„Nimeni nu va tolera distrugerea Geamiei Hunkiar"

Muftiu_Yusuf_Murat_00.jpgComunitatea musulmană din Dobrogea are speranţa că moscheea din centrul vechi al Constanţei nu va fi deteriorată în totalitate de construcţia aproape finalizată din imediata apropiere a monumentului.

Problemele Muftiatului Cultului Musulman au apărut în vara lui 2008, când în faţa lăcaşului de cult Hunkiar au început lucrările pentru înălţarea unui imobil în regim de înălţime D+P+2E+M. Muftiul Iusuf Muurat l-a acţionat în instanţă pe beneficiarul construcţiei şi spune că demersurile sale sunt sprijinite de Ministerul Culturii, dar pe de cealaltă parte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu modifică avize în favoarea proprietarului. „Direcţia de Culte din Constanţa a modificat avizul 99/2008 şi a schimbat distanţa de trei metri dintre moschee şi construcţie, distanţa recomandată de minister, la 1,21 metri. Se încearcă să se deterioreze simbolul etniei musulmane şi să se tergiverseze procesul. La ultima înfăţişare, a fost amânat pentru că noi nu i-am comunicat citaţia biroului de avocatură care-l reprezintă pe beneficiar. Dar de când trebuie să anunţe Muftiatul citaţiile?", a declarat Iusuf Muurat. Cu toate acestea, Muftiul spune că are încredere în instanţa locală şi că este convins că musulmanii vor avea, într-un final, câştig de cauză. Mai ales că acum există un precedent. Pe 27 februarie a.c., Tribunalul Dâmboviţa a anulat autorizaţia de construire nr. 179/B/43074 emisă în 24 februarie 2006, pentru înălţarea imobilului de 19 etaje din imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din Bucureşti. El a mai declarat că pentru rezolvarea acestei probleme a avut parte nu numai de sprijinul comunităţii musulmane, dar şi de populaţia creştină. „Nimeni nu va tolera distrugerea Geamiei Hunkiar", a spus acesta.
Pentru reabilitarea clădirii, care, potrivit Muftiului, prezintă fisuri ce s-au mărit în urma ridicării construcţiei învecinate, instituţia de rit musulman trebuie să cheltuiască aproximativ 230.000 euro. Investiţia ar putea, însă, să fie de prisos, atât timp cât încă se mai lucrează la clădirea care se ridică lângă geamie.

{mos_ri:geamie,Hunkiar}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

nu conteaza

04 May, 2009 12:26

rusine. rusine, rusine. pe unii ii deranjeaza clopotele de la sfinta biserica. dar cum vor suporta cei ce isi construiesc colosala cladire in apropierea sfintei geamii??? veti fi pedepsiti de Dumnezeu!!! Allah este mare si vede tot. probabil nu mai aveti locuri de construit pe aceasta planeta. rusune ,rusine ,rusine!!!

RITA

04 May, 2009 09:02

ESTE O MARE CRIMA CE SE INTAMPLA IN CONSTANTA . SANT FARA PIC DE BUN SIMT CEI CRE DAU AVIZELE DE CONSTRUIRE A IMOBILELOR, CELOR IMPROPRIETARITI DUPA NOAPTE .EXEMPLU DE IMOBILE? CASA AVOCATULUI APROAPE VIS A VIS DE CATEDRALA SF. PETRU SI PAVEL ,CASA AVOCATULUI HSOTTI,CASA CE SE CONSTRUIESTE PE TITULESCU , PE CRISTEA GEORGESCU NR.9,SI NOILE SAPATURI DE LANGA LATERALA CATEDRALEI UNDE SI ACOLO S-AU GASIT SITURI ARHEOLOGICE DAR PROBABIL MITA ESTE DESTUL DE MARE SA NU CONTEZE NIMIC .

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, decizie definitivă în cazul Herli-Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța!

26 Apr 2024 406

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 331

3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății! (MINUTĂ)

26 Apr 2024 421

Prefectul Județului Constanța, obligat de magistrați să achite peste 3.500 de lei primarului comunei Agigea

26 Apr 2024 297

Magistrații au amânat cauza Temocentrale Constanța SA și Termoficare Constanța SRL se judecă pentru datorii instituționale!

26 Apr 2024 293

Medicul oncolog Ababneh Dumitrovici Anca, fosta șefă a Secției de Oncologie din Suceava, condamnată! Judecătorii au confiscat miere, cafea, bomboane și parfumuri (MINUTĂ)

26 Apr 2024 1538

Consiliul Local Constanța obligă Uniunea Pensionarilor să îi achite serviciile juridice dintr-un proces anterior (MINUTA)

25 Apr 2024 395

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 556

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 605

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 733

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 432

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 358

Mai mulți bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța. Pentru ce fapte au ajuns după gratii

23 Apr 2024 541

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 853

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 812