„17 ani de carieră frumoasă“ Erchian Ionus, din Medgidia, a pus capăt activității de arbitru. Ultimul său meci, pe stadionul „Steaua“ (GALERIE FOTO)

  • Cu ocazia retragerii, ca arbitru asistent în lotul național Liga 2, Erchian Ionus a avut parte și de un moment aparte.
 
Meciul de fotbal CSA Steaua București - Corvinul 1921 Hunedoara 0-1, din etapa a 15-a a Ligii a 2-a, a fost ultimul din cariera de arbitru a lui Erchian Ionus, din Medgidia, asistentul de 37 de ani punând capăt unei activități care s-a întins pe durata a 17 ani.
 
Cu ocazia retragerii, ca arbitru asistent în lotul național Liga 2, Erchian Ionus a avut parte și de un moment aparte, de la stația de amplificare a stadionului anunțându-se că este ultimul său meci. În plus, constănțeanul a primit din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor o plachetă, cu semnătura președintelui CCA, Kyros Vassaras, și a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, „pentru întreaga activitate desfășurată în arbitrajul românesc“. Cel care i-a înmânat placheta a fost bucureșteanul Andrei Ioniță, observator de arbitri la meci. Din brigadă au mai făcut parte Valentin Porumbel (Oltenița) - centralul, Florin Pucheanu (Ulmi) - celălalt asistent și Bogdan Neculcea (București) - rezerva, iar Adrian Petre (Buzău) a fost delegat de joc. 
 
Nu a avut nicio suspendare
 
Erchian Ionus a pus punct activității de arbitru asistent având vârsta de 37 de ani și opt ani și jumătate de prezență în lotul Liga 2. El are peste 200 de meciuri la nivel divizionar (de la Liga a 3-a în sus), peste 80 dintre aceste partide fiind la Liga a 2-a. Erchian Ionus a făcut parte însă și din brigăzi delegate la partide ale unor echipe de Liga 1, în Cupa României, CFR Cluj și Rapid București. Asistentul din Medgidia a fost inclus și în programul de monitorizare pentru lotul Liga 1, însă nu a mai apucat să urmeze și cursul VAR. Erchian Ionus a promovat în 2012 în lotul Liga a 3-a și în 2015 în lotul Liga a 2-a și se mândrește cu faptul că, de atunci, nu a avut nicio suspendare, prestațiile sale fiind apreciate mereu cu note mari!
 
„Pentru noi, tu ești cel mai bun!“
 
La ultimul său meci din carieră, asistentul din Medgidia a avut alături, pe stadion, și un grup format din membri ai familiei, prieteni și colegi din arbitritaj (arbitrii Claudiu Marcu și Marian Carson și observatorul Mihai Ciupală). „Suporterii“ săi s-au „înarmat“ și cu mai multe mesaje pe care le-au afișat, „Te iubim mult!“, „Mereu alături de tine!“, „Pentru noi, tu ești cel mai bun!“ și „Suntem mândri de tine!“, dar și cu un steguleț tricolor. „A fost o plăcere să îți fim alături. 17 ani de carieră frumoasă în arbitraj au fost încununați aseară. Îți mulțumim pentru tot!“, a menționat Claudiu Marcu. „Prezența celor trei colegi din arbitraj a fost o surpriză plăcută, le mulțumesc. Ar mai fi venit și alții, dar aveau meci“, a menționat Erchian Ionus, care a postat următorul mesaj, la finalul carierei sale din arbitraj: „Pentru a avea succes, trebuie să îți pui inima în ceea ce faci și tot ce faci să faci cu inima“.

A împlinit dorința arzătoare a tatălui
 
„Din arbitraj rămân cu multe amintiri și lucruri frumoase. Am întâlnit oameni cu care mi-a plăcut să interacționez, am fost pe stadioane mari. A fost o experiență aparte. De altfel, tata este mare rapidest și i-am îndeplinit dorința de a fi în brigadă pe Giulești. Le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în această activitate minunată, în afară de familie și prieteni: Izmir Abdulgani (cel care m-a încurajat să devin arbitru), regretatul Iulian Giuran, Daniel Corcescu, Aurel Onița, Ioan Gheorghică și mulți alții. Am avut o relație bună cu toți colegii“, a menționat Erchian Ionus.

 
„Nu pot sta departe de fenomen“
 

Acesta este și profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială „Constantin Brîncuși“ Medgidia, dar, încheind activitatea de arbitru, nu se va rupe de fotbal, plănuind să devină observator. „Nu pot sta departe de fenomen. Am luat microbul fotbalului și nu mai scap de el. Oricum, eram implicat și până acum la colegiul de arbitri Medgidia, iar acum, că am mai mult timp, nemaifiind delegat la meciuri, le voi dedica un spațiu mai mare tinerilor arbitri din municipiu. Totodată, sunt antrenor de portari la grupele de junior ale CS Medgidia“, a arătat fostul arbitru asistent.   
  
Fotbalist la Farul și la Medgidia 
      
Fost fotbalist, Erchian Ionus a început acest sport în oraşul natal, cu antrenorul Izmir Abdulgani, iar apoi a lucrat cu Ionel Smochină. Ulterior, şi-a continuat junioratul la Farul Constanţa, la grupa 1986 (antrenor, Constantin Mareş). Ionus a jucat portar, iar la Medgidia a revenit la echipa de seniori, unde a lucrat cu antrenori precum Dan Rădulescu, Vasile Enache sau Aurelian Despa. A fost în lot, ca al treilea portar, şi când CSM Medgidia a jucat în Liga a 2-a. După ce a devenit profesor, Ionus nu a mai avut timp şi pentru fotbal, astfel că a fost nevoit să renunţe la sportul-rege, dar a rămas în fenomen, continuându-şi activitatea ca arbitru.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Erchian Ionus)
 
Citește și:
 
Volei
Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

 
Medgidia. Arbitrul de fotbal Erchian Ionus, tată pentru a doua oară
„Felicitări! Să aibă o viață frumoasă și liniștită!“ (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

30 May 2022 3319

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, calificată la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

16 May 2022 2584

Medgidia. Arbitrul de fotbal Erchian Ionus, tată pentru a doua oară „Felicitări! Să aibă o viață frumoasă și liniștită!“ (galerie foto)

04 Apr 2020 7945

Arbitrul Erchian Ionus, tătic. „Bine ai venit în viaţa noastră, Anelis Ayda!“ Două fete pe 8 Martie! Fetiţa, născută de Ziua Femeii, ca şi mama sa! (galerie foto)

13 Mar 2018 7874

Cursuri în Bucureşti pentru arbitrii Florin Iacob, Erchian Ionus şi Marian Carson, din Constanţa

03 Nov 2014 4528

Arbitrul Laurenţiu Ciuchiţă, din Constanţa, a promovat în Lotul Naţional „Liga a III-a“

17 Jun 2014 5257