Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Ce trebuie să facă toţi creştinii astăzi

Aproximativdouă milioane de români poartă numele Sfântului Ioan și își sărbătoresc ziua onomastică. La fiecare 7 ianuarie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. De ce acum? Pentru că, după fiecare sărbătoare importantă, se sărbătoreşte şi sfântul care a participat la ea. În acest caz, a doua zi după Bobotează, îl sărbătorim şi pe cel care L-a botezat pe Hristos în Iordan.
 
Ziua de astăzi, a Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”,„Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
 
Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
 
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
 
Sfantul Ioan este protectorul pruncilor și, de aceea, sărbătoarea se ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie, și se spune, despre cine nu se bucură în această zi, că va fi trist tot timpul anului.
 
Se mai spune totodată, conform tradiției populare, că după Sfantul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

„Iordănitul femeilor” și „Iordăneala”

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.
 
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
 
Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Ioan Botezătorul! Cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului

06 Jan 2024 1103

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să faci astăzi, pentru a avea sănătate tot anul

07 Jan 2023 1456

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022 Sfântul Andrei. Sărbătoare cu cruce roşie. Tradiții și superstiții

30 Nov 2022 1974

Tradiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. De ce trebuie să ne stropim azi cu agheasmă nouă?

07 Jan 2018 4334

De ce trebuie să fii vesel în ziua de Sfântului Ioan Botezătorul

07 Jan 2017 3157

Ce știi despre minunea Sfântului Arhanghel Mihail?

06 Sep 2016 3554

Azi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă fructe rotunde Credincioşii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

29 Aug 2016 6431

Tradiții de Bobotează Cine strigă azi CHIRALESA va căpăta putere, relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei

06 Jan 2016 5761

Sinaxar 6 septembrie 2015 Despre ce minune povesteşte calendarul creştin ortodox astăzi

06 Sep 2015 2350

Sinaxar Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose. Despre ce minune este vorba

06 Sep 2014 2320

Fetele îşi pun flori sub căpătâi, ca să-şi viseze ursitul Astăzi sunt Sânzienele, care împart rod holdelor şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor

24 Jun 2014 4925