Profesorii nu vor sa fie directori

Functiile de conducere risca sa ramana libere din pricina salariilor mici

Inspectoratul Scolar Judetean scoate la concurs 171 de posturi ramase libere in urma expirarii mandatului fostilor directori * Desi au avut la dispozitie o saptamana, s-au inscris la concurs aproximativ 60 de candidati * Un director primeste in plus la salariul pe care il are ca profesor cel mult 400.000 de lei * Pentru unele institutii exista doi candidati, in timp ce pentru altele, nici un inscris

Orice institutie trebuie sa fie condusa de o persoana capabila sa faca fata situatiilor mai bune sau mai rele. De cele mai multe ori, functia de director este asociata cu un salariu mare, program lejer si atributii putine. Insa acest lucru nu mai este valabil pentru unitatile de invatamant, unde salariile sunt foarte mici, iar directorii raspund de tot ceea ce se intampla in institutie. De aceea nu este un lucru straniu ca tot mai putine cadre didactice se incumeta sa ocupe astfel de functii.Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat concurs pentru ocuparea a 171 de posturi de directori. Inscrierea dosarelor la concurs a inceput de pe 16 octombrie si s-a incheiat in cursul zilei de ieri. In ciuda faptului ca au avut la dispozitie o saptamana, candidatii nu s-au inghesuit sa isi depuna dosarele, primele cereri fiind depuse abia cu o zi inainte de expirarea datei limita. Pe 21 octombrie se incumetasera sa participe la concurs zece candidati, si acestia pentru posturi din zona urbana. Din cele 171 de posturi vacante 38 sunt la gradinite, restul de 133 la licee si grupuri scolare, iar 88 de posturi sunt in mediul rural. Ieri, desi se astepta ca sa se inscrie mai multi candidati, pana la ora 12.00 fusesera depuse aproximativ 30 de dosare. Inspectorii Serviciului Personal din cadrul Inspectoratului Scolar Constanta au stat chiar doua ore dupa program pentru a veni in intampinarea celor dispusi sa conduca o scoala, insa doar 30 de candidatii s-au mai inscris. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in luna martie 2002, cand a fost organizat un concurs pentru ocuparea posturilor de conducere. ISJ a scos la concurs 125 de posturi, dar s-au inscris doar 43 de candidati. Dintre acestia doar 30 au fost admisi. Reprezentantii inspectoratului scolar au declarat atunci ca motivele respingerii candidatilor au fost confuziile pe care candidatii le-au facut intre oferta si planul managerial, ofertele manageriale nepersonalizate si neadaptate specificului scolii, dosare incomplete sau CV-uri nerelevante. Totusi, pentru acoperirea posturilor vacante au fost numiti prin delegatie 29 de directori, alegere ce s-a facut pe baza de CV si interviu structural. Pentru rezolvarea problemei, inspectoratul a organizat sedinte lunare cu directorii, care aveau rolul de constientizare a statusului si rolului personal si institutional. Sedintele au fost structurate pe ateliere de lucru, in cadrul carora au fost abordate tematici de actualitate care au vizat, in principal, dezvoltarea competentelor manageriale, dar si a celor psiho-relationale, respectiv cunoastere-autocunoastere si evaluare- autoevaluare- interevaluare.

Si totusi examenul are loc...

Pentru a participa la concurs candidatii trebuie sa aiba cel putin gradul II, minim cinci ani de cand lucreaza in invatamant si cel putin patru ani pana la pensionare. Cele mai cautate sunt posturile din zona urbana, pentru unele institutii existand chiar si doi candidati, in timp ce pentru altele, nici un inscris. Pe 25 octombrie, cei care au depus dosarul vor cunoaste punctajele obtinute in urma evaluarii CV-ului de catre Comisia de Evaluari din cadrul ISJ Constanta, candidatii trebuind sa obtina un punctaj de maximum 165 puncte si minimum 105. Sambata, cei care vor trece de proba evaluarii vor sustine un test pentru verificarea cunostintelor juridice. Candidatii trebuie sa cunoasca prevederile Legii invatamantului. Inspectorul scolar Petrica Miu a declarat ca in zona rurala cererea este mai mica, fie pentru ca aici exista un numar mare de cadre didactice care nu sunt titulare, fie pentru ca titularii nu indeplinesc conditiile de participare. O alta cauza ar fi fluxul mare de cadre didactice din acest sector, acestea preferand sa nu participe la concurs pentru a nu ramane la tara. Petrica Miu a precizat ca, in cazul in care nu sunt ocupate toate posturile, vor fi numiti prin delegatie titulari din cadrul institutiilor respective. Indemnizatia mica pe care o primesc directorii din scoli este un alt motiv pentru care profesorii nu sunt atrasi de astfel de posturi. Conform legii, indemnizatia pe care directorul unei scoli sau al unui liceu o primeste se stabileste in functie de numarul de clase existente in unitatea respectiva. De cele mai multe ori, cel care ocupa un post de conducere primeste un spor de 20-35% din salariul de baza. Cea mai mare indemnizatie o primesc directorii de la grupurile scolare, cum este cazul Grupului Scolar de Telecomunicatii sau Grupului Scolar Palas. Astfel, un director primeste in jur de 300-500 de mii, iar dupa ce acesti bani sunt impozitati, salariul de baza creste cu cel mult 400.000 de lei. Inspectorul general-adjunct, Lucretia Sirinian, a declarat ca in lunile februarie-martie 2003 se va organiza un nou concurs pentru posturile care vor ramane vacante.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoriile Medgidia și Mangalia Magistrații Laura Sărac-Aldea și Florentin Mircea Panait, programați la testarea scrisă în cadrul concursului pentru funcțiile de conducere

09 May 2024 336

Profit.ro Portul Constanța nu a recâștigat rolul de hub la Marea Neagră

08 May 2024 355

Spitalul Militar de Urgenţă ,,Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa scoate la concurs două posturi vacante

05 May 2024 6287

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 752

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 1428

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 402

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 571

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 439

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 784

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 1 Topalu angajează. Iată ce trebuie să faci

29 Apr 2024 541

​Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța scoate la concurs un post vacant. Detalii

29 Apr 2024 610

Parchetul Tribunalului Constanța pune la bătaie patru posturi de execuție pentru promovarea procurorilor (DOCUMENT)

29 Apr 2024 547

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 915

Peste 2.700 de posturi didactice pentru ocupare pe perioadă nedeterminată, scoase la concurs de ISJ Constanța

29 Apr 2024 635

Poliția Română organizează un concurs important! Este vizat IPJ Tulcea

28 Apr 2024 565