Un morcov, o ceapa si niste telina - meniul de criza

piata_grivitei_1.jpg# „Toată ziua stau aici şi nimeni nu cumpără. Lumea nu mai are bani. Vine, se uită şi pleacă" 

Pe lângă oligarhii care se confruntă cu declinul propriilor imperii financiare, mai există şi micii vânzători, care nu riscă deloc mai puţin. Constănţenii nu mai au bani şi asta se reflectă din plin în pieţele tradiţionale.

Legume şi fructe de toate felurile, piaţa este plină, însă ele stau în vânt şi ploaie pentru că nu le cumpără nimeni.

Comercianţii se plâng de vânzările scăzute aproape la zero, iar o simplă plimbare printre standurile pieţei oferă un peisaj dezolant. Clienţii lipsesc aproape cu desăvârşire, iar vânzătorii au o singură explicaţie pentru acest fenomen: criza.

„Nu mai cumpără dom'le nimeni un kilogram, două. Acum vine şi cere un morcov, o ceapă. Nu mai are omul bani", se confesează un bătrânel, care nici nu mai vine în fiecare zi să vândă. Motivează că taxele pe care le plăteşte depăşesc cu mult câştigurile. Face haz de necaz şi drept urmare a găsit şi o soluţie: „Uite, dacă lumea cumpără acum numai verdeaţă din piaţa asta, aici am pus în punguliţe câte un morcov, o ceapă şi nişte ţelină, ăsta îl numesc eu meniul de criză".

Pe la alte standuri, vânzătorii încearcă să îşi atragă clienţii. Nu prin reducerea preţurilor, ci prin privirile de oameni năpăstuiţi, care încearcă din răsputeri să îşi ducă traiul de pe o zi pe alta.

La standul de cartofi, marfa este mai mult decât suficientă. „Toată ziua stau aici şi nimeni nu cumpără. Lumea nu mai are bani. Vine, se uită şi pleacă", declară vânzătorul, căruia i se citeşte pe faţă disperarea.

piata_grivitei_2.jpgVremurile aglomeraţiei din Piaţa Griviţei au apus demult, astăzi, doar câţiva cumpărători petrec minute în şir, studiază cu atenţie preţurile, strâmbă un pic din nas şi îşi văd de drum mai departe.

Pentru unii vânzători, situaţia grea a început o dată cu criza, adică din toamna anului trecut, pentru alţii, după Revelion. „Până la Revelion, nu mai făceam faţă. Vindeam tot şi mergea bine. Imediat după, a decăzut tot. Vin acum degeaba", mărturiseşte un alt vânzător.

„Nu cumpăraţi urzici?"

Situaţia este mai grea pentru cei care nu au o marfă diversificată. Cei profilaţi pe vânzarea unui singur tip de legume sau de fructe suportă frigul acestei perioade în piaţă degeaba. Extrem de rar câte un client pe la standul de urzici, miere sau pătrunjel.

piata_grivitei_3.jpg„Şi dacă vine, ce? Ce pot eu să-i dau lui domnu' Mazăre? Multă sănătate doar...", afirmă o femeie care îşi aranjează verdeaţa pe tarabă, luând situaţia în derâdere.

Comercianţii şi-au pierdut până şi speranţa. Pe feţele lor se poate citi situaţia dificilă prin care trec şi din care nu au ieşire. Asta pentru că nu se prevede la orizont niciun ajutor de nicăieri.

Tineri şi bătrâni, toţi stau şi aşteaptă ziua în care cumpărătorul va beneficia de un portofel mai generos. Până când acea zi va veni, împovăraţi de taxe şi impozite, încearcă să suporte şi să treacă peste dificultăţile generate de criza economică.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1900

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1422

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 952

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1724

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 916

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 960

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 974

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2593

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1054

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3777

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 904

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1753

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 779

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2393

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2742