorghe Martin ar fi împlinit 72 de ani de Buna Vestire!

17 Feb 2020 3970

Concert extraordinar de colinde, la Parohia „Buna Vestire“ din Constanţa

23 Dec 2019 856

După doi ani de la ultimul vot împotrivă Făgădău le cere consilierilor să aprobe transmiterea către Arhiepiscopie a terenului pentru Capela Tinerilor din Mamaia (document)

17 Apr 2019 1589

Atelier de creație organizat de biserica Armeană din Constanța cu ocazia Bunei Vestiri (galerie foto)

07 Apr 2019 991

Buna Vestire

25 Mar 2019 1129

Șapte ani de activitate Coordonatorul Baby Genius, Liliana Naclad - „Îmi e suficient să îi privesc pe cei mici. În ochii copiilor văd cerul“

25 Mar 2019 2723

Revista presei locale

25 Mar 2019 736

Dezastru în noaptea de Buna Vestire. Alertă la pompieri. Mai multe case afectate de incendiu în Constanţa (galerie foto+video)

25 Mar 2019 4264

Trei ierarhi slujesc, astăzi, la o celebră biserică din Dobrogea. Care este motivul

25 Mar 2019 1728

Editorial Raioanele de peşte din magazine şi pieţe, luate cu asalt de Buna Vestire. Ce recomandă ANPC

25 Mar 2019 953

Constănţenii, aşteptaţi să planteze flori Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”

22 Mar 2019 1130

Dublă sărbătoare la Tulcea de Buna Vestire. Au fost sărbătoriți și 10 ani de la întronizarea Episcopului Visarion (galerie foto)

26 Mar 2018 1251