Social

În Săptămâna Patimilor Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie - „Să căutăm Lumina, să fim fii ai Luminii. Să trăim pentru Lumină şi pentru Înviere“

Şi în acest an constănţenii vor avea parte de Lumina Sfântă de la Ierusalim, care va fi adusă în România în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române.
 
Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere de către patriarhul BOR, Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. Ulterior, delegaţii din toată ţara vor primi Sfânta Lumină de la Ierusalim, care va fi dusă către toţi credincioşii din România.
 
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat ieri, în contextul unei conferinţe de presă, că, la fel ca în anii anteriori, Sfânta Lumină va ajunge la credincioşii constănţeni pe Marea Neagră, fiind adusă cu barca.
 
„Suntem în pregătirea celei mai mari sărbători, sărbătoarea Paştelui 2018. Suntem în Săptămâna Patimilor. În fiecare seară, începând cu Duminica Floriilor, avem deniile, acele slujbe de zi care se săvârşesc seara, pentru că ele prevestesc lumina cea mare şi biruitoare a lui Iisus Hristos, care este şi prevestitoarea biruinţei noastre asupra păcatului şi morţii. Sigur că cele mai importante denii sunt cele de joi seara, cele 12 evanghelii, când se scoate şi sfânta cruce în mijlocul bisericii, spre închinarea credincioşilor. Vineri seara avem denia Prohodului Domnului, iar sâmbătă este o zi de pregătire. Este sâmbăta caracterizată de tăcere, pentru că Domnul este în mormânt. În noaptea de sâmbătă vom veni la sfânta Înviere. Și în acest an, vom primi Lumina de Paşte, pe care o vom aduce pe apa mării, cu barca. Vom face slujba Învierii în parcul Catedralei «Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel», apoi va urma sfânta liturghie în catedrală“, a transmis ierarhul Tomisului.
 

„Sensul vieţii noastre este Învierea“

 
„Această sărbătoare, numită Sărbătoarea Sărbătorilor, ne aşteaptă pe toţi cu o lumină vie şi neînserată. Lumina Învierii lui Hristos este una veşnică. El a îmbrăcat trupul omenesc în această lumină veşnică, care este har dumnezeiesc. Este haina cu care ne aşteaptă Hristos să ne îmbrăcăm şi noi. Noi ne îmbrăcăm anticipat în această haină a Învierii, la fiecare sărbătoare a Paştelui, când luăm lumină şi când mărturisim Învierea lui Hristos. Sigur că această lumină va fi îmbrăcămintea trupurilor celor drepţi, care vor sta de-a dreapta Mântuitorului. De aceea trebuie să căutăm Lumina, să fim fii ai Luminii. Să trăim pentru Lumină şi pentru Înviere. Sensul vieţii noastre este Învierea, pentru că Învierea aduce nestricăciune, aduce viaţă veşnică, aduce bucurie şi fericire.
 
Şi Paştele din anul acesta, care este cu Sfânta Lumină de la Ierusalim în toată ţara noastră, ne aduce arvuna Învierii noastre. De acea trebuie să înţelegem că sărbătorim împreună cu întregul univers, care se înnoieşte la sărbătoarea Învierii. Prăznuiesc şi cerul, şi pământul, şi cele de dedesubt Învierea lui Hristos, pentru că Hristos iese din mormânt ca un mire, îmbrăcat în această lumină. Nu mai poartă haine, cum nu au purtat nici strămoşii noştri înainte de păcat. Iisus este perceput de ucenicii săi ca având o haină albă, deoarece lumina Învierii era orbitoare.
 
Să nu bucurăm cu toţii de această sărbătoare, să prăznuim ca îngerii care au dat piatra la o parte de pe mormânt şi se bucură de Învierea lui Hristos. Toţi cei care s-au pregătit de această sărbătoare acum îşi iau plata. Plata este bucuria, nădejdea de arvuna vieţii cele veşnice. Să păstrăm toţi această bucurie, să ne salutăm cu cel mai frumos salut, care cuprinde cel mai puternic adevăr al credinţei noaste. Să ne salutăm cu salutul «Hristos a Înviat!» şi să răspundem cu „Adevărat a Înviat!»“, a transmis ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie.
 

Sfânta Lumină de la Ierusalim, un miracol al ortodoxiei

 
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.
 
La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului“, însoţit, conform tradiţiei, numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespezii.
 
După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în „Capela Îngerului“. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumină credincioşilor.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în Arhiepiscopia Tomisului

03 Dec 2018 307

Arhiepiscopia Tomisului Creștinii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei. Slujbă la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei”

28 Nov 2018 339

#Dobrogeaetnică. LIVE VIDEO & TEXT ZIUA de Constanța sărbătorește România și Dobrogea. Azi, celebrăm mozaicul etnic, cinstind memoria personalităţilor (galerie foto)

23 Nov 2018 1009

LIVE TEXT. A început „Forumul religiilor în Dobrogea”. Dezbateri între reprezentanţii cultelor din Constanţa

22 Nov 2018 849

Ce slujbe importante vor avea loc în judeţul Constanța

19 Nov 2018 355

Hramul mare al Bisericii Sfântul Mina

11 Nov 2018 382

Simona Halep, distinsă cu „Crucea Sf. Apostol Andrei“ „V-aţi cinstit de copilă părinţii şi bunicii, aţi cinstit Dobrogea dragă şi toată România“ (galerie foto + video)

07 Nov 2018 528

"Crucea Sf. Ap. Andrei (a Dobrogei)", înmânată Simonei Halep de Arhiepiscopul Tomisului (galerie foto+video)

06 Nov 2018 1938

Simona Halep va fi distinsă cu "Crucea Sf. Ap. Andrei (a Dobrogei)" de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

06 Nov 2018 510

Programul IPS Teodosie din această săptămână. Unde va oficia Sfânta Liturghie

05 Nov 2018 354

Lansare de carte, astăzi, la Casa de Cultură Constanţa

15 Oct 2018 836

Referendum. Ce mesaj le-a transmis Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie creștinilor prezenți la slujba de la Catedrala Sf Ap. Petru și Pavel din Constanța (galerie foto-video)

07 Oct 2018 1172

Parastas la Mănăstirea Dervent. Doi ani de la moartea unui celebru interpret de muzică populară. Despre cine este vorba

23 Sep 2018 990

Un înalt ierarh slujeşte, azi, la Techirghiol. IPS Teodosie va fi la Năvodari. Programul de slujire al ierarhilor din sud-est

23 Sep 2018 1354

Judeţul Constanţa Sfințire biserică nouă la Năvodari. Când are loc evenimentul

20 Sep 2018 896

Arhiepiscopia Tomisului Se apropie Înălțarea Sfintei Cruci

12 Sep 2018 626

Programul IPS Teodosie cu ocazia Nașterii Maicii Domnului

06 Sep 2018 1004

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala din Gura Humorului

22 Aug 2018 825

Inundații grave la Dorna Arini, unde este mănăstirea arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie (video)

16 Aug 2018 1433

Atelierul de pictură icoane pe sticlă la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia

07 Aug 2018 550

Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul, cinstiți la Constanța și Halmyris-Tulcea

07 Jul 2018 727

BOR îl cinstește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la Putna. IPS Teodosie, invitat să participe la oficierea Sfintei Liturghii

30 Jun 2018 587

Județul Constanța. Hram la mănăstirea „Bunavestire și Sf. Mc. Doctori fără de arginți Cosma și Damian”

30 Jun 2018 911

Imagini de la eveniment Hram la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa (galerie foto)

29 Jun 2018 783

Lansare de film la Constanța, vineri, cu prilejul sărbătoririi Hramului Catedralei Arhiepiscopale

28 Jun 2018 672

Spiritualitate, istorie, cultură Vineri se sărbătorește Hramul Catedralei arhiepiscopale Constanța. Oaspeți de seamă și lansare de film documentar

27 Jun 2018 505

Doi sfinți importanți, cinstiți duminică de credincioşii ortodocşi

22 Jun 2018 579

Arhiepiscopi şi preoţi, în maşini de lux la sfinţirea unei biserici - „Am crezut că e vreo nuntă cu manelişti” (video)

18 Jun 2018 3181

„România în sărbătoare“, la final. IPS Teodosie premiază câștigătorii

07 Jun 2018 611

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului

06 Jun 2018 1003

For decizional în administrarea treburilor bisericeşti La Constanța s-a constituit noua Adunare Eparhială a Arhiepiscopiei Tomisului

25 May 2018 1551

IPS Teodosie, prezent la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

24 May 2018 720

Procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion de ziua Sf. Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai Constanței

20 May 2018 1093

IPS Teodosie, audiat la Curtea de Apel Constanța

10 May 2018 2270

Angajaţii DGASPC Vaslui, binecuvântați de arhiepiscopul Tomisului

27 Apr 2018 1004

Slujbă de binecuvântare la Eforie Sud pentru o femeie care împlinește 100 de ani. Cine participă la eveniment

21 Apr 2018 881

Slujbă specială, astăzi, la Mănăstirea din Murfatlar. Care este motivul și ce sfânt prăznuim

20 Apr 2018 1131

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Pastorala de Paşte „Moartea de pe cruce și învierea Mântuitorului Hristos înseamnă împăcarea noastră cu Dumnezeu“

07 Apr 2018 1226

O frumoasă troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete Deschise au inaugurat o nouă fereastră spre cer (galerie foto)

07 Apr 2018 2007

Spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri, catedrale și parohii. De ce ÎPS Teodosie nu a urmat gestul Mântuitorului din Joia Mare

06 Apr 2018 1609

UPDATE. Mesajul pascal transmis de Arhiepiscopul Tomisului Teodosie în Săptămâna Mare (video)

03 Apr 2018 925

Sicriul cu trupul profesorului Marin Petrișor, depus, azi, la catedrala Arhiepiscopală. Slujba de pomenire va fi oficiată de IPS Teodosie

11 Mar 2018 1099

Cel mai cunoscut și apreciat preot contemporan Părintele Necula Constantin, la malul mării (galerie foto+video)

10 Mar 2018 4076

Codul portocaliu modifică programul slujbelor IPS Teodosie

28 Feb 2018 744

Constanţa. Preoții și credincioșii au plecat într-o procesiune a icoanelor, numită „Calea Sfinților”

25 Feb 2018 1468

Biserica Ortodoxă se află în Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Mare. IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală

25 Feb 2018 485

Ce spune un avocat specializat pe legislația europeană privind fondurile europene pentru agricultură despre dosarul în care este cercetat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

12 Feb 2018 1159

Creştinii prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, sărbătoare împărătească a Bisericii. De azi, iarna se pregăteşte de plecare

02 Feb 2018 1453

ÎPS Teodosie, reaudiat în dosarul preotului şantajat cu imagini porno

31 Jan 2018 1998

Mai multe evenimente organizate la Constanța cu ocazia aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

22 Jan 2018 942