Sport

A semnat în cartea de onoare „Cultură şi tradiţii aromâne“, cu Eliza Samara, la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ (galerie foto+video)Multipla campioană europeană la tenis de masă Eliza Samara, din Constanţa, a fost, ieri, invitata de onoare a Şcolii Gimnaziale nr. 12 „B.P. Hasdeu“ din municipiu, în cadrul opţionalului „Cultură şi tradiţii aromâne“, care se desfăşoară în instituţia de învăţământ. Gazdă a campioanei a fost prof. învăţământ primar Simona Ţapu, iar la întrevedere au fost prezenţi, din partea şcolii, şi prof. dr. Laura Popa (directorul unităţii de învăţământ), Adrian Bădilă (coordonator pentru proiecte şi programe educative) şi membrii catedrei de educaţie fizică şi sport (Violeta Rădulescu, Viorel Prejbeanu şi Adriana Gheţea). De asemenea, la acţiune a participat şi Nicu Caramihale, membru în Biroul Executiv al Comunităţii Armâne din România, filiala Constanţa.

Însoţită de mama sa

Aflată în cantonament la Constanţa cu lotul naţional de senioare al României, care se pregăteşte pentru calificările la Jocurile Olimpice de la Rio, Eliza a avut antrenament de dimineaţă, iar la orele prânzului, a venit, împreună cu mama sa, Mariana, la Şcoala 12. La întâlnire au participat 25 de elevi de origine aromână (fete şi băieţi, din clasele 5-8), care frecventează opţionalul. „Atunci când câştig, mă încearcă un sentiment care nu poate fi descris în cuvinte. Când ieşi pe locul întâi, te simţi împlinit“, le-a spus campioana copiilor.       

„Mereu împreună, aromâni!”

„Pentru că sunt foarte mulţi copii de origine aromână în şcoala noastră, ne-am propus să venim în sprijinul lor, pentru a respecta şi a duce mai departe cultura şi tradiţia. Suntem o şcoală care se respectă şi mergem pe mai multe domenii, inclusiv pe sport, care e o prioritate pentru noi. Ne-am gândit să o invităm pe Eliza Samara, o reprezentantă de seamă de origine aromână a sportului românesc, pentru a ne împărtăşi din experienţa ei de viaţă şi a ne dezvălui factorii care i-au asigurat succesul. Pe de altă parte, această acţiune a avut ca scop şi creşterea motivaţională pentru performanţă a elevilor din şcoala noastră. A fost o întâlnire emoţionantă. Sperăm ca şi copiii noştri să ajungă pe viitor la performanţele Elizei“, a declarat Simona Ţapu.

 
Întâlnirea de ieri, activitate extracurriculară din cadrul opţionalului, a avut tema «Daima deadun, armănji!” (n.r. Mereu împreună, aromâni!), iar sala în care s-a desfăşurat a fost pregătită în consecinţă.  
 

Ştie cinci limbi străine     

 

Elevii i-au pus mai multe întrebări Elizei, vrând să afle cât mai multe despre cariera şi viaţa sa: când a început tenisul de masă, cine este antrenorul ei, la ce cluburi a evoluat, câte medalii a cucerit până acum, câte limbi străine ştie etc. La această ultimă întrebare, Eliza a răspuns: engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi puţină chineză. Dialogul s-a purtat preponderent în aromână. Printre copii s-au aflat şi unii care fac sport: Cristi Grameni (practică voleiul la CS Academia de Volei Tomis Constanţa), Ana-Maria Gavriz (volei la CS Laguna), Aura Elena Şamata (volei la CS Laguna), Maria Doga (înot), Steliana Dincă (volei), Elena Tania Stere (tenis de câmp, la Idu Mamaia), Miruna Păpălu (volei la CS Laguna). De asemenea, Costas Gherase a făcut fotbal.

„Eliza Samara este ambiţioasă şi aşa mă motivează şi pe mine“, a spus Aura Elena Şamata. „Eliza a câştigat foarte multe medalii. Îmi doresc să reuşesc şi eu în sport, asemenea ei“, a arătat şi Steliana Dincă. 

S-au prins în horă


 
Copiii au prezentat şi un program artistic, compus din cântece şi dansuri tradiţionale aromâne. Campioana a fost plăcut impresionată de reprezentaţia copiilor, de vocea Florentinei Gârţu, câştigătoare a mai multor premii în cadrul opţionalului, şi de modul în care copiii ştiu să-şi păstreze tradiţiile. La invitaţia copiilor, Eliza şi mama sa nu au ezitat să se prindă în horă alături de ei şi de cadre didactice. „Mă bucur foarte mult atunci când văd aceste dansuri. Îmi sunt dragi şi îmi aduc aminte de locurile natale atunci când nu sunt acasă. Ascult şi eu foarte des melodii aromâne, care îmi dau o stare de bine. A fost o primire foarte călduroasă şi am avut emoţii“, a mai spus sportiva. La final, Elizei i s-a cântat „La mulţi ani!“ şi i s-a acordat un buchet de flori, pentru ziua sa de naştere, care va fi peste puţin timp, pe 15 aprilie. De asemenea, marea campioană a semnat în cartea de onoare a şcolii, s-a fotografiat cu copiii şi le-a acordat autografe.

Şcoala 12, punct de toleranţă şi de multiculturalitate

„Orice vizită motivaţională pentru elevii noştri reprezintă o sărbătoare. Uneori, este nevoie să întreprindem mai multe acţiuni, pentru ca elevii şcolii să acumuleze mai multe valori. De data aceasta, un sportiv de renume mondial, dar şi aparţinând unei etnii a venit să ne povestească despre performanţă. Aceasta nu e posibilă fără determinare şi sacrificiu. Comunitatea aromânilor este apreciată în şcoala noastră, valorizată, şi credem că unicitatea lor aduce diversităţii generale un plus valoros“, a spus şi Laura Popa.

„Dumneavoastră Dumnezeu v-a dat ocazia şi nouă şansa de a participa la această întâlnire. Vă mai aşteptăm şi vă ţinem pumnii la toate concursurile la care veţi participa! Această comunitate este una activă şi o susţin cu drag. Şcoala noastră este un punct de toleranţă şi de multiculturalitate, chiar suntem în sala de multiculturalitate. Prin urmare, cu cât învăţăm mai mult de la celelalte etnii conlocuitoare, cu atât vom fi mai bogaţi“, li s-a adresat oaspeţilor directorul Şcolii 12. „Sperăm să ne mai invitaţi. Să fiţi mândri că sunteţi aromâni!“, le-a spus Mariana Samara copiilor, în încheierea vizitei. 

  Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tenis de masă România s-a oprit în sferturi la Mondiale. Înfrângere cu Hong Kong

04 May 2018 374

UPDATE 2. Au reuşit imposibilul Antrenată de Viorel Filimon şi cu Eliza Samara în componenţă, România s-a calificat direct în sferturi la Mondiale

03 May 2018 687

Vieţi mai frumoase. Botezul copilului Andreei şi al lui Alin Olteanu „O zi de vis! Să ne trăieşti, micuţule Domynic Sorin!“ (galerie foto)

23 Mar 2018 2004

Medalii pentru Constanţa la Campionatul Naţional de tenis de masă rezervat seniorilor (galerie foto)

04 Mar 2018 844

Constănţeni în cantonament la Buzău. Cristian Pletea va participa la Campionatul European

03 Mar 2018 471

Singura echipă europeană participantă Eliza Samara şi Viorel Filimon, sfert de finală, cu România, la Cupa Mondială (galerie foto)

26 Feb 2018 417

UPDATE 2. S-a calificat la Cupa Mondială Eliza Samara, din Constanţa, pe locul trei la Top 16 Europa

04 Feb 2018 1033

Eliza Samara participă, în Elveţia, la Top 16 Europa. România are cele mai multe jucătoare în concurs

02 Feb 2018 756

S-au ţinut de cuvânt După ce au cucerit medalia istorică la Mondiale, Cristian Pletea şi colegii săi s-au vopsit blonzi (galerie foto)

12 Dec 2017 644

Eliza Samara, sfert de finală la Cupa Mondială. Elena Zaharia, pe locul patru la World Cadet Challenge (galerie foto)

31 Oct 2017 917

Campioana europeană Eliza Samara participă, în Canada, la Cupa Mondială

26 Oct 2017 971

România, campioană europeană la tenis de masă Andrei Szemerjai - „E o victorie mare, care ar trebui să schimbe nişte lucruri“

19 Sep 2017 2561

Revista presei locale

18 Sep 2017 1028

Ce performanţă! Eliza Samara şi Viorel Filimon, din Constanţa, au cucerit, cu echipa României, titlul european

17 Sep 2017 2751

Tenis de masă. România va disputa finala Campionatului European!

16 Sep 2017 1380

România s-a calificat în semifinale la Campionatul European de tenis de masă!

15 Sep 2017 1235

Urmează meciul cu Portugalia România, punctaj maxim în grupă la Campionatul European de tenis de masă

14 Sep 2017 1399

UPDATE. România, debut cu dreptul Eliza Samara a învins-o pe Jie Li la Campionatul European

13 Sep 2017 1368

„Felicitări, dragilor!“ Campioane din tenis de masă, alături de Cristina Hârâci şi Cristian Ciocicu, la cununia lor civilă (galerie foto)

02 Sep 2017 4496

Campioana a fost prezentată oficial Constănţeanca Eliza Samara s-a transferat la CSA Steaua Bucureşti

03 Jul 2017 1098

Revista presei locale

29 Jun 2017 1283

Constănţeanca Eliza Samara s-a transferat la CSA Steaua Bucureşti

27 Jun 2017 905

Eliza Samara s-a oprit în optimi la Campionatul Mondial

03 Jun 2017 1182

Victorie mare pentru Eliza Samara la Campionatul Mondial

01 Jun 2017 1491

Juniorul Cristian Pletea participă în premieră cu Naţionala de seniori a României la un campionat mondial (galerie foto + video)

22 May 2017 2848

A adus punctul victoriei Eliza Samara, campioană a Franţei, cu Metz TT

04 May 2017 1768

Elena Zaharia, trei medalii de aur la Naţionalele de juniori II Eliza Samara s-a clasat pe locul doi la Openul Sloveniei (galerie foto)

02 May 2017 2860

Fetele de la CS Farul înfruntă astăzi la Constanţa campioana ACS Dumbrăviţa în semifinalele Superligii de tenis de masă

25 Feb 2017 999

Eliza Samara va lipsi o lună din competiţii, în urma unei intervenţii chirurgicale

01 Feb 2017 772

Eliza Samara şi Viorel Filimon s-au calificat cu România la Campionatul European

24 Jan 2017 1014

Un nou duel de foc între Eliza Samara şi Jie Li! Finala Euro 2015 se repetă astăzi în România

24 Jan 2017 2313

Recompense financiare de la bugetul local pentru performeri ai CS Farul Constanţa

29 Dec 2016 2202

Eliza Samara, două victorii în succesul României, din deplasare, cu Grecia (galerie foto)

15 Dec 2016 1455

Eliza Samara, sfert de finală la Openul Austriei

15 Nov 2016 749

Eliza Samara, victorii la Openul Austriei

14 Nov 2016 901

Eliza Samara, pe podium la Campionatul European

24 Oct 2016 1099

Eliza Samara, în sferturi la Campionatul European

22 Oct 2016 2098

Eliza Samara a debutat cu victorie la Campionatul European

21 Oct 2016 3216

Campionatul European de la Budapesta Eliza Samara începe cursa pentru apărarea coroanei continentale

19 Oct 2016 2759

Eliza Samara s-a oprit în optimi la Cupa Mondială din SUA

10 Oct 2016 727

Reputatul antrenor de tenis de masă de la Constanţa Astăzi e ziua de naştere a antrenorului Viorel Filimon

04 Oct 2016 3393

Eliza Samara şi Viorel Filimon încep campania de calificare la Campionatul European

27 Sep 2016 1010

Tenis de masă România întâlnește Grecia în preliminariile Campionatului European pe echipe

26 Sep 2016 1105

Tenis de masă Elizabeta Samara, în semifinalele Openului Belgiei

24 Sep 2016 1034

Mihai Naciadis Economu, finuţul performerei Campioana europeană Eliza Samara a botezat un băieţel la Constanţa

22 Aug 2016 6736

Campioana europeană Eliza Samara, naşă de botez la Constanţa

20 Aug 2016 2721

Eliza Samara, mesaj olimpic „Drumul meu continuă, cu şi pentru Team România” (galerie foto)

19 Aug 2016 1165

JO 2016 Cătălina Ponor - „Trăiesc un vis şi mai am o finală până îl voi împlini!” (galerie foto)

09 Aug 2016 1212

UPDATE. Rio 2016 Eliza Samara şi Horia Tecău au debutat cu victorii. Cătălina Ponor a transmis un mesaj

08 Aug 2016 1478

Rio 2016 Eliza Samara, debut cu victorie la tenis de masă

07 Aug 2016 1240