Pensia de urmas se acorda automat dupa decesul in accidentele de munca

Acest lucru este valabil si in cazul in care decesul s-a produs ca urmare a unei boli profesionale sau a tuberculozei * Copiii au dreptul la pensie de urmas pana la varsta de 16 ani sau mai mult, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant * Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani * Daca sotul supravietuitor nu indeplineste conditiile cerute de lege, beneficiaza totusi de pensie timp de sase luni de la data decesului

Pensia de urmas se acorda copiilor si sotului supravietuitor in cazul in care decedatul era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmas pana la varsta de 16 ani sau mai mult, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant, pana la terminarea acestora, fara a depasi insa varsta de 26 de ani. Copiii mai pot primi pensie de urmas pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta a survenit in una din cele doua situatii de mai sus. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care nu a fost atins acest prag, dar durata convietuirii a fost de cel putin zece ani, cuantumul pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an in minus. Conform declaratiilor Deliei Greavu, director general al Casei Judetene de Pensii (CJP) Constanta, sotul supravietuitor are dreptul la pensie urmas indiferent de varsta sau de durata casatoriei in cazul in care decesul sotului s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei. In cazul in care sotul supravietuitor nu indeplineste conditiile cerute de lege, beneficiaza totusi de pensie de urmas pe o perioada de sase luni de la data decesului daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala sau daca acestea sunt mai mici de un sfert din salariul mediu brut pe economie. Totodata, daca la data decesului sotul supravietuitor are in ingrijire unul sau mai multi copii in varsta de pana la sapte ani, beneficiaza de pensie de urmas pana in momentul in care cel mai mic dintre copii implineste sapte ani, cu aceeasi conditie ca mai sus, respectiv daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala sau daca acestea sunt mai mici de un sfert din salariul mediu brut pe economie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O fetiță de 10 ani a fost rănită în urma unui accident rutier în Cumpăna, județul Constanța

04 May 2024 447

Accident rutier pe strada Ștefăniță Vodă, Constanța. S-a spart și o conductă de gaz (FOTO+VIDEO)

04 May 2024 1861

Băut și fără permis de conducere s-a izbit cu mașina de un copac, în județul Tulcea. Ce alcoolemie avea șoferul?

04 May 2024 509

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier la ieșirea din Izvoarele, județul Tulcea

04 May 2024 491

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul din Portul Tomis!

04 May 2024 1043

Accident rutier seara trecută în Portul Tomis! Un adolescent de 17 ani, rănit (GALERIE FOTO)

04 May 2024 798

UPDATE. Accident rutier pe strada Dezrobirii din Constanța! Un copil de doar trei ani, rănit (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 1449

UPDATE Accident rutier, la ieșirea din Lazu, județul Constanța. SMURD intervine

03 May 2024 618

Autoturism electric, implicat într-un accident, pe strada Cibinului (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 892

Constanța Accident pe Autostrada Soarelui, lângă Ciocârlia

03 May 2024 659

Știri Constanța Bărbat, reținut după ce ar fi produs un accident rutier băut și drogat (VIDEO) – o femeie a fost rănită

03 May 2024 972

Accident rutier pe strada Prelungirea Liliacului din Constanța! Un șofer beat și fără permis, implicat

02 May 2024 756

Știri Constanța Șoferiță de 21 de ani, beată și sub influența substanțelor interzise, implicată într-un accident rutier pe Șoseaua Mangaliei

02 May 2024 822

„Cu 2MAI puțini“ Acțiune în amintirea celor doi tineri care și-au pierdut viața în accidentul rutier de la 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 May 2024 1342

Accident cu mai multe victime la Cora Brătianu! Prima condamnare, aproape 5 ani cu executare. Dosarul, în apel (FOTO+VIDEO)

02 May 2024 974